A.Reiman avaldus 23.10.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Väsimus. juuste väljalangemine, higistamine. Veres kõrged parathormooni väärtused (Parathormoon 12,3 pmol/L) Saadeti endokrinoloogi juurde diagnoosi täpsustamiseks ja ravitaktika planeerimiseks. Vastus diagnoos; vanadus, sööge D vitamiini

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Parathormooni väärtus on küll normist kõrgem, kuid suure tõenäosusega olid kaltsiumi väärtused normi alumisel piiril. Seega ei ole tegemist kõrvalkilpnäärme ületalitlusega, vaid parathormooni kompensatoorse tõusuga, et hoida kaltsiumi taset veres langemast. Selline parathormooni ja kaltsiumi vahekord kujuneb vanemas eas paljudel ja üheks põhjuseks peetakse D-vitamiini vaegust. Seega pole soovituses süüa D-vitamiini midagi halvustavat, vaid seda tulekski teha. Ja jutt kõrgest east on ju jumala õige - vananedes tekivad kõigil organismis iseloomulikud ealised muutused ja parathormooni mõõdukas kompensatoorne tõus on üks nendest. Väsimuse, higistamise ja juuste väljalangemise põhjuste üle tuleb veel juurelda, võib-olla on kujunemas südame- või neerupuudulikkus. D-vitamiini vaegus võib samuti väsimuse põhjuseks olla.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Püsivalt kõrge kortisool

Tere! Pöördun murega siia, kuna ei ole õnnestunud pikema perioodi vältel uuesti endokrinoloogi vastuvõtule pöörduda.
Nimelt alates märtsist olen käinud kolmel vastuvõtul, iga korraga on mind suunatud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kortisool 900-1000 nmol/l ei ole tegelikult väga kõrge number, tõsisem on asjaolu, et 1mg deksametasooniga kortisool piisavalt ei suprimeerunud. Siiski võib ka sellel olla palju põhjuseid - ...

Loe edasi

Kilpnääre

Lasin teha vereanalüüsid kilnäärme näit natuke madala:

fT4 11.45 pmol/l
TSH 1.51 mIU/l

Minu mureks kas see on normaale või peaksin sellega edasi tegelema, kuna mured on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme pärast muretseda pole vaja. Kilpnääre ei ole kindlasti Teie vaevuste põhjuseks.
Samas on piinav nahasügelus tõsine vaevus, mille põhjused vajavad selgitamist - see võib olla ...

Loe edasi

kilpnäärme vereproovi näitajad

Sain vereproovi vastuseks, et TSH on 3, 87
ja ft4 on 14

Kas sellise tulemusega on kilpnääre korras ?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mõlemad näitajad on normivahemikus. Siiski, kui saate kilpnäärme alatalitluse tõttu asendusravi L-türoksiiniga, peetakse noore viljakas eas naise puhul soovitavaks TSH vahemikuks 1- 2,5 mIU/l. ...

Loe edasi

TPO IgG ja TSH kohta lüsimus

Tere,

TSH kõigib. 9kuud tagasi oli 4,5. Eelmine nädal oli 7, siis pasripäeva pärast 9 ja 12 ja täna 7,6.
TPO IgG oli eelminenädal 49. Täna, 5 päeva pärast 61. Ultraheli näitas et kõik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitan TSH-d mitte liiga sageli mõõta, siis on vähem muretsemist. Asi selles, et taolised kõikumised tähendavad üsna vähe. Kokkuvõttes võib öelda, et Teie TSH on veidi liiga kõrge ...

Loe edasi

Väiksed rinnad

Tere!
Ma olen 17.aastane neiu ja minu rinnad on endiselt väga väiksed. Lugesin et 17-kümnendal eluaastal lõppeb rindade kasv. Olen 165cm ja kaalun 48kg. Kas on midagi mida saaksin sinna teha?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rindade kasv ei lõpe 17-aastaselt ja selles veendute peatselt ka ise. Rinnanäärmete lopsakus on suuresti pärilik aga sõltub ka nahaaluse rasvkoe hulgast ja paigutusest. Olete hetkel normkaalu ...

Loe edasi

Testosteroon/akne?

Tere!

Olen käinud juba ca aasta dermatoloogi juures aknega. Esialgselt oli lihtsalt tekstuurne nahk ja nüüdseks( tehtud 1 antibiootikumi kuur vahepeal) läinud järk järgult ikkagi hullemaks, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glutamiin ei tohiks meessuguhormooni taset tõsta - pigem on ikkagi tegemist valgulise toidulisandiga. Vadakuvalk peaks samuti olema ohutu. Mida kujutab endast bcaa, ma kahjuks ei tea. Kindlasti ...

Loe edasi

kilpnääre

Materjal Istmuse sõlmest.

Rohkesti kolloidi, rohkesti Hürtle rakke, nähtavad tuumakesed, rakkude atüüpia.

Kahtlus Hürtle rakkude neoplaasiale. kas mul on vähk ja vajan operatsiooni?vere ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, Teie kilpnäärme sõlmest võetud proov viitab võimalusele, et tegemist võib olla halvaloomulise kasvajaga. Kindla vastuse annab operatsiooni järgne preparaadi histoloogiline uuring. Risk ...

Loe edasi

Tsh 4,9 ja rasedus

Tere.
3.12 käisin endokrinoloogi juures ja tsh oli 0.8 sel hetkel võtsin 100mg l-thyroxini.
Jäin rasedaks ja 22.12 käisin uuesti verd andmas ja tsh oli juba 4.9. Rasedust 5+
Arst tõstis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 4,9 mIU/l ei ole selline väärtus, mis viitaks loodet ohustavale alatalitlusele. L-türoksiini annuse suurendamine oli siiski õige otsus ja ma arvan, et 125 mcg päevas on piisav. Kui lähete ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja LPG massaaž

Tere

Kas hüpotüreoosiga tohib käia LPG massaažis? (osades kohtades on kirjutatud vastunäidustusena kilpnäärmehaigused)
Samuti sama küsimus EMS ja vacu treeningu kohta.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma olen kuulnud küll LPG massaazist, kuid mis on EMS ja mis on vacu treening? Palun oma teadmatuse eest vabandust! Arvan siiski, et kompenseeritud hüpotüreoosiga, kui võtate regulaarselt õiges ...

Loe edasi

Gravesi tõbi

Tere,

Mul on selle aasta veebruaris diagnoositud Gravesi tõbi. Võtan siiani veel ravimeid. Viimaste kuude ajal olen hakanud tundma selili olles poomistunnet kaelas. Püsti olles poomistunnet ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie kilpnääre on oluliselt suurenenud, võib see tõepoolest teatud kehaasendites ebameeldivat survetunnet põhjustada. Lisaks on Graves´i tõve puhul kilpnäärme kude konsistentsilt normaalsest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: