Mure kilpnäärmega? 23.06.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Mind vaevab mitu küsimust seoses kahtlusega, et mu kilpnääre on haige. Olen terve elu olnud väga terve inimene, mida on paljud imestanud.
Kaebused algasid umbes 2 aastat tagasi esmalt sellega, et mulle ilmusid põlvedele ja jalalabade peala nö tumedamad laigud. Käisin ka neid nahaarstile näitamas mitu korda. Kontrolliti vereanalüüsiga ka kilpnääret, mis oli korras, seega lahendust ma oma probleemile ei saanud. Teisel viisidil öeldi, et see võib olla märk lähenevast suhkruhaigusest. Ka see haigus sai välistatud. Mõtlesin, et ehk kaovad ära ja ei pööranud neile enam tähelepanu, kuigi tänase päevani on nad alles.
Seejärel hakkas mul vahete-vahel kõris nagu midagi hingamist ja neelamist segama. Kohati tunnen rohkem, siis jälle midagi. Külastasin perearsti, kes kahtlustas samuti kilpnääret, kuid ka tema suunatud analüüsidest midagi ei leitud.
Järgmiseks suutsin haigestuda eelmise aasta kevadel angiini, mis kordus sügisel 2x ja jaanuaris 1x. Selle aasta kevadel külastasin ka LOR´i, kelle sõnul on mul krooniline tonsiliit ja mandlid võiks eemaldada. Veel lisandus eelmise aasta lõpus minu pikka nimekirja ka vererõhu probleem. Millegi pärast oli mul vererõhk pidevalt 140/96 või 150/100. Perearst lasi mulle panna 24h vererõhu mõõtja, mille tulemused olid positiivsed, st et päeva kekmine vererõhk oli mul täiesti norm. piirides. Ei saanud mina sellest aru, aga noh kui perearst ütles, et korras...ju siis oli. Miks vererõhk nii päev läbi hüppab, ei oska öelda. Viimasel ajal olen mõõtnud....on olnud korras.
Samuti vaevavad vahest pearinglused, külmavärinad, külm higi...olen neid alati seostanud vererõhu kõikumisega. Koos eelnevalt mainitud sümptomitega langeb kehatemp. 35 ringi.
Selle aasta algusest hakkasin kaebama valulike rindade üle, millega perearst saatis mind ultrahelisse, kust selgus, et mul on rindades tsüstid ja fibroadenoomid. Kuna tulemustest sain teada Ida-Virumaa arstilt, ei olnud ma antud diagnoosiga 100% nõus ja palusin saatekirja ka Tartu. Sealt saadeti mind biopsiat võtma, kus oli järjekord umbes kuu. Oodates oma aega, proovisin nö koduste vahenditega fibroadenoomidest võitu saada - tundub, et mõjus kuna valu rindadest kadus imeväel. Jõudis kätte minu biopsia päev ja selgus, et pole kuskilt proovi võtta, mis oli muidugi positiivne uudis üle pika aja.
Koos rindade probleemiga lisandusid ka naisteprobleemid. Ebakorrapärased menstruatsioonitsüklid ja põletikud, mis tänaseks on seljatatud.
Viimane probleem on seletamatu kaalutõus. 2013 aastaga võtsin juurde 10 kg, mida ei saa ühegi moodusega alla. Kaal oleks nagu kinni naelutatud.
Kuna mu emal on kilpnäärme alatalitlus ja vanaemal samuti mõtlesin, et päris tõenäoline on, et mind on sama saatus tabanud.
Mind huvitav, kas kilpnäärmega võib midagi toimuda, ilma et vereanalüüs midagi näitaks?
Kas peaksin laskma edasi asja uurida või pean kilpnäärme kohe kindlalt välistama.
Kunagi ammu, kui käisin emaga endokrinoloogi vastuvõtul kaasas, vaatas ta minu kaela ja ütles, et mul on algstaadiumis ja peaksin tulema taas kontrolli paari aasta pärast, kuid sinna see jäigi.

Loodan, et saate mind antud probleemiga aidata või vajadusel suunata?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui Teie emal on kilpnäärme alatalitlus, on selle põhjuseks tõenäoliselt krooniline autoimmuunne türeoidiit. Tegemist on päriliku eelsoodumusega seisundiga, mis oluliselt suurendab kilpnäärme talitlushäirete riski. Et teada saada, kas ka Teil on autoimmuunne türeoidiit, tuleb määrata veres kilpnäärmevastased antikehad - TPO ja Tg-AK. Kui antikehade tiiter on madal, pole Te emalt seisundit pärinud, kui kõrge, on ka Teil kilpnäärme talitlushäirete risk suurenenud ja kord aastas tuleb kilpnäärme hormoonanalüüsi teha.
Nagu Teie kirjast aru saan, on seoses vaevustega kilpnäärme hormoonanalüüsi viimastel aastatel korduvalt tehtud ja see on olnud korras. Seega pole Teil vähemalt seni talitlushäiret tekkinud ja ravida midagi ei ole (autoimmuunset türeoidiiti välja ravida pole võimalik). Samuti ei ole Teie arvukad kaebused kilpnäärmega seotud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Analüüsi vastused

Tere! Kuhu peaksin pöörduma TSH 0,017; A-TPO >600,0; FT3 8,66 ( ref 3,1-6,9-8); FT4 25,39 (ref 12-22).
Veel on üld S2-IgE 1333,0 (norm <87). Kõik allergeenide paneelid on positiivsed ( näit. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Miks allergeenide paneelid on positiivsed, jääb mulle mõistatuseks. Kilpnäärme osas aga mõistatust ei ole - tegemist on autoimmuunse kilpnäärmehaigusega ja sellest põhjustatud mõõduka ületalitlusega. ...

Loe edasi

Pikkus

Tere olen 168 cm pikk ja 55 kg aastaga olen 2 cm kahanenud
Mida teha et uuesti kasvama hakaksin
Olen 10 aastat spordiga tegelenud aga kahjuks tervislikel põhjustel juba aasta aega trenni ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks on 19. eluaastaks kasvamisvõimalused ammendunud ja tuleb leppida saavutatud pikkuskasvuga. Ka spordist pole abi. Siiski ei peaks Te kasvult ka lühemaks jääma, kui seda just spetsiifiline ...

Loe edasi

Tsüstid,kilpnäärme põletik.

Tere.Mu mõistus on otsas,missuguse arsti abi või ravi ma vajan.Olen kõik proovid ise maksnud.Minu näidud,parem sagar-mõõdud 7,3cm,maht 3,65ml,vasak sagar-mõõdud 11,62cm,maht 5,81ml,kitsus-mõõdud 3,6cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite oma kilpnäärme rahule jätta - see organ küll Teie halvas enesetundes süüdi ei ole. Ultraheliuuringul on kilpnäärme maht normi piires. Sõlmelised muutused on nii väikesed, et vaevusi ei ...

Loe edasi

kilpnäårme alatalitlus

TERE, TSH ON OLNUD 5,85 detsembris ja 5,36 veebruaris, ja väsimus. Iga hommik olen vötnud 1 thyroxini, milline annos oleks nüüd ōige vōtta. Ette tänades

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 5,85 ja 5,36 mIU/l on minimaalselt üle normi. Enne kui L-türoksiini annust suurendada (tegelikult ei selgu Teie meilist, millist annust Te võtate), peaks ära tegema ka FT4 ja kaaluma väsimuse ...

Loe edasi

Glükohemoglobiin

Tere ,

Tehtud on glükohemoglobiin veeniverest ja vastus selline
*hemoglobiin,glükeeritud A1C fraktsioon,B-HbA1c-IFCC
*minu näit 4% (normväärtus 4-6%)
*minu näit 36 (normväärtus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See on tegelikult küsimus laboriarstidele. Endokrinoloogid kasutavad Eestis esialgu ainult protsentväärtust ja Teie oma on normis - seega suhkurtõbe Te ei põe. Glükohemoglobiini väärtus sõltub ...

Loe edasi

Kuidas pikemaks kasvada?

Tere! Olen 16. aastane noor neiu ja kõigest 154 cm pikk. Hetkel põhikooli lõpetaja kuid 6. klassis olin sama pikk, pole üldse kasvanud. Mida ma tegema peaksin?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui menstruaaltsükkel on käivitunud, siis polegi suurt midagi enam teha ja soovitan oma pikkusega leppida. Kui menstruatsioone veel ei ole, võib perearstiga nõu pidada ja paluda suunamist endokrinoloogi ...

Loe edasi

Mure mehelikkusega

Tervist

Tunne väga suurt muret oma keha arengu pärast. Olen 23 aastane noormees ning mind painab väga pikka aega minu mitte mehelik keha. Esineb väga tugevaid naiselikke jooni .Keha proportsioon ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda androloogi e. meestearsti vastuvõtule. Sellised spetsialistid võtavad vastu nii Tallinnas kui Tartus, nii haigekassa raha eest kui ka erakliinikutes.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus.

Tere.
Sain kaks nädalat tagasi diagnoosiks kilpnäärma alatalituse.
TSH 7.36
FT4 14
TG 207,5
TPO 18
Märgin ära, et sünnitasin lapse 14.01.15 ehk siis 2 aastat tagasi.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

TerE!
TSH 7,36 mIU/l on normist mõõdukalt kõrgem, FT4 14 pmol/l on normis. TPO-AK 18 on normis, Tg 207,5 antud kontekstis kliinilist väärtust mitte omav näitaja. Kokkuvõttest on diagnoos tõepoolest ...

Loe edasi

Kilpnääre ja maks

Tere!

Sain oma kilpnäärme ja maksa analyyside tulemused ja kysimus siis oleks järgmine, et kas on p6hjust muretsemiseks ja kas peaksin minema edasistele uuringutele?

TSH 1,43, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüside vastuseid tõlgendab patsiendile ikka analüüsid määranud arst. Siiski võin Teid julgustada, et kuigi ma ei tea analüüsid teinud labori normivahemikke (erinevates laborites kasutatakse ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitluse ravaimid Eestis

Tere!

Kas Eestis on saadaval kilpnäärme alatalitluse raviks määratavaid ravimeid, mis sisaldaksid nii T4 kui ka T3 hormooni kombineeritult vajalikus vahekorras, nagu seda on mujal maailmas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eestis on saadaval L-türoksiin (T4) ja liothyronin (T3) eraldi. Kui keegi kilpnäärme alatalitluse tõttu tõepoolest lisaks T4-le ka T3 vajab, saab arst liothyronini välja kirjutada ja nii saab ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: