Diabeedi küsimus! 12.08.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!Palun ,kui minu veresuhkur on 5-8vahel,kas pean siis kindlasti tablette võtma..mulle teeb Metformiin ja teised tabletid südame pahaks .Tänan ,kui vastate.minu lugupidamine!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui suudate rangelt magusavaba dieeti pidada ja kehakaalu normis hoida, võib proovida diabeedi algusaastatel ka ilma tablettideta hakkama saada. Silmas tuleb siiski pidada, et 2. tüüpi diabeet on oma olemuselt progresseeruv tõbi ja isegi kui suudate praegu dieediga veresuhkrut korras hoida, muutub see mõne aasta pärast võimatuks ja tablettravi (aga 10-12 aasta möödudes ka süsteravi) on möödapääsmatu. Kui Te metformiini halvasti talute, aitab perearst Teil leida diabeediravimi, mis Teile sobib.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme põletik

Umbes pool aastat tagasi hakkasid sellised kaebused, käte värisemine, kehas värinad, kiire pulss, seedehäired, tihedad õrnad peavalud, oli ka üksikuid kuuma ja külmahooge, pidev köhatamine, kurgu kähedus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on kilpnäärme krooniline põletik olnud puberteedieast peale ja kui hormoonanalüüsid (TSH) on praegu korras, ei põhjusta see põletik Teile mingeid vaevusi. Ultraheliuuringul on kilpnääre ...

Loe edasi

Maksa toetavad ravimid

Tere!

Olen 34a vana mees ja söön palju erinevaid ravimeid seoses psüühika häiretega ja probleeme on/oli alkoholiga. Hetkel käin alkoholi võõrutusprogrammis ja alkoholi tarbimine oluliselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina arvan, et alkoholi tarbimisest hoidumine ja tervislik toitumine on üsna piisavad meetmed maksa kaitseks. Siiski soovitan esitada oma küsimuse ka gastroenteroloogile (mao-soolearstile), ...

Loe edasi

Kilpnäärme ravi on maksa kahjustanud

Mul tõsine mure oma vereanalüüside pärast. Palun vaadake, lisasin faili. Septembris ägenes kiplnäärme ületalitlus stressi tõttu, näidud olid 18 sept. TSH 0,01 ja ft4 37,37. Tänaseid näidud lisasin manusena ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Maksa näitajad (transaminaasid ASAT ja ALAT) ei ole "laes", vaid on mõõdukalt tõusnud. Sellist tõusu võib põhjustada Thyrosan, kuid võib põhjustada ka kilpnäärme ületalitlus s.t. kilpnäärme ...

Loe edasi

Kas selline prolaktiini näit on kõrge ja võib põhjustada viljatust?

Tere!

Minu küsimus on selline, et kas prolaktiini näit 632 mU/L võib takistada rasestumist?
Üritame elukaaslasega last saada juba 2 aastat. Oleme käinud erinevatel uuringutel ja viljatusraviarsti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini väärtus on tõepoolest tagasihoidlikult tõusnud. Selline tõus võib kaasneda stressiga, võib esineda PCOS-i puhul ja ka naissughormoonid (näiteks beebipillid) võivad prolatiini selliselt ...

Loe edasi

S,P-PTH 76,8

Olen paar kuud kõrvalkilpnäärme talituse kõrge näidu tõttu (76,8 pmol/l) võtnud Cinacalcet Teva 60mg tablette. Ca 2,03 mmol/l.
Olen nefroloogias arvel neerupuudulikkusega. Kas tablettidega ravi võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge PTH tase neerupuudulikkusega patsiendil on sagedane nähtus, nefroloogidele tuttav ja tingitud kõrgest fosfori ja madalast kaltsiumi tasemest. Kõrvalkilpnäärme kasvajat sel juhul ei esine ...

Loe edasi

2diabeedi toitumine ja süstimine

Kuna olen 80aastase isa -2 diabeedi haige hooldaja siis palun selgitust. Millal on õige aeg süsti teha- kas enne sööki või pärast? ja puudub igasugune konkreetne info lubatud toidu kogustest. Veel kuidas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil oleks vaja diabeediõpetust, mis on vajalik igale diabeetiku hooldajale. Pöörduge selles küsimuses oma perearsti või isale insuliinravi määranud endokrinoloogi poole. Diabeediõpetust teevad ...

Loe edasi

TSH näitaja

Tere. Olen 30.a ja võtan L-Thyroksini juba aasta. Raseduse ajal võtsin 50mg kuid peale sünnitust öeldi hakata võtma 25mg. Augusti lõpus oli TSH näitaja 3,99 ja FT4 16,58, mispärast hakkasin uuesti võtma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Viimastel analüüsides on TSH normist veidi kõrgem ja FT4 normi alumisel piiril. Kui olete võtnud seni L-türoksiini korralikult määratud annuses ja ravikatkestusi pole esinenud, soovitaksin ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonid ja seotus teiste hormoonidega

Tere
Olen mures viimastel nädalatel järsult halvenenud enesetundest.

Varasemalt terve ja ravimeid hetkel ei tarvita.
Kõik kaebuseid hakkasid rohkem kui aasta tagasi ehk 2019.aasta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras (viimased oktoobri lõpus tehtud analüüsid on tõepoolest korras) ei ole kilpnääre Teil esinevate vaevuste põhjuseks. Kilpnäärme ületalitluse korral ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja iiveldus

Tere

Lõpetasin imetamise (järsult) veidi enam kui 2 kuud tagasi. Mul on aastaid olnud kilpnäärme alatalitlus ning raseduse ja imetamise ajal püsisid proovid heas korras. Küll aga ca kuu aega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Toetudes Teie poolt ära näidatud TSH väärtusele ma kilpnääret Teie vaevuste põhjusena küll ei näe. TSH on veidi üle normi, kuid muutus on minimaalne ja vaevusi ei põhjusta. Imetamise ärajätmine ...

Loe edasi

Mikrokaltsifikatsioonid

Tere

Kas mikrokaltsifikatsioonid kilpnäärme tsüstis viitavad ilmtingimata pahaloomulisusele? Ultraheli on mul praeguseks tehtud kaks korda – esimesel korral arst neid ei täheldanud, teisel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mikrokaltsifikaadid kilpnäärme sõlmes ei tähenda kindlat pahaloomulisust, kuid võivad sellele viidata. Mittediagnostiline materjal punktsioonil ei ütle midagi ei hea- ega pahaloomulisuse kohta, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: