Vitamiini D (25-OH) vinooses veres 43,8 nmol/L 03.12.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Selle vereanalüüsi järgi ma peaks võtma D3 vitamiini,küsimus on selles et ma ei tea kui suur oleks päevane annus ja kui pikalt tuleks võtta ?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Vanuse ja soo tõttu on D-vitamiini ja kaltsiumi tarbimine luuhõrenemise profülaktikaks igati asjakohane. Soovitan võtta D-vitamiini ja kaltsiumi sisaldavat preparaati (näiteks Calcigran) enam-vähem aastaringselt (suvel võib teha väikese pausi). Iga konkreetse preparaadi juurde kuuluvad ka soovitused, palju seda päevas vaja võtta on. Vajaliku D-vitamiini päevadoosi üle üksmeelt ei ole, erinevad erialaorganisatsioonid annavad erinevaid soovitusi. Lisaks soovitan mitte unustada kaltsiumirikkaid piimatooteid ja liikumist värskes õhus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

A.Reiman avaldus

Väsimus. juuste väljalangemine, higistamine. Veres kõrged parathormooni väärtused (Parathormoon 12,3 pmol/L) Saadeti endokrinoloogi juurde diagnoosi täpsustamiseks ja ravitaktika planeerimiseks. Vastus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Parathormooni väärtus on küll normist kõrgem, kuid suure tõenäosusega olid kaltsiumi väärtused normi alumisel piiril. Seega ei ole tegemist kõrvalkilpnäärme ületalitlusega, vaid parathormooni ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere. Olen tulutult võidelnud kehakaaluga viimased 3aastat. Ükskõik kuidas söön või treenin kehakaal ei muutu (pikkus 165cm, kaal 85kg). Tundub et ainevahetus on jube aeglane ja keha millegipärast ei kuluta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO tiiter viitab Teie kaasasündinud riskile kilpnäärme talitlushäireteks, mis on ca 10 korda suurem kui neil, kelle TPO tiiter on madal. Samas näitavad tehtud hormoonanalüüsid, et vähemalt ...

Loe edasi

D vitamiin madal

Tere,
Olen 3 kuud rase ja väga mures kõhubeebi pärast.Mul on D vitamiini tase väga madal, TPO antikehad 104 ja PTH ka madal.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma arvan, et muretsemiseks ei ole mingit põhjust. TPO kõrge tiiter viitab pärilikule autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele ja sellega lihtsalt ei saagi midagi ette võtta. Ka L-türoksiin tegelikult ...

Loe edasi

Hormonaalsed muutused pärast imetamise lõpetamist

Tere!
Nüüdseks on imetamisest möödas 6 kuud ning menses taastus ca 1 a tagasi. Pärast imetamise lõpetamist algasid probleemid. Üldjuhul iga kuu ca 10 päeva enne oodatavat mensest on kuuti erinevaid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik Teile tehtud hormoonanalüüsid on korras ja ka vaevustes ei ole midagi endokriinhaigusele viitavat. TPO tõus on vähene ja selle alusel autoimmuunset kilpnäärmehaigust kindlalt diagnoosida ...

Loe edasi

serophene, duphaston ja progesteroon

Tere!

Vajan kiiret vastust sest minu arst on puhkusel.
Nimelt võtsin Duphastoni 16-25.pv et päevad käiksid regulaarselt. Nüüd hakkasin võtma Serophene 5-9.pv et stimuleerida ovulatsiooni. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on küsimus esitatud valal aadressil, vastama peaks sellele ikkagi günekoloog.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-thyroxini võtmine teiste ravimitega

Tere! Olen aru saanud, et L-Thyroxini tuleb võtta vähemalt pool tundi enne söömist, kuna osad ained takistavad ravimi imendumist. Kas oskate öelda, mis ained need täpsemalt on? Kas L-Thyroxini tohib võtta ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini võib võtta samaaegselt D-vitamiini ja beebipillidega. Ei tohiks koos võtta näitaks rauapreparaatidega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

vabatestosteroon

Lugupeetud dr. Anu Ambos,

Olen 25 aastat vana.
Pöördusin endokrünoloogi juurde seoses üleliigse karvade kasvamisega näo -, kõhu- ning rindade piirkonnas.
Analüüsid näitasid, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitan Teil hormoonanalüüsi korrata tsükli 1.-5. päeval (menstruatsiooni ajal), lisaks teha günekoloogiline ultraheliuuring munasarjade polütsüstilisuse suhtes ja saada selgust, ...

Loe edasi

hüpotüreoos

Tere.
Minul on 1989.a. opereeritud difuusne toksiline struuma, tehtud subotaalne ja pärast totaalne resektsioon. On operatsioonijärgne hüpotüreoos ja saan asendusravina L-thyroxini. Ligi pool aastat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüsid olid korrast ära, paluge arstilt täpsemat selgitust. Võimalik, et tegemist on asendusravi üle- või aladoseerimisega. Sel juhul on üsna kerge L-türoksiini annuse korrigeerimisega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: