Kasvav kehakaal 09.05.12 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Juba 6 aastat tagasi leiti mul kilpnäärme alatalitlus. Hakkasin võtma L-türoksiini 50 mg, kaal oli mul kasvuga 175 cm tol ajal ca 75kilo. Viimase 4 aasta jooksul kasvas kaal mõõdukalt, mitte eriti ranged dieedid aeg ajalt ja kodune aeroobika aitasid seda vaos hoida. Kaal oli 2011.aasta kevadel veel 80 kilo. 2011 juunis oli TSH näit 19,9, augustis oli see juba 6,5 paiku. Võtan nädalas 5 korda 100 mg 2 korda 150 mg L-türoksiini. Sügisel aga hakkas kaal õudselt kasvama, pidasin mitu kuud ranget dieeti, tegin 3 korda nädalas trenni umbes 2,5-3 tundi/kord. Kaal ei langenud 1 grammigi võrra. Talve jooksul olen juurde võtnud üle 40 kilo. Kaalun praegu 122 kg. Olen proovinud kõike - ei söönud süsivesikuid, ainult rohelisi juurvilju ja valke- munad, loomalihi, linnuliha, kala, liikusin, aga ei aidanud. Proovisin teistpidi - ei söönud loomavalke, ainult juurvilju, puuvilju ja süsivesikuid, kõike muidugi mõõdukalt, samuti ei aidanud. Kaal seisab nüüd peaaegu kohal ja ei liigu. Olen märganud, et pole vahet, kas söön õhtul või mitte, kas söön magusat või soolast, mingeid muutusi ei tule... nädalaga tuleb ca 100-200 grammi juurde. Tunnen end pidevalt väsinud, tähelepanu on häiritud, on väga raske keskenduda, siis kui hakkan liikuma, kohe higistan, lähen punaseks ja vererõhk on tõesti läinud kõrgeks ca 150/90. Veresuhkur on 4.5, kolesteriin on 4.3, analüüs tehtud 24.4. Ja kõige õudsem on see, et ma ei taha midagi teha enam, mul ei ole jõudu liikuda, tahtagi midagi teha.. seksuaalelus on häda, sest ma ei taha oma meest, kuigi armastan teda väga. Peeglisse vaatamine paneb nutma. Elada ei taha.
Mida te soovitaksite ette võtta? Mu raviarst soovitas aastat tagasi veel, et ma vaataks palju ma söön, kuigi ma ei söö palju, ja palju ma liigun, kuigi trennid ei aita. Ja ma olin tõesti ülikoormatud nendega.
Tahaks väga teada, kas on lootust kunagi terveks saada?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Nagu siinsamas portaaliski korduvalt olen selgitanud, on rasvumisel üliharva endokriinne taust. Ka Teie puhul olen üsna kindel, et ei mõõdukas kilpnäärme alatalitlus ega asendusravi L-türoksiiniga ole Teie kaalutõusus süüdi. Igaks juhuks võite loomulikult pooleaastase intervalliga hormoonanalüüsi teha, sest kaalutõusu puhul tavaliselt L-türoksiini vajadus mõnervõrra suureneb.
Põhjuste selgitamine ei ole lihne ja loomulikult ei saa see toimuda meili teel. Hüsteeriline trenn ei aita kaalu langetada, samuti dieetide vahetamine paarikuulise intervalliga. Võimalik, et kaalutõusu üheks põhjuseks on depressioon ja suurenenud kaal suurendab omakorda depressiooni. Võimalik, et Teil on rasvumiseks lihtsalt pärilik eelsoodumus ja nüüd, kui esimene noorus on möödas, tulevadki kilod kiiremini kui varem. Rasvumine (kaal 122kg täidab kindlasti juba rasvtõve kriteeriumid) toob omakorda kaasa vererõhu tõusu, selja- ja liigesvalud. Liikumine muutub raskeks ja nõuab varasemast suuremat pingutust.
Soovitan kaaluteemat rahulikult oma perearstiga arutada. Võib nõuandeks pöörduda näiteks Eesti Diabeedikeskuse kaalukabinetti aadressil Tallinn, Sütiste 17. Nõustamispaiku on teisigi ja arvan, et perearstki oskab neid soovitada. Toituge lihtsalt tervislikult kaloraaziga mitte üle 1600 kcal ööpäevas ja tehke seda mitte paar kuud, vaid kogu edaspidise elu. Äärmisel juhul tuleb appi bariaatriline kirurgia.
Soovin Teile jõudu ja rahulikku meelt!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kasv.

Poiss on 12,pikkust 1.75,aga suurt muret teeb kiirelt kasvav jalg,mis juba 47.Poiss on väga õnnetu.Kas kasvu saab kuidagi aeglustada?Minul on 41 ja poisi isal 45.Ette tänades,Terje

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks soovitan perearstiga nõu pidada ja vajadusel lasteendokrinoloogi juures ära käia. Kasvuhormooni liigsekretsioon võib mõnikord esineda juba noorukieas.
Tervitades,
...

Loe edasi

Lapse lõputu söögiisu ja kiirelt kasvav kehakaal

Kas tegelete ka eelkooliealiste lastega?
Pojal on hakanud kehakaal kiirelt tõusma, ilmselgelt on see tingitud tema tohutust söögiisust. See söögiisu on minu arust täiesti ebaloomulik ja tundub, et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ma eelkooliealiste lastega ei tegele. Soovitan pöörduda kas lastearsti või lasteendokrinoloogi poole (perearst annab kindlasti saatekirja).
Tervitades,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: