TSH 34 ja tabletid? 13.04.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tervitus!

Ei taha eluaeg hommikuti esimese asjana tablette süüa. Olen looduseinimene.

Kui ma tablette ei võta, kas elan vähem ja jään raskelt mõnesse haigusesse?
Kas looduses on mõnes taimes sama aine olemas?
Kas lisaks joodi tarbimine, toitumise muutmine (piimatoodete, nisutoodete eemaldamine menüüst), rohkem liikumine võib näitu normi suunas mõjutada?
Mida näitab TPO ja Türeoglobuliini?
Kas hambaarsti tuimestus võib mõjutada ajus seda osa, mis kilpnääret kontrollib või kilpnääret ennast?

Arst ütles, et põhjusi ei tea keegi (digilukku kirjutas, et selgitatud tekkepõhjusi). Ütles, et terveks ravida ei saagi ja terve elu peab tablette sööma. Raske uskuda, ma usun et on võimalik terveks ravida ja on ka põhjused. Arst muidu inimesena tore ja abivalmis.

Ma mõtlesin, et muuta toitumist ja liikuda veel rohkem. Siis lasta uued näidud suvel võtta ja vaadata kas on asi hullemaks läinud. Kardan tablettide kõrvalnähte, arst ütles, et ei tea isegi mis seal veel sees on peale selle hormooni, mida kilpnääre justkui ei tooda.

Kui tablettidega asendada hormoon, siis kilpnääre ju ei plaanigi edaspidi tootma hakata seda hormooni? Seda ütleb mu loogika.

Palju selliseid juhte ette tuleb, TSH 34?
Mida Teie arvate ja soovitate?

Tänan südamest, et leiate aega vastata!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegemist on autoimmuunsest türeoidiidist põhjustatud kilpnäärme alatalitlusega. TPO-AK ja Tg-AK on kilpnäärmevastased antikehad ja nende kõrge tiiter on autoimmuunse kilpnäärmehaiguse markeriks. Tore, et olete looduseinimene, aga nagu meie vanaemad armastasid öelda: "tahtmine on taevariik" s.t. mõnikord (tegelikult üsna sageli) tuleb teha ka seda, mida nii väga ei taha. Looduses on sama aine olemas näiteks sigade ja sarvloomade kilpnäärmetes. Kunagi türoksiini just nii tehtigi - jahvatati pulbriks tapetud kariloomade kilpnäärmed. Joodiga ei ole siin midagi tegemist - suures koguses joodi sisse võtmine võib alatalitluse süvenemist ainult kiirendada. Hambaarsti tuimestusel mõju kilpnäärmele puudub. Tegelikult on Teie immuunsüsteem olnud väikese veaga juba sünnist saati ja ka alatalitlus on tõenäoliselt hakanud kujunema juba aastaid tagasi. Tervislikult toituda ja liikuda ei keela keegi, ainult et kilpnäärmele see kuigivõrd mõju ei avalda. Teie kilpnääre ei hakka suure tõenäosusega piisavalt hormooni tootma enam kunagi - asi pole "laiskuses", ta on Teie oma immuunsüsteemi rünnaku all lihtsalt suures osas hävinud. Taolisi juhte tuleb ette päris palju, naiste hulgas 7-10x rohkem kui meeste hulgas. Mis juhtub, kui Te ravimit ei võta? Valutama kusagilt ei hakka. Vananete lihtsalt ennaktempos - lähete paiste, hakkate järjest enam külma kartma, kõht jääb kinni, südame töö aeglustub, muutute loiuks ja ükskõikseks. Muutused on nii aeglased, et inimesel on neid sageli raske hinnata, pigem märkavad allakäiku sõbrad ja lähedased.
Lõpuks soovitus - usaldage oma arsti, eriti kui ta on inimesena tore ja abivalmis!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH proovi tulemus

Tere, kas peaksin muretsema oma proovide pärast et TSH on alla 1, varem on olnud ikka 1-2 vahel. Tegelen ka IVF-ga kas pean pöörduma arstile? Lisasin proovide tulemused. Aitäh

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks ei ole põhjust - TSH ja FT3 on mõlemad normis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole. Siiski soovitan sügisel kilpnäärme talitlust uuesti kontrollida ja lisaks TSH-le teha ka FT4. Kui TSH on jätkuvalt normist madalam, tuleks teha ka kilpnäärme ultraheliuuring - sageli ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

perearst tegi anlüüsi, kus näitaja 1,99.
kuid alumine määr oli sedelil 3,75. see on vist tsh
kuidas hindate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt TSH. 3,75 ei ole alumine, vaid ülemine määr (igaks juhuks võib perearst määrad siiski üle vaadata). TSH 1,99 mIU/l on normi piires.
Tervitades,
...

Loe edasi

TSH näit

Kas peaksin panema aja endokrinoloogile??
TSH 0,28 mU/l
FT4 18,49 pmol/l
FT3 4,65 pmol/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras. TSH minimaalne supressioon kliinilist tähendust ei oma ja kilpnäärme ületalitluse retsidiivi sellest järeldada ei saa. Hetkel endokrinoloogile minema ...

Loe edasi

Kilpnäärmehormoon

Tere!


Kas kilpnäärmehormooni tase (TSH) 0,69 on normipärane ning muretsemiseks pole põhjust? Kas seda näitu on võimalik seostada väsimusega. Milline on TSH normaalne vahemik (st millisest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH normivahemik on 0,4-4,0 mIU/l. Niisiiis on Teie TSH täiesti korras ja seega kilpnäärme talitlus normis.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

Norm-TSH raseduseks

Tere.
Milline on norm TSH tase rasestumiseks? Minu TSH mõõdeti 0,74. Internetist loen, et TSH peaks rasestumiseks olema vähemalt 1.
Ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtus on normaalne ja fertiilsusele mõju ei avalda. Soovitav TSH vahemik 1-2,5 mIU/l on USA-s läbiviidud populatsionnuuringutes saadud tervete mediaanväärtus (keskmine) ja seda ...

Loe edasi

TSH

Tere,

TSH näit on 0.397. Kas on muretsemiseks põhjust?

Ette tänades
N 31a

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi

tsh

Tere!

Palun öelge kas tsh näitaja 2,4 näitab mingit kõrvalekallet kilpnäärme töös?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 2,4 mIU/l näitab, et kilpnäärme talitlus on normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre alatalitlus

Tere. Umbes 4 aastat tagasi diagnoositud kilpnääre alatalitlus. Võtan L-Tyroksini 150. Viimased analüüsid:FT4 normis(aasta tagasi - sama), TSH 3,42 (aasta tagasi 1,99). Praegu loetakse 2,25-4,0 hoiatatavaks. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH on täiesti korras ja L-türoksiini annus adekvaatne. TSH väärtused 2,25-4,0 mIU/l ei sisalda mingit hoiatust. Suurenenud higistamine ja survetunne kõris on pigem stressi väljenduseks, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: