Noorel pikaajaline väsimus - kuhu pöörduda? 24.03.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Olen noor tudeng ning tunnen, et juba pikemat aega (sügisest) on mind vaevanud pidev väsimus, kiire väsimine pärast pingutust ja kehv keskendumisvõime. Taolist loidsust ei pea endale omaseks ning on kuidagi raske leppida vastusega, et ilmselt pimedast ajast tingitud väsimus ja oma laiskus.

Taustaks - eelmisel võtsin vastu õppimise kõrvalt täiskoormusega töökoha, mis suveks vaimu ära väsitas ja stressitaluvuse proovile pani. Nähes, et vajan puhkust lahkusin töölt ning vahetasin oma keskkonda üpriski kardinaalselt, läksin semestriks välismaale. Kuna vaba aega oli harjumatult palju, märkan tagant järele kuidas tasapisi elutempo aeglustus, aina enam kasutasin vaba aega magamiseks või lihtsalt omaette tasakesi olemiseks ja võime ülesandeid lõpuni viia märkamatult aina langes. Tahe midagi saavutada aga pole langenud, kuid praegu on tugev mõistmatu tunne, et jaksust, pea selgusest ja keskendumisest jääb puudu.
Keskkonna vahetus tõi kaasa ebaregulaarse söömise ning peagi täheldasin pärast igat (!) söömist rasket väsimust ja tahet uinuda. Olen katsetanud erinevate toitudega, kuid tulemus näib sama kui kõht natukenegi täis. Taustteadmiseks - ma ei talu ma suurtes kogustes laktoosi ning olen shokolaadi vastu allergiline. Viimane allergia avaldub näonaha halvenemisena (soodumus aknele) ja punaste laikudena. Siiski allergiast hoolimata ma maiustan vahetevahel tumeda shokolaadiga.
Olen täheldanud ka (sügisest saati) väikeste vesipunnide taoliste moodustiste ilmumist üle keha, eriti dekolteel ning sügelust eriti käevartel (umbes uuest aastast). Külmal ajal esines ka kohatist lihastõmblust, tihedamini kahes kindlas kohas (käevarrel ja tagaseljal). Samuti oli sel sügis-talvel tihedalt probleeme neerude/põiepõletikuga, kolmel korral kirjutati välja antibiootikumide kuur.
Ca jaanuarist vahetasin oma Clormetin pillid YAZide vastu. Pärast seda tajun, et enne menstruatsiooni tuju kõigub päris tugevalt.

Ei oska kuhugile edasi pöörduda. Perearsti juures käidud, soovitas D-vitamiine ja tihedate põiepõletikkude pärast saadeti ultraheli uuringutele, kust midagi olulist ei avastatud. Olen nõutu ja mures, tahan enda kunagist efektiivust tagasi..

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie poolt kirjeldatud vaevused ei ole küll iseloomulikud ühelegi endokriinhaigusele. Igaks juhuks võib perearsti juures kilpnäärme talitlust kontrollida - kilpnäärme alatalitlus on seisund, mis võib loidust ja väsimust põhjustada. Samas esinevad alatalitluse puhul ka tursed, külmakartus, kõhukinnisus... Tegelikult on olemas ka nn. kroonilise väsimuse sündroom, kuid selle diagnoosimiseks on vajalik kõigi teiste somaatiliste ja ka psühhiaatriliste haiguste väljalülitamine. Kui enesetunne ei parane, soovitan siiski korduvalt perearsti poole pöörduda ja taas oma muret kurta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

mure

Karvakasv reite sisepindade, rindadel, ülahuulel. Kaalulangus viimase 2 kuu jooksul ( - 7 kg). Väga suur väsimus, nõrkus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Internetis kahjuks patsienti nägemata ja uuringuid tegemata diagnoosi panna ei saa. Tuleb pöörduda perearsti poole, kes korraldab vajalikud uuringud.
Kilpnäärme ületalitlus võib põhimõtteliselt ...

Loe edasi

Kilpnäärme ala- ja ületalitlus

Paar aastat tagasi sain teada, et mul on kilpnäärme alatalitlus. Mulle ei selgitatud põhjuseid, mida mina nimetasin, mis alatalitlust just esile kutsub, aga kaalus ma võtsin kõvasti juurde. Mulle kirjutati ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Väsimus on väga levinud vaevus, mis esineb praktiliselt mistahes vaimse või kehalise haiguse puhul. Lisaks võib väsinud olla ka terve inimene, kui tugev vaimne või füüsiline koormus on selle ...

Loe edasi

Juuste väljalangemine

olen 20 aastane neiu ja juuste väljalangemine on kestnud juba pikemat aega, ka väsimus ja pidev unisus.Nyyd otsustasin ennast kilpnäärme arsti juurde kirja panna, aga järjekorrad on peaaegu 3 kuud. kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmehaigus on juuste väljalangemise põhjuseks harva ja tavaliselt on sel korral patsiendil ka palju muid vaevusi. Tervel noorel inimesel on juuste väljalangemise põhjuseks enamasti ...

Loe edasi

Endokrinoloogia

Noorel mehel,kes on 21 astat vana on tervisega probleem,et kui ta tunneb et kõht läheb tühjaks ja kohe süüa ei saa,siis hakkavad tal käed värisema ning hakkab paha olla.Kas see võib olla tingitud veresuhkrust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See noor mees võiks pöörduda perearstile, et mõõta hommikust tühjakõhu veresuhkrut. Öösel inimene magab ja on tavaliselt u.8 tundi söömata. Kui veresuhkur peale nii pikka toiduvaba perioodi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: