Ainevahetusprobleem 19.10.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Kuus aastat tagasi, kui soovisin rasedaks jääda, pani naistearst mulle metformiini ravi ja ütles, et mul insuliiniresitentsus ja polütsüstilised munasarjad. Ravist oli kasu, kaal langes ja tsükkel sai korda. Peale esimese lapse sündi taastus tsükkel ise ja jäin uuesti rasedaks. Kui teine laps oli u poole aastane, hakkas mul kaal taas tohutult tõusma ja menstruatsiooni ka ei alanud. Lasin perearstil teha veresuhkru kontrolli, ka glükoosi juua aga kõik oli nagu korras. Ise tunnen, et asi ei ole õige, kuna kaal on tõusnud just kõhupiirkonnas. Hiljem lasin panna hormoonspiraali ja nüüd ei teagi, kas tsükkel käib normaalselt. Naistearst ütles, et kui praegu rasedaks jääda ei taha, et miks muretsen siis. Olen uurinud nüüd ainevahetusprobleemiga seotud sündroomi ja minu küsimus oleks selline, et kas peaks ikkagi uuesti metformiini ravi alustama. Muretsen, kuna kaal nüüd juba üle 90 ja kuidagi ei taha alla minna. Tänan.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Metformiin ei ole kaalulangetamisravim, vaid suhkurtõve ravim. Loodan, et veresuhkruga on kõik siiski korras. Metformiin aitab tõepoolest mingil määral vähendada insuliinresistentsust ja sellega soodustab viljakust, kuid selle ravimi toime kaalulangetajana on enam kui tagasihoidlik. Kehakaalu langetamiseks on parim viis ikka dieet ja füüsiline koormus. Kui Teil on polütsüstiliste ovaariumide sündroom, on tõepoolest tegemist tõenäolise insuliinresistentsuse ja "kõhurasvumist" soodustava ainevahetusega. Seoses raseduse ja imetamisega kipub enamusel naistest kaal tõusma. Head kaalu langetavat ravimit praegu kahjuks turul polegi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Südame kloppimine

Tere! Juba nädal aega on sisse hingates süda teinud tugevaid kiireid lööke. Mida sügavamalt sisse hingan, seda rohkem tugevaid lööke teeb. Ebakorrapärane kloppimine on läinud järjest sagedasemaks ja nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike vastus on - ei tea. Endokriinhaigustest võib südame löögisagedust kiirendada kilpnäärme ületalitlus, kuid sel juhul esinevad kõrvuti südamekloppimisega ka kehakaalu langus, käte värisemine, ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit

Tere!

Huvitab selline asi, et tahaks minna rullmassaaži aga nende kodulehel on kirjas, et vastunäidustuseks on kilpnäärmehaigused ja konsulteerida enne arstiga. Perearst ei osanud midagi arvata. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme talitlus on korras ja pahaloomulist haigust ei ole, võite rahumeeles rullmassaaži nautida.
Tervitades,
dr. Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere

Olen ennast viimased kuud väga halvasti tundnud ja arst määras vereanalüüsi, kust võeti ka TSH ja T4. TSH näit oli 11. Ja T4 oli normist veidi madalam kuid kahjuks ei mäleta enam näitu. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soojast joogist ja joodi tarbimisest antud juhul kasu ei ole. Vaja oleks alustada asendusravi L-türoksiiniga, algusannus võiks olla 50 mcg päevas ja uue analüüsi (TSH, FT4) võiks teha 2-3 kuu ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,
Tehti vereproov ja P-TSH kilpnääret stimuleeriv hormoon plasmas 8,58 kas tuleks kohe pöörduda endokrinoloogi poole vōi perearstile?
Ja kas üldse peab midagi ette vōtma , väsimus kaalutōus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 8,58 mIU/l on tõepoolest oluliselt üle normi ja viitab algavale kilpnäärme alatalitlusele.
Seega oleks tõepoolest hea täiendavateks kilpnäärmeuuringuteks ja vajadusel ka asendusravi ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Umbes kaheksa aastat tagasi diagnoositi mul autoimmuunne türeoidiit. TSH näit on selle aja jooksul kōikunud vahemikus 4-6. Alatalitluse ravi pole siiani vaja olnud, kuna olulised haiguse sümptomid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Küsimus vastatud 04.01.19
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere!
Umbes kaheksa aastat tagasi diagnoositi mul autoimmuunne türeoidiit. TSH näit on selle aja jooksul kōikunud vahemikus 4-6. Alatalitluse ravi pole siiani vaja olnud, kuna olulised haiguse sümptomid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie juhtumil on asendusravi alustamine patsiendi ja raviarsti vahelise kokkuleppe küsimus. Enamasti soovitavad ravijuhised kogu maailmas noortel fertiilses eas naistel asendusravi alustada, ...

Loe edasi

Kas mul on autoimmuune hepatiit kui Triglütseriide on 724mg/dl ning olen 2 astme Diabeetik?


Kas mul on autoimmuune hepatiit kui Triglütseriide on 724mg/dl ning olen 2 astme Diabeetik?
Kuidas saada normi NTFE Triglütseriidid halb kolesterool? Raviks on määratud Atorvastatini tabletid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas Teil on autoimmuunne hepatiit või mõni muu hepatiit või üldse maks haige, teeb kindlaks gastroenteroloog (mao-soolearst). Triglütseriidide kõrge tase iseenesest veel maksahaigusele ei viita. ...

Loe edasi

Kilpnäärme näidud

Tere

Olen pikalt (aastaid) maadelnud pideva väsimuse, jõuetuse, masenduse ja muude depressioonilaadsete sümptomitega (tahtejõu puudus, nutuvalmidus, valgustalumatus). Lisaks on mul pidevad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teile tehtud kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras, TPO-AK tiiter madal.
Kilpnääre Teie vaevuste põhjuseks ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tere!Olen võtnud aastaid 50 mikrogrammi l-thyroxini 1,5 tabletti.Nüüd tegin TSH proovi,mis näitas 4,14.Kas peaksin suurendama l-thyroxini annust?Perearst arvab,et pole vajadust.Minul aga tekkis kahtlus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Fertiilses eas naiste puhul soovitatakse asendusravi foonil taotleda TSH vahemikku 1-2,5 mIU/l, kuna see on rasestumisele soodsaim vahemik. Kui naine on menopausis, on soovitus hoida TSH lihtsalt ...

Loe edasi

Hormoontundlik rinnavähk ja L-Thyroxin

Tere.
Põdesin 2008.aastal hortmoontuńdlikku rinnavähki. Keemiaravi, ühe rinna eemaldamine. Võtsin aastaid Nolvadexi. Enam mitte.
Nüüd avastati kilpnäärme alatalitlus ja arst kirjutas välja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti ei soodusta L-türoksiin rinnavähi taasteket. Rinnavähk on sõltuvuses naissuguhormoonist östrogeenist. Kilpnäärme hormoonidega rinnavähil seost ei ole.
Tervitades,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: