Hirsutism ja epilatsioon 28.10.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.

Märkasin, et inimesi, kellel on hirsutism, Teie saadate günekoologi juurde, selleks, et hirsutismi põhjust leida. Minu küsimus puudutab hisutismi tagajärgi ehk karvade kasvu. Ise tegelen elektriepilatsiooniga. Ja rääkisin sellest protseduurist endokrinoloogidega kuidas võib aidata inimesi, kellel on probleemid ebasoovitavate karvadega. Nagu mina sain aru, et Eestis sellest protseduurist arstid teavad vähe. Näiteks minult küsiti, mis on vahe laser-ja elektriepilatsiooni vahel.
Soovin küsida, kuidas Teie arvate, kas võib seda füsioteraapia meetodit pakkuda inimestele, kellel on tõesti suured probleemid ebasoovitavate karvadega? Minu meelest see on ainuke meetod, mis võimaldab igaveseks lahti saada ebasoovitavatest karvadest.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Hirsutismi puhul tuleb alati selgitada selle põhjus ja ühe olulise komponendina on siin vajalik günekoloogiline läbivaatus ja munasarjade ultraheliuuring - seepärast teemegi koostööd günekoloogidega. Kahjuks ei piirdu tõsisematel hüperandrogeneemia juhtudel probleemid hirsutismiga - tekivad ka menstruaaltsükli häired ja viljatus.
Kui põhjus on selge ja ravi määratud, võib mõelda ka kosmeetilistele probleemidele. Pikaajaline antiandrogeense toimega ravi tõenäoliselt vähendab karvakasvu, kuid sageli mitte piisavalt või mitte piisavalt kiiresti. Epilatsiooni vastu, olgu see siis elektri või laseriga, ei ole endokrinoloogidel midagi. Soovitame ikka naistel üles otsida hea kosmeetikakabinet. Milliseid protseduure seal läbi viiakse, on juba iga naise ja kosmeetiku omavaheline otsus. Tegemist ei ole tervishoiuteenusega (füsioteraapia?!), selle eest ei tasu haigekassa, vaid patsient ise. Seepärast ei ole me oma soovitustes ülemäära konkreetsed ega kavatse ühelegi meetodile ega kabinetile reklaami teha. Kahjuks ei ole ka näinud ühtegi tõsisema haigusliku hirsutismiga patsienti, kes oleks epilatsiooni abil liigsest karvakasvust igaveseks vabanenud. Toime kipub olema ajutine ja protseduur ise üsna kulukas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: