TSH ja raseduse algus (kilpnäärme alatalitlus) 03.07.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tervist!

Pöördun Teie poole, sest kahjuks on minu endokrinoloog hetkel puhkusel ja seetõttu ei õnnestu temalt hetkel (kuu lõpuni) abi saada.

Olen praegu 8. nädalat rase, praegu veel arvele võtmata (aeg ca 2,5 ndl pärast). Andsin mõne päeva eest FT4 ja TSH analüüsid ning vastused on järgmised: FT4 13.26 (11.5-22.7) ja TSH 4.50 (0.40-4.00). (Analüüsid on antud ilma hommikuse tabletita.)

L-Thyroxini hakkasin võtma 2012. a. oktoobris (50 mikrot), 2013 alguses tõsteti doosi 75 mikrogrammile. Aprilli keskpaigas oli FT4 13.35 ja TSH 1.135 (analüüside andmise päeval hommikul oli võtnud küll ka tableti). Arst arvas, et näidud on siiski piisavalt head ja võib rasestuda.

Praegu siis küsimus -- kas peaksin hetkel ravimidoosi suurendama? Tekkinud on uuesti ka väsimus ja uimasus (u poole päeva pealt). Lisaks teeb mind murelikuks võimalik mõju kõhuelanikule.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Raseduse korral soovitataksegi L-türoksiini annust suurendada koheselt 25 mcg võrra, seega oleks Teie puhul sobiv annus 100 mcg päevas. L-türoksiin loodet ei kahjusta, kahjustab ravimata alatalitlus. Annustamise osas peetakse ohutumaks väikest üledoosi kui alaannustamist. Olen siiski nõus Teie arstiga, et tõenäoliselt on kõik korras ja muretsemiseks põhjust ei ole, kuna TSH tõus on minimaalne (FT4 korras). Ei arva, et see momendil ka väsimust või uimasust võiks põhjustada. Siiski soovitan L-türoksiini annust 100 mcg-ni suurendada ja 1-2 kuu möödudes hormoonanalüüsi korrata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus ja raseduse katkemine

Tere!

2014 aasta novembris diagnoositi kilpnäärme alatalitlus. TSH näit oli 36. Alustasin Ravi 50 mg L-Thyroxin tablettidega.
Veebruaris uus vereproov, kus TSH oli langenud 24 peale. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et L-türoksiini annuse suurendamata jätmine ei olnud raseduse katkemise põhjuseks, kuna nädal enne rasedusest teada saamist oli TSH ideaalses vahemikus (1-2,5 mIU). Ideaalse TSH puhul ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus raseduse aeg

Tervist! Soovin teilt küsida mis on normaalne kilpnäärme näit... Mul mingeid kaebusi selles osas ei ole kunagi olnud! Minul oli enne rasedust 3.6 ning arstid ütlesid et see on hästi, nüüd raseduse keskpaigas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mitterasedatel täiskasvanutel on TSH normiväärtused 0,4-4,0 mIU/l. Rasedatel on vastavalt trimestrile veidi erinevad normiväärtused (veidi madalamad, kui mitterasedatel). Mõned kolleegid lähtuvad ...

Loe edasi

L-thyroxini annus raseduse ajal

Tere. Olen 12. nädalat rase. Mul on kilpnäärme alatalitlus. Enne rasedust võtsin 100 mg L-thyroxini ja TSH oli 31. juuli 1,73. Raseduse 6 nädalal 9.10 mõõtsin TSH. See oli 4,963. Arst tõstis mu doosi 125mg.-le. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
FT4 on praegu korras. L-türoksiini annus võib hetkel samaks jääda.
Korduv kontroll 1-2 kuu möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Langev TSH

Tere!

2004. aastal jäin väga jõuetuks ja apaatseks, TSH tõusis üle 5, diagnoositi kilpnäärme alatalitlus. Sain hormoonasendusravi ja paari kuuga hakkasin end tundma hästi - energilise ja rõõmsana. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH üle 5 mIU/l on väga minimaalne tõus ja üldjuhul kilpnäärme alatalitlust veel ei tähenda. Enamasti on teised kilpnäärmehormoonid (FT4 ja FT3) siis korras ja asendusravi määratakse üksnes ...

Loe edasi

kilpnäärme ala- ja ületalitlus

Tere. Olen 32 a naine, noorem laps poole aastane. Mul diagnoositi 1995 aastal krooniline kilpnäärme põletik. Sellest tekkis aastate jooksul alatalitlus ja võtsin L-thyroxini. Viimastel aastatel ei ole ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Põhimõtteliselt võib krooniline autoimmuunne türeoidiit põhjustada nii üle- kui alatalitlust, kuid Teie viimane hormoonanalüüsi vastus (TSH 5,07) ei viita ületalitlusele, vaid ikka minimaalsele ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja kaalutõus

Kas kaalutõus (2-3 kuuga 10 kilogrammi) võib olla põhjustatud kilpnäärme alatalitlusest (TSH 3,87)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 3,87 mIU/l on normiväärtus (normivahemik 0,4-4,0) ja kilpnäärme alatalitlusega antud juhul tegemist ei ole. Seega on siin kaalutõusul teised põhjused.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Tere. Mul on olnud kolm raseduse katkemist umbes 6-ndal nädalal. Avastati kilpnäärme ületalitus ja määrati L-Thyroxini. Praeguseks olen võtnud kaks nädalat, ( pool tabletti päevas), nüüdseks on T4 14,2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks ravitakse L-türoksiiniga mitte üle-, vaid alatalitlust. Alatalitlus vajab püsivat asendusravi ja kahe nädalaga hormoonid küll korda ei lähe. Viimane hormoonanalüüs on Teil korras ja ...

Loe edasi

kilpnäärmealatalitlus ja rasedus

aastaid tagasi diagnoositi mul kilpnäärme alatalitlus. saan levotüroksiiniga pidevat asendusravi. nüüd plaanin last saada. milline on kilpnäärme alatalitluse mõju rasedusele? internetist olen lugenud, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete L-türoksiini korralikult võtnud ja selle foonil on kilpnäärmehormoonid korras olnud (TSH 2-3 mIU/l on normi piires), võite julgesti järelkasvule mõelda. Kontrollile pöördute siis, ...

Loe edasi

rasedus ja kilpnäärme alatalitlus

Tere, mul on autoimmuunne türeoidiit ning olen 10. nädalat lapseootel. Võtan 100 mcg Levothyroxini päevas. Kas rasedus mõjutab mingil moel ravimiannuse kogust? Olen kuulnud, et raseduse algusnädalail TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigil hüpotüreoosi tõttu asendusravil olevatel naistel oleks vajalik kilpnäärmehormoone kontrollida raseduse esimese kolme kuu jooksul. Tavaliselt asendusravi annust siiski muutma ei pea. ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Kas kilpnäärme alatalitlus võib olla pärilik? Tean,et rasestumisega on mul probleeme (TSH alla normi),aga kui see siiski õnnestub,kas on põhjust muretsemiseks,et laps võib samuti sündida kilpnäärme alatalitlusega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Kilpnäärme alatalitlus ei ole pärilik. Pärilik eelsoodumus võib esineda kroonilise autoimmuunse türeoidiidi suhtes, mis võib hiljem alatalitlust põhjustada, kuid laps sünnib ka sel juhul alati normaalse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: