Kilpnäärme alatalitus ja türoksiin 17.01.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Mul oleks paar küsimust seoses kilpnäärme alatalituse ja selleks määratud ravimiga türoksiin. Nimelt, umbes 2 aastat tagasi peale lapse sünnitamist diagnoositi minul väike kilpnäärme alatalitus, too aeg oli vist tsh 4,86 ja t4v 12 , võtsin hommikuti 2 x 25 mg türoksiini, kuid väsimus /jõetus süvenes, tehti mõne kuu pärast uued vereproovid, kus tsh oli siis üle 5 ja t4v ikka 12 ning tõsteti annust 75 mg peale. Mingi aeg (umbes mõned kuud) sain neid nii võtta, kuid siis tulid vist kerged ületalituse nähud, survetunne peas, uimasus - ilmselt vererõhu kõikumine, ja käte värin (mul on essentsiaalne treemor, ravimiks propral 40mg) läks kõvasti tugevamaks. Tänu kõigele sellele jätsin türoksiini võtmise katki. Seda siis muidugi ilma arstiga konsulteerimata. Mõned kuud hiljem, kui väsimustunne taas süvenes ja menstruatsioon muutus ebaregulaarseks, pluss muud hädad, rääkisin arstile, kes sellest, kes saatis mu uuesti vereproovi andma. Nüüd oli siis tsh 7 ja t4v 15, rohuks määras uuesti türoksiini 5 päeva nädalas 50 mg ja 2 päeva nädalas 75 mg. Alustasin reedel uuesti rohtude võtmist, kuid tunnen, et taas see rohi ei sobi mulle, kaelas pitsitab, käed surevad, treemor on tugevam , süda puperdab jne. Kas on võimalik , et see rohi lihtsalt ei sobi mulle, kasvõi näiteks sellepärast, et mul on see essentsiaalne treemor või on neil koos propranooliga mingisugused koostoimed ? Kas võiksin siiski alustada näiteks 25mg-ga ja vaikselt organismi selle rohuga harjutada või , kas leiduks sellele rohule ka alternatiive olemas või kuidas oleks kõige parem? Ja kas hormoonspiraal võib omakorda seda alatalitust või türoksiini toimet mõjutada ? Ette tänades.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui Teil on kilpnäärme alatalitlus, siis asendusravile L-türoksiiniga alternatiivi ei ole. Kompenseerimata alatalitlus põhjustab viljatust ja organismi enneaegset vananemist. Jah, võib alustada väikesest annusest 25 mcg ja seda siis tasapisi suurendada, kuni hormoonanalüüs on normaliseerunud. Aega ju on, sest tegemist on eluaegse asendusraviga ja alatalitlus süveneb enamasti väga aeglaselt. Propranolooliga L-türoksiinil koostoimeid ei ole. Kui Teile taas tundub, et L-türoksiin tekitab ületalitluse nähte, soovitan teha hormoonanalüüs ja siis on näha, kas ületalitlus on tõepoolest tekkinud või ei. Kui ei ole, tuleb halva enesetunde põhjuseid otsida mujalt. Hormoonspiraal ei mõjuta ei kilpnäärme talitlust ega L-türoksiini toimet.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: