pigistustunne kaelas 14.04.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 28 aastane naine; kilpnäärme alatalitust diagnoositud ca 15 aastat tagasi ja sellest ajast alates igapäevaselt L-Thyroxini tarvitanud. Kolm nädalat tagasi tekkis kaelas häiriv pigistustunne, mis on igapäevane ja pole siiani möödunud. Enamuse ajast pigistab vasakult poolt, paremalt harvem. Tunne on küllaltki häiriv kuna pidevalt tahaks neelatada, et seda ebamugavust kõrist ära saada; samas ka neelamine on ebamugav. Kohati tundub endale nagu häiriks kurgus/neelus ka normaalset hingamist. ning ebamugavustunne kiirgaks nagu ka kaela mööda kõrvade suunas. Selle perioodi vältel on sagenenud ka käte värisemine, valud/võbin südames, külmavärinad. Vereproov kilpnäärme näitajate osas tehti viimati ca kaks kuud tagasi ja oli korras; ultraheli vastused allpool. Millest võib selline pigistustunne tingitud olla ja kuidas seda leevendada? Kas vajaksin täiendavaid uuringuid?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie kilpnäärme ultraheliuuring ei näita 2014a võrreldes 2012 mitte mingit muutust. Selline nagu ta on praegu, on kilpnääre olnud aastaid. Siit järeldub, et kilpnääre ei ole Teie vaevuste põhjuseks.
Teie kilpnääre hormooni enam peaaegu ei tooda. Olete asendusravil L-türoksiiniga. Seega kui võtate korralikult kindlaks määratud annust ja hormoonanalüüs oli 2 kuud tagasi korras, ei saa ka hormoonid kuigivõrd kõikuda.
Seega tuleb vaevuste põhjusi otsida mujalt. Teie perearst aitab selles Teid kindlasti.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme hormoonid

Tere!
Pöördusin nahaarsti juurde oma akne probleemiga. Arst tegi ka vereanalüüsid.
Analüüsidest selgus, et mu kilpnäärme hormoonide tasemed on järgmised:
TSH 39,192
antiTPO üle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie poolt esitatud andmete alusel pole hüpotüreoosi diagnoosis küll mingit kahtlust ja tegelikult võiks Teile L-türoksiini välja kirjutada perearst. Ei ole mingit mõtet oodata sellega augustini. ...

Loe edasi

Valu kaelas

Tervist,juba mitmeid nädalaid piinab mind jooksev valu vasakul kaelas,valu ei ole pidev,pigem jooksev,algab lõualuu juurest ja jookseb poolde kaela ja nii mitu korda päevas. Algselt arvasin,et ehk on hambas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pöörduda soovitan ikka perearstile. Arvan siiski, et kilpnäärmehaigus Teile valu ei põhjusta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,

Olen kilpnäärmega arvel, käin Teie juures kontrollis. On olnud tsüst. Tunnen nädal aega kõris pigistuse tunnet, kas peaksin tulema kontrolli või mingit ravimit võtma.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravimit võtta pole vaja. Kui pigistustunne ei möödu, soovitan pöörduda perearsti poole. Kui perearsti arvates võiks pigistustunde põhjuseks olla kilpnäärme tsüsti oluline suurenemine, suunab ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere!Olen esimest kuud rase,kui hiljuti avastati,et mu kilpnäärmenäidud pole korras.Arstile saan alles aprillis.Kas see pigistustunne mu kõris võib mõjutada mu raseduse kulgu?Lugesin,et see võib viia raseduse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigistustunne kõris ei saa küll kuidagi raseduse kulgu mõjutada. Kilpnäärme mahuline suurenemine ja sõlmelised muutused on on selles mõttes ohutud.
Hoopis teine asi on kilpnäärme talitlus, ...

Loe edasi

kilpnäärme kasvaja

Tere!Selline probleem,et on juba pikkemat aega sellised vaevused nagu sûdamekloppimine,kôrgenenud vererôhk,pigistustunne kôris.Olen teadlik,et sellised sûmptomid vôivad ûkskôik mis haigusega seotud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan pöörduda oma vaevustega perearsti poole. Närvilisus ja rahutus ei ole kilpnäärmehaiguse sümptomid (kuigi nad ületalitluse korral mõnikord esinevad). Kõrgenenud vererõhk vajab kindlasti ...

Loe edasi

Kilpnääre

Olen juba 10 aastat diagnoosiga kilpnäärme alatalitlus (s.o siis sisemine kilpnääre)ja sellest ajast olen ka tarbinud L-Thyroxyni tablette ja mingi aja tagant tabletikogust ka korrigeeritakse(vastavalt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et pigistustunne kõris pole Teie puhul üldse kilpnäärmega seotud. Peale radiojoodravi kilpnääre tavaliselt "kuivab kokku" s.t. tema maht väheneb kuni poole võrra. Seega pole Teie kilpnääre ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: