TSH analüüsi tulemus ja rasestumine 14.03.18 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Soovime pikki aastaid last saada. Aastate jooksul on olnud 3 katkemist/peetumist, 6-7 nädalal. Vahepeal ei õnnestunud 2,5 aastat üldse rasedaks jääda.
November 2017 tehti analüüse (et panna mind kunstliku viljastamise järjekorda, kuna polnud õnnestunud rasestuda). TSH tulemus oli 1,47.
Jaanuaris jäin loomulikul teel rasedaks, kuid ka see rasedus (kolmas) katkes. Peale seda saadeti endokrinoloogi juurde, ning võeti analüüsid. Tuvastati autoimmuunne türeoidiit, TSH 4,52, muud näidud normis. Analüüsid võeti ca 2,5 nädalat peale raseduse katkemist. Iseenesest on TSH tulemus normi piires, endokrinoloog mingit ravi vms ei määranud, kutsus paari kuu pärast uuesti analüüse andma. Minul on aga rahutus hinges ning olen internetist leidnud arstide vastustest patsientidele, et rasestumiseks võiks TSH olla ideaalis väiksem. Ei tahtnud konkreetse endokrinoloogi juures tema teadmisi kahtluse alla seada, mõtlesin, et küsin siin teema üle. Kas (kõikuv) TSH näit võib mõjutada minu rasestumist/rasedusi? Kas peaksin igaks juhuks küsima ka teise arsti arvamust?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ühekordsest normi ülemise piiri lähedasest TSH väärtusest ei piisa kilpnäärme alatalitluse diagnoosimiseks ja koheseks asendusravi määramiseks. Olen Teie arstiga nõus, et teha tuleks kordusanalüüs. TSH väheses normipiirses kõikumises ei ole midagi haiguslikku. Raeduste katkemise põhjusena see arvesse ei tule. Kui ka kordusanalüüsil on TSH sama kõrge või veelgi tõusnud, võib siiski soovitada väikeses annuses asendusravi alustamist. Ka IVF-i planeerides peaks TSH jääma vahemikku 1-2,5 mIU/l.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme analüüsi tõlgendamine

Tere. Seoses testosteroonihormooni ülimadala näitajaga (kõigub 3 ja 8 vahel), lasin Synlabis teha ka kilpnäärmehormoonide analüüsi. Tulemus:
TSH 1.54 mIU/l Ref: 0.40-4.00
fT4 11.56 pmol/l Ref: ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavapäraselt ollakse seisukohal, et madal/normaalne FT4 normis TSH ja FT3 puhul kilpnäärme alatalitlust ei näita. Samuti ei peaks see mõjutama meessuguhormoonide tootmist testistes. Siiski ...

Loe edasi

Rasestumine ja analüüsi tulemused tsh jne

Sain digiloos näha oma analüüsi vastuseid:

TSH
0.39 mIU/
referentsväärtus l 0.40 - 4.00

ja


Prolaktiin
136 mIU/l
Referentsväärtus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Inimkeeles tähendab see, et Teie analüüsid on korras ja nendest ei selgu põhjust, miks Te pole rasestunud. TSH on küll normi alumisel piiril, kuid see ei tohiks kuidagi rasestumisvõimekust ...

Loe edasi

kilpnäärme uuringu tulemus

5a olen proovinud rasestuda pole õnnestunud. Lugedes ühte artiklit kus naine proovis 10a viljatusravi keskuse abiga rasestuda ja selgus lõpuks omal algatusel tehes kilpnäärme uuringu kus selgus et kilpnääre ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüs on normi piires. Viljastumise seisukohalt peetakse ideaalseks TSH vahemikku 1-2,5mIU/l, millest Teie TSH on veidi kõrgem (kuigi siiski normi piires). Soovitan ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonanalüüs

Tere!
Seoses juuste seisundi halvenemisega viimase poole aasta jooksul tegin kilpnäärme hormoonanalüüsi, mille tulemus on järgmine:

...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Polegi muud seletada, kui et kilpnäärme talitlus on normis ja kilpnäärmevastaste antikehade tiiter madal - seega ei ole Teil ka autoimmuunset kilpnäärmehaigust. Kilpnääre ei ole juuste seisundi ...

Loe edasi

Kilpnääre ja rasestumine

Kilpnääret kontrollides sain järgmised tulemused. TPO-Ak on juba aastaid kõrge, kuid kilpnäärmehäiret tekkinud ei ole. Kas need numbrid on normaalsed, et ilma probleemideta rasestuda või oleks vaja siiski ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TPO-AK tiiter kinnitab veelkord kroonilise autoimmuunse türeoidiidi diagnoosi. TSH ja FT4 on normis - kilpnäärme osas Te ravi ei vaja. Võite rahulikult pere juurdekasvu planeerida.
Loe edasi

Rasestumine

Tere,

Soovin rasedaks jääda alates 2016 juunist, nüüd naistearst suunas vereproovi analüüsi tegema ning selgus, et TSH on 5,044 ja fT4 on 13. Mul on autoimmuune türeoidiit ning juba aastaid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini annust peaks veidi suurendama. Soovitaksin 50 mcg asemel võtta L-türoksiini 75 mcg päevas (ühe tableti asemel poolteist). Kordusanalüüsi (TSH, FT4) võiks teha 2 kuu möödudes. TSH ...

Loe edasi

analüüside vastused

analüüsi tulemused
anti-TPO 1300,0
FT4-10,58
toxoplasma gondii vastased 48,6
TSA-2,456

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks, toksoplasmoosil ja kroonilisel autoimmuunsel türeoidiidil puudub mistahes seos.
Teiseks - dr. Kerge rääkis õigust. Teie vanuses, kus rasestumine on juba vähetõenäoline, ei ole ...

Loe edasi

Glükoosi taluvuse test P-GTT

Tegin glükoosi taluvuse testi (suukaudne) plasmast, enne glükoosi manustamist (0t), tulemus 5,06, 2 tunni pärast 4,06
S-TSH tulemus 2,89
S-Fol tulemus 3,55
Kuidas toimida edasi?
Ette ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suukaudse glükoosi taluvuse testi tulemus on täiesti normipärane. Suhkurtõbe Te ei põe. Ka kilpnäärmehormoonid on korras.
Foolhappe väärtus on madalavõitu, kuid teadmata analüüsi teinud ...

Loe edasi

Järg eelmisele küsimusele THS

Vabandan, et jälle tülitan, aga unustasin eelmisele küsimusele lisada selle, et kui palju sõltub THS tulemus rasvasest toidust, olen kuulnud, et nii võib olla. Enne esimest korda võetud analüüsi, kus THS ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tulemus toidu rasvasusest vms. kuigivõrd ei sõltu ja seepärast ei ole vajalik TSH-d tingimata määrata paastuverest.
Soovitan TSH-le lisaks määrata ka FT4. Kui seegi näitaja on ...

Loe edasi

kilpnääre?

Tere. Pisut taustast: olen kogu aeg väsinud, üldine enesetunne on halb, lisaks pole 4 kuud menstruatsiooni olnud. Mul on ka stress, mis võib kõiki eelnimetatud kaebusi põhjustada. Kuid otsustasin asja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0.3699 on täiesti normaalne tulemus ja kilpnäärme mingile talitlushäirele, mis vaevusi võiks põhjustada, see ei osuta. TSH normiväärtused on 0,4-4,0 mIU/l, kuid 0,3699 jääb nii vähe normi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: