hormoonid? 05.06.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 20. aastane neiu. Olen 3 aastat hädas aknega ja veel pikemat aega kehvapoolse ainevahetusega, mis soodustab kehakaalu tõusu. Kas tegemist võib olla sellega, et hormoonid on tasakallust väljas ja mida soovitaksite teha? Nahaaarstil olen käinud, kuid oodatud tulemust ei ole see toonud. Tänan!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Arvan siiski, et akne ja kaalutõus on kaks eraldiseisvat probleemi ja "tasakaalust väljas hormoonid" pole enamasti kummagi põhjuseks. Akne on kroonilise iseloomuga nahaprobleem, mille edukas ravi tähendab aastatepikkust koostööd nahaarstiga ja kui üks vahend ei mõju, tuleb proovida teist. Kui tavapärased akne ravimid ei toimi, võib määrata meessuguhormoonide taset (seda tehakse menstruatsiooni ajal ja kindlasti ei tohi samal ajal võtta beebipille). Selleks suunab nahaarst endokrinoloogi vastuvõtule. Mõnikord võib meessuguhormoonide veidi kõrgem tase aknet soodustada ja siis on tõepoolest abi beebipillidest, mis muudavad nais- ja meessuguhormoonide vahekorda naissuguhormoonide kasuks. Meessuguhormoonide liig võib lisaks põhjustada liigset karvakasvu, tsüklihäireid ja raskusi rasestumisel. Sel juhul oleks asjakohane ka günekoloogi konsltatsioon.
Kaalutõus neiueas on enamasti tugevalt seotud pärilikkusega ja mingit hormonaalset nihet selle taga enamasti ei ole. Kaalutõusu vastu võitlemine on raske ülesanne ja meditsiinist siin kuigivõrd abi ei saa. Ikka liikumine ja tervislik toit on peamised vahendid. Oma perearstiga võib siiski nõu pidada, kasvõi selleks, et hinnata probleemi tõsidust ja välistada harvaesinevad kaalutõusu haiguslikud põhjused.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

päevitamine

Olen 47.a.-ne naine.Sooviksin täpsemat infot päevitamise kohta.Milleks ei tohi suvel päikest võtta,kui on probleeme kilpnäärmega.Varem oli mul ültalitlus,peale rad.joodi võttu aga alatalitlus.Kasutan L_Türoksiini.Kuidas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Päevitamine ei ole soovitav kilpnäärme ületalitluse korral - siis võib enesetumnne pikemal päikese käes viibimisel halvaks muutuda - südamepekslemine, higistamine, nõrkus süvenevad. Difuusse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: