Diabeedi küsimus! 12.08.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!Palun ,kui minu veresuhkur on 5-8vahel,kas pean siis kindlasti tablette võtma..mulle teeb Metformiin ja teised tabletid südame pahaks .Tänan ,kui vastate.minu lugupidamine!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui suudate rangelt magusavaba dieeti pidada ja kehakaalu normis hoida, võib proovida diabeedi algusaastatel ka ilma tablettideta hakkama saada. Silmas tuleb siiski pidada, et 2. tüüpi diabeet on oma olemuselt progresseeruv tõbi ja isegi kui suudate praegu dieediga veresuhkrut korras hoida, muutub see mõne aasta pärast võimatuks ja tablettravi (aga 10-12 aasta möödudes ka süsteravi) on möödapääsmatu. Kui Te metformiini halvasti talute, aitab perearst Teil leida diabeediravimi, mis Teile sobib.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad

Tere!
Palun nõu. Nimelt käisin Synlabis andmas kilpnäärme vereproove. Ainuke, mis oli normist väljas oli türeoidperoksüdaasi vastased antikehad (lisan manusena). Kas vajaksin arstlikku ülevaatust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on normis ja ravi Te ei vaja. Türeoidperoksüdaasi vastased antikehad on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi markeriks ja kinnitavad lihtsalt seda diagnoosi. Need on ja ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere!
Mul tuvastati kilpnäärme ületalitus. TSH 0.008, fT4
39.17, vitamiin B12 97.
Täna käisin endokrinoloogi juures, kes käskis mul koheselt tablette (propranolool) võtma hakata ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, peale sünnitust võib autoimmuunne kilpnäärmehaigus ägeneda ja ägenemine võib kulgeda mitmel erineval moel. Üks võimalus on, et tekib ületalitlus, mis mõne aja möödudes muutub iseeneslikult ...

Loe edasi

Kõrvalkilpnäärme adenoom

Tere. Selline asi, et mul diagnoositud hüperparatüreoidism. Kaltsium üle normi ja stsintigraafia näitas, et vasakul kõrvalkilpnäärme küljes on adenoom ja lisaks on paremal kaela poolel ka midagi, mis võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sellistel juhtudel arutame lõikuse ulatust eelnevalt nii patsiendi kui kirurgiga ja leiame igal konkreetsel juhul optimaalse lahenduse. Ma ei ole kahjuks tuttav Teie haigusloo üksikasjadega, ...

Loe edasi

Kilpnääre

Viimased kaks päeva on kael olnud imelik. Selline tunne nagu luu paisuks ja piinlikult kõvasti olen hakkanud ila neelama, üritan seda lausa juba vältida. Ila on veidralt vedel ja rohke ka. Otsest valu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre ei ole midagi, mis paisuks kahe päevaga. Kilpnäärme kasv on väga aeglane (kuude ja aastatega) ja jääb patsientidele seetõttu enamasti märkamatuks. Ka neelamistakistust ei põhjusta ...

Loe edasi

NSE näit veres

Kevadel võttis arst NSE proovi, mille näit osutus üle normi olevaks. 13.08.2021 paigaldati koronaaruuringu käigus 2 stenti. Kuna enesetunne oli endiselt kehv, siis arst võttis vereproovid ja tuvastas kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pöörduda tuleb selle endokrinoloogi poole, kes NSE analüüsi määras. Arst teab, mis kaalutlusel ta seda tegi ja tõlgendab ka tulemust sellest lähtudes. Kilpnäärme ületalitlus või sõlmelisus, ...

Loe edasi

Menopaus

Tere! Minu prolaktiini näit oli
Analüüs:Prolaktiin?
Tulemus:
316 mIU/l
i
Normväärtus: 96 - 770 mIU/l
Postmenopaus 38 - 430 mIU/l


Kas st, et mul on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Prolaktiini väärtus ei ütle mitte midagi menopausi kohta. Teie prolaktiini väärtus on normis nii fertiilses eas naise kui ka menopausis naise kohta. Olete 38-aastane, tsükkel on regulaarne ...

Loe edasi

TSH tase

Tere! Minu analüüside vastus oli selline:
08.07.2021 08:17 Seerum TSH 6.99 mIU/l (0.40-4.00)
08.07.2021 08:17 Seerum fT4 15.16pmol/l (11.5-22.7)
08.07.2021 08:17 Seerum fT3 4.62 pmol/l (3.50-6.50)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH mõõdukas tõus viitab tõenäoliselt autoimmuunsele türeoidiidile. Samas normis FT4 ja FT3 näitavad, et kliiniliselt olulist ja asendusravi vajavat kilpnäärme alatalitlust Teil ei ole. Kui ...

Loe edasi

Endokrinoloogia, laps

Tere, 14 aastase poisil TSH oli 15.63 (synlabis tehtud), Ft4 11,6 (normi min 11,5) kolm nädajat hiljem TSH 5,2 ja FT4 11,2. L-tyroxini veel ei võta. Küsimus: tsh läks palju paremaks iseenesest aga miks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See, miks TSH vastused on kolmenädalase intervalliga sedavõrd erinevad, selgitaks kõige paremini laboriviga. Arvestades FT4 väärtust (normi alumisel piiril), hindaksin tõepärasemaks TSH väärtust ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja Covid-19

Lp dr Anu Ambros!
Kõigepealt tänan Teid eelmistele küsimustele vastuste eest! Neist oli väga abi.
Küsiks ühe küsimuse ka tänase päevakajalise teema kohta. Covid-19. Mitmed inimesed ümber nakatusid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, teie autoimmuunne türeoidiit ei ole Teid COVID-19 eest kaitsnud, kuid ka ei aldista sellele. Autoimmuunsete haiguste tekkimine ja immuunsüsteemi võitlus viiruse vastu on õnneks kaks eri ...

Loe edasi

Kilpnäärme ultraheli

Tere. Palun teie arvamust tulemustest.
TSH 4.8
Kirjeldus: Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, ebakorrapäraste kajavaeste ja kajarikaste aladega, vasaku sagara kaudaalses osas 5 mm läbimõõduga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tulemused on tüüpilised kroonilise autoimmuunse türeoidiidi kohta. Ultraheliuuringul on kilpnääre normisuurune. 5mm läbimõõduga sõlmeke kliinilist tähendust ei oma, seda punkteerida pole vaja. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: