Kohutav väsimus 14.04.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Olen viimased 3 aastat kogu aeg väsinud olnud. Nüüd viimane 6 kuud on mul täiesti energia puudus. Õhtul umbes juba18.00 ajal ei seisa silmad enam üldse lahti, kuid und, kui sellist ka pole. Viimasel ajal on hakanud kõris pooma ja ma neelatan kogu aeg. Nagu oleks mingi tükk ees. Ärkan vahest isegi öösel neelatamise peale üles. Mõtlen juba selle peale iga hetk, ega saa rahu. Lisaks on üle keha lihastõmblused. Tegelikult on elus väga pingeline aeg, meeleolu on täiesti null. Arvan, et vaikselt hiilib ligi depressioon.

Mul on diagnoositud varem autommuunne türoidiit ja kilpnääre analüüsid on olnud piiri peal alatalituse poole. Ravimeid pole määratud. Nüüd andsin uued analüüsid ja TSH tulemus oli 5,52. Õepojal määrati ravi juba 4,9ga. Kuna minu perearst on homoöpaat, siis sain vastavaid terakesi. Ultraheli mulle ei määratud, kuid ennem kui mul seda tehtud pole, rahu ma ei saa.

Kas oskate nõu anda, kas minu TSH tulemus on piisavalt kõrge, et see tekitaks mul kohutavat väsimust, millega võitlen? Kas peaksin ravimeid võtma hakkama? Kardan seda viimast, kuna olen näinud, et ravimitega hakkab kaal tõusma ja see tekitaks veel rohkem stressi. Hetkel olen 60kg ja 175 cm pikk.

Tervitades!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kuna olete noor naine, on TSH tõus 5,52 mIU/l piisav asendusravi alustamiseks. Tõenäoliselt oleks vajalik L-türoksiini 50 mcg päevas. Huvitav, kus ja milliste ravimitega olete näinud kaalutõusu? 27-aastaselt ei tohiks ravimitega veel kuigi rikkalikku kogemust olla. Et parem on olla haige ja kõhn, kui saada terveks ja võtta 5kg juurde?
L-türoksiin (sünteetiline kilpnäärmehormoon) kiirendab ainevahetust ja kaalutõusu küll ei põhjusta. Loomulikult võib esialgu paari kuu möödudes kilpnäärme hormoonanalüüsi lihtsalt korrata. Mõnikord ei märgi TSH vähene tõus kindlalt algavat alatalitlust, vaid hormoonid võivad ka normaliseeruda. Minimaalne TSH tõus ei tohiks olla ka Teie vaevuste põhjuseks, tavaliselt on see täiesti asümptomaatiline.
Homeopaatiliste ravimite plussiks on see, et nende toimeaine sisaldus on kaduvväike ja kahju nad ei tee. Kui aga tegemist on tõeliselt algava kilpnäärme alatalitlusega, pole neist ka kuigivõrd abi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme Ületalitus!

Tere. Perarst avastas mul kilpnäärme ületalituse vereanalüüsiga mille näit oli 45. Määras ka ravi. Piinavad südamerüdmi häired,väsimus,jõuetus,unetus,kohutav õhupuudus ja kurgus nagu oleks midagi ees koguaeg. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei küll ei kujuta ette, mis näitaja võiks kilpnäärme ületalitluse puhul olla 45 ? FT4 ? Aga võib-olla hoopis alatalitlus ja TSH 45? Väsimust, jõuetust ja rütmihäireid võib esineda mõlemal ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme näidud olenevad kellaajast ja sellest palju und olete öösel saanud ja palju söönud? Tehti vereproov, uuriti kilpnääret ja tulemus oli piiripealne, midagi 5,4? Midagi viiega. Kas see näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks ei sõltu kilpnäärme hormoonanalüüside tulemused ei kellaajast, eelnenud söömisest või mittesöömisest, magamisest või mittemagamisest. Teiseks TSH 5,4 mIU/l on veidi üle normi ja nõuab ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere. Käesoleva aasta märtisis avastati mul kilpnäärme alatalitlus, viimane vereproov näitas TSH 1,756mU/l, mis iseenesest on ju väga hea (võtan iga päev L-Thyroxini 100mcgx1), kuid hoolimata sellest on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüs on korras, on asendusravi annus paigas ja ka enesetunne peaks olema hea. Suure tõenäosusega ei ole Teie vaevuste põhjuseks kilpnäärme alatalitlus. Tuleb otsida teisi põhjuseid.
Loe edasi

asendusravi

Tere. kaheksandat aastat olen asendusravil(op. tsüstiline ja sõlmeline struuma). Türoksiini doosi on muudetud 125 st 200ni aga ometi ei õnnestu leida õiget . Kui TSH on normis siis jälle FT4 ei ole. NäiteksTSH-19 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et paanikaks pole põhjust. Soovitan L-türoksiini jätkata 150 mcg päevas ja teha korduv hormoonuuring alles 6 kuu möödudes. Üldse pole asendusravil oleval patsiendil mõtet hormoone sagedamini ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: