Ülikeeruline lahendamata juhtum 12.01.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Otsene küsimus:
Kas need proovid (lisatud failis) viitavad sekundaarsele aldosteronismile? Kuidas see põhjustaks pideva androgeeni hormoonide kõrgenemise? (DHEAS on ju normis)

(Muide, PTH nüüd pärast vitamiin D võtmist normis, nii et kõrvalkilpnäärmes probleem ei tohiks olla, eriti sest Ca ka alati normis olnud; samuti kilpnäärme proovid alati korras olnud)

Lisainformatsioon:

Sümptomid:
1. pidev tõsine peauimasus
2. pidev füüsiline väsimus
3. kuivad silmad, varieeruv nägevus (astigmatism)
4. tahhükardia (pekslev pulss, aga mitte kiire)
5. janu
6. kõhulahtisus (nüüdseks ravitud dieediga), valu kõhus (väike)
7. kuulmiskadu, pidev kõrge tinnitus mõlemas kõrvas, valu kõrvades sukeldumisel (järeldus: Eustachian tube rike)
8. sageli külmad käed-jalad, Raynaud fenomen (kuivad lillad karedad käed talvel)
9. sünnipärane ebatavaliselt suur painduvus; kehakuju ühe aspekti kohaselt märgatavalt "feminiinne" (laiad puusad, aga "kitsas rindkere", vt pilti failis; see-eest viljastamisvõime ja muu olemas)

Tugev reageerimine kõikidele toitudele (väsimus süveneb), eriti gluteenile, aga allergiad pole (testitud). Kõik neli GI-d on tsöliaakia välistanud.

Psühhosomatismi välistan julgelt, sest pole märganud mingit korrelatsiooni tuju ja sümptomite vahel, ka pole üldse aidanud mitmed proovitud joogad, ning mitte ükski antidepressant. Lisaks nüüd näha, et hormoonid ju tõesti korrast ära.

Vererõhk 120-140, 80-90.

Ei otsi tähelepanu, kõik sümptomid tõsiselt eksisteerivad. Juhtum nii keeruline, et seni ühelgi arstil otsest kõikeseletavat hüpoteesi pole olnud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt soovitan hormoonanalüüside tulemustesse suhtuda rahulikult. Enamusel hormoonidest on füsioloogilised kõikumised üsna suured ja nihkeid ei saa alati tõlgendada haiguslikena.
Kõigepealt aldosteroonist - ühe- või ka kahekordse määramise tulemusi ei saa kohe seostada haigusega. Aldosteroon ja reniin kuuluvad süsteemi, mis aitab organismis hoida vedeliku ja elektrolüütide tasakaalu, lisaks mõjutab see süsteem oluliselt vererõhu väärtusi. Kui Teil oleks kõrgenenud vererõhk ja/või kaalim-naatrium normist väljas, oleks mõtet muude võimalike põhjuste hulgas kaaluda ka hüperaldosteronismi. Kuid kuna olete noor terve mees normaalse vererõhu ja elektrolüütide tasakaaluga, ei ole tegelikult aldosterooni ja reniini mõõtmiseks vajadust. Suguhormoonidega ei ole aldosteroonil-reniinil mingit seost peale selle, et mõlemaid toodetakse neerupealiste koores, kuid hoopis erinevates kooreosades ja erinevatest stimulaaroritest/supressoritest juhituna. Naistel võib neerupealiste koore patoloogiate korral esineda kliiniliselt olulist kõrgenenud androgeenide sekretsiooni, kuid meestel on androgeenide allikas ülekaaluliselt testis ja neerupealistes toodetud androgeenid ei oma täiskasvanud mehel kuigivõrd kliinilist tähendust.
Nüüd testosteroonist - selle väärtused on Teil korduvalt normist oluliselt kõrgemad. Kuid kõrge on ka SHBG, seega on vaba andorgeeni indeks normis ja androgenisatsioon normipärane - ka suguvõime, fertiilsus, karvakasv, lihaskond, libido jne. peaksid olema normaalset meestüüpi. SHBG on sidusvalk, mida toodetakse peamiselt maksas. Miks see Teil nii kõrge on - on tegemist naissuguhormoonide toimega, mõne maksapatoloogiaga või lihtsalt mõne kliinilise tähenduseta päriliku anomaaliaga, pole tehtud uuringute alusel võimalik tuvastada.
Ühte võin küll öelda - ei uimasus, väsimus, kuivad silmad ega pekslev pulss jne. ole kuidagi seotud testosterooni ega SHBG-ga. Tegelikult võib iga inimene endale koostada nimestiku tal esinevatest funktsionaalsetest häiretest. Minu enda oma oleks näiteks järgmine: 1. Pidev väsimus, 2. unehäired, 3. sage kõhupuhitus ja kõhulahtisus, 4. külmad käed ja jalad, 5. rohke higistamine, 6. lühinägevus, 7. küünte murdumine, 8. ülekaal, 9. halb painduvus jne. Kuna olen juba keskealine, võiksin seda rida veelgi pikendada. Enamasti pole siin tegemist ühegi haigusega, vaid meie organismi pärilike iseärasuste ja reaktsioonidega ümbritseva keskkonna mõjudele.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Olen 60-nene ja kuna olen endale teadmiseks vôtnud,et selles vanuses peab juba kindalasti perearsti juures kontrollima enda tervisenäitajaid,et ennetada varases staadiumis haigusi,kõik näitajad korras ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH näit 7,8 mIU/l ei tähenda veel kindlat ravivajadust, kuigi kujunevale kilpnäärme alatalitlusele võib see viidata küll. Seega on vaja tõepoolest perearsti juures kordusanalüüsid teha. Kahjuks ...

Loe edasi

Kilpnäärme teemal

Selline küsimus:
hetkel peal Thyrozol-i ravi, hommikul 1 tablett.
Näitajad olid 1. novembril järgmised:
FT3=4,35
FT4= 10,76
TSH = 0,729
Olin haiglas ravil , seoses oma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, hetkel on kilpnäärme hormoonanalüüsid täiesti korras ja ravi õiges annuses. Kui sellisel foonil on tegemist tugeva ärevusega (vajasite isegi haiglaravi), siis on suure tõenäosusega tegemist ...

Loe edasi

Lühike kasv

Tere!

Olen 17-aastane peagi 18-aastaseks saav neid kuid olen ikka veel 148cm pikk. Mõlemad minu õed kasvasid üle 160cm pikaks. Kas minul on veel lootust pikemaks kasvada?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike vastus oleks - kui menstruaaltsükkel on käivitunud, siis tõenäoliselt mitte. Kui menstruatsioone veel ei ole, võib-olla. . . Viimasel juhtumil tuleks pöörduda perearsti poole ja teha ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

Tervist

Olen 18 aastane sportlik noormees. Avastasin enda digiloost, et mult on võetud haiglas T -TSH kaks aastat tagasi ning näitaja oli 0.703. Läksin siis paanikahoogude ning ärevushäiretega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nii Teie varasem kui praegune TSH väärtus on normi piirides ja normivahemikus võib TSH kõikuda küll (normivahemik 0,4-4,0 mIU/l). Mingeid vaevusi TSH kõikumine normivahemiku piires ei põhjusta. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,
Mul oli keset kõri sünnimärk millest soovisin lahti saada. Käisin augustis 2019 nahaarstil ja tema külmutas seda kabinetis js ütles, et kui 1 kuu pärast ära ei lähe tuleb lõigata. Pärast külmutamisprotseeduri ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sünnimärgi külmutamine Teie kilpnääret kindlasti ei kahjustanud. Suure tõenäosusega tekkis naha ja nahaaluskoe põletik, millest ka turse ja valu, kuid kilpnäärmeni see ei ulatu. Menstruatsioonide ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere.

Kas sellised tulemused vajavad ravi.
F3 4.67
F4 11,59
TPO <0,8
TSH 0,410
Kuigi enesetunne on aegajalt kehv-unetus,ärevus,südamepekslemine,väsimus.
Lisaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie postituses ei ole küll hormoonanalüüside vastuste järel vastavaid normivahemikke (erinevates laborites võivad normivahemikud erineda), kuid kõrvutades Teie tulemusi oma töökoha labori ...

Loe edasi

Kilpnäärme struktuuri muutused

Minu ema käis kilpnäärme ultraheliuuringul. Allpool toodud kirjeldus. Kas palun saaksite veidi antud kirjeldusi interpreteerida. Kindlasti suundub ema edasi endokrinoloogile, kuid aega ei saa kohe ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mureks, ammugi veel suureks kilpnäärme ultraheliuuring küll põhjust ei anna. Kilpnääre on normi suurune, pigem isegi väiksemapoolne. Kajarikkad kogumid 2-4mm ei oma mingit kliinilist tähendust. ...

Loe edasi

veresuhkur

Tere,
Käisin arsti juures veresuhkrut mõõtmas ja tulemuseks oli 2,2-2,3. Mõõdeti kokku 4x. Söögist oli möödunud äkki umbes 3 tundi.
Tüüpilisi madala veresuhkru tunnuseid pole. Aga on pidev ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks tuleks määrata veresuhkur hommikul tühja kõhuga (kui pole söödud vähemalt 8 tundi) veeniverest. Näpuvere aparaadid (glükomeetrid) on sageli madalamate veresuhkrute puhul ebatäpsed. ...

Loe edasi

Pärast kilpnäärme lõikust

Tere. Kilpnääre eemaldati 6.nov. 29.nov vereproov: P -T4-V 22 pmol/l; P-TSH 0.01 mU/l. Tarvitan Thyroxin'i 125microg x 1
TSH näitaja oli sama ka enne operatsiooni, seepärast tekkis küsimus, et kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsid viitavad sellele, et ehk on L-türoksiini annus liiga suur. Võib-olla piisaks 100 mcg-st päevas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH näit

Tere mul on diagnoositud 10 aastat tagasi kilpnäärme alatalitus
Reedel tehti uus analüüs ja TSH oli 5,85 kas see normaalne v pean arstiga sellel teemal konsulteerima
Endokrinoloogi juures käisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui on plaanis rasestuda, on TSH 5,85 mIU/L veidi liiga kõrge. L-türoksiini annuse võiks tõsta 150 mcg-le päevas ja korrata hormoonanalüüsi (TSH, FT4) 2-3 kuu möödudes.
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: