Kilpnäärme alatalitus? Raskus rasestumisel. 20.07.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Kas on võimalik, et mul on kilpnäärmega probleeme kui viimase aasta jooksul on tehtud TSH vastuseks 4,2 ja 8,9 ja 6,5 (2 nädalat tagasi), perearst suunas endokrinoloogi juurde aga aja sain 1,5 kuu pärast. Kui lugeda sellega kaasnevaid sümptomeid siis tundub, et mul on need kõik: väsimus, unisus, kuiv nahk, mälu probleemid, juuste väljalangemine, kaalutõus. Kas sellised vereproovide näidud võivad olla ka suure tõenäosusega mitte rasestumise põhjusteks?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie TSH väärtused oin normi ülemisel piiril või veidi üle selle. Ei saa päris hästi aru, miks neid aasta jooksul kolm korda on tehtud, kui sellele pole midagi järgnenud. Vajalik oleks teha lisauuringud - FT4, FT3 ja antikehade tiiter, et selgitada, kas tegemist võiks olla autoimmuunse kilpnäärmehaiguse ja algava kilpnäärme alatalitlusega. Seda kõike saab teha ka perearst. Vaevused - väsimus, unisus, kuiv nahk, kaalutõus on väga mittespetsiifilised ja kui aus olla, kannatan ka mina ise nende kõigi all ja lisaks veel vähemalt pooled keskealised naised. Kuivõrd on nende põhjuseks kilpnäärme alatalitlus, rauavaegusaneemia või lihtsalt stress, ületöötamine ja eluviis, ei saa esimese hooga kohe paika panna. Kui tõepoolest peaks tegemist olema algava kilpnäärme alatalitlusega, võib see tõepoolest ka viljakusele mõju avaldada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere! Mis vaegusi võib tekitada kilpnäärme alatalitus? Näit oli 7,78 ja arst alles 28.10

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 7,78 mIU/l viitab algavale tagasihoidlikule alatalitlusele, mis veel olulisi vaevusi ei põhjusta. Samas võib juba tagasihoidlik alatalitlus pärssida viljakust ja olla rasestumisel ohuks ...

Loe edasi

TSH tase ja rasestumine

Tere. Olen proovinud saada paar aastat teist last. Eemaldatud on kilpnäärme mõlemad sagarad 10 aastat tagasi ja määratud on asendusravi L-tyroksin 100. Naissuguhormoonide analüüsid on korras, tasakaalus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vähene ületalitlus (ka asendusravi vähene üleannustamine) rasestumisel takistuseks ei ole, ka loote tervisele ei ole see ohtlik. Kui ovulatsioonid toimuvad, peaks hormonaalselt kõik korras ...

Loe edasi

Kilpnääre probleemiks rasestumisel?

Tere. Käisin verd andmas, esimeses proovis oli TPO 90. Arst saatis täpsemat verd tegema, tulemus: fT4 - 11,6, fT3 - 7,76 ja TSH 1,80. Mida see ütleb? fT3 on liiga kõrge, selle loen välja, selle max on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist ei ole ei ala- ega ületalitlusega. Kilpnäärme talitlus on normis ja kilpnääre ei ole mitterasestumise põhjus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Raskus rinnus ja kaelas,pitsitus kurgupiirkonnas

Tere!
Enesetunde kirjeldus just selline ongi: nädal tagasi see algas, igal hommikul on 5 minutit hea olla, siis hakkab pitsitama ja rõhuma; pitsitab kurgus ja kaelas, keegi oleks justkui 20 võru ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti ei ole Teil kroonilist kilpnäärme alatalitlust. Tõenäoliselt on Teil krooniline autoimmuunne türeoidiit. Kui Teil tõepoolest oleks kilpnäärme alatalitlus, peaksite iga päev võtma ...

Loe edasi

rasedus ja kilpnääre

Tere. Mul on diagnoos E04 muu mittetoksiline struuma e hõõtsik. Kuidas on see seotud rasestumisega, kuidas võib mõjuda rasedusele, kas võib tekitada raskusi rasestumisel???

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Diagnoos E04 tähistab kilpnäärme suurenemist ilma hormonaalsete häireteta. Rasestumist ei mõjuta see kuidagi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Soov oleks teada saada, mida need andmed minu kohta siis näitavad.
TSH 22,800 mIU/L; TPO Ak >1000IU/ml
Olen 32 a. Kasv 157cm ja 59kg
kunagi 22a oli ka probleeme kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Andmed Teie kohta näitavad tõenäoliselt ikka sedasama, mida nad näitasid ka 10 aastat tagasi. Teil on kilpnäärme alatalitlus, mille põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Asendusravi ...

Loe edasi

Tere!

Käisin uuringutel ja näidud sellised:
FSH 7,25
LH 3.44
Testost 0.84
THS 23,460

Sain teada, et on kilpnäärme alatalitus. Mida ma peaksin veel teadma, selliste näitude ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 23,46 mIU/l on oluliselt normist kõrgem (norm 0,4-4,0) ja viitab tõepoolest kilpnäärme alatalitlusele. Täpsustamiseks on vajalik ka FT4 (FT3) ja antikehade määramine - tõenäoliselt selgub ...

Loe edasi

raseduse peetumine

Seoses raseduse peetumisega, tegi geneetik mulle kilpnäärme analüüsi, kus oli halb näitaja Anti-TPO-ak-935,0 IU/ml. Mida tee tulemus tähendab, kas see võis olla peetumise põhjuseks ja kas see on takistuseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ühe ensüümi (peroksüdaasi) vastaste antikehade tiitri tõus on kroonilise autoimmuunse türeoidiidi tunnuseks. Kui samal ajal kilpnäärmehormoonid on korras s.t. näärme talitlus pole ...

Loe edasi

hormooni puudulikkus

kas kilpnäärme hormooni puudulikkus võib olla põhjuseks mitte rasestumisel?

siilike

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib, kuid ei pruugi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

tere. kui kilpnääre on haige, kas siis on raskem rasestuda, eriti, kui eelnevalt on ka abort tehtud? kas rasestumisel on vahet, kas on kilpnäärme üle- või alatalitlus? ette tänades,h

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
On oluline, millise kilpnäärmehaigusega on tegemist. Kilpnäärme ületalitlus ei takista üldjuhul rasestumist ka ravimata kujul. Ravimata alatalitlus võib küll viljatuse põhjuseks olla. Sel juhul ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: