Kilpnäärme põletik 11.06.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Mul diagnoositin nii ligikaudu 5a tagasi autoimmuunne türeoidiid. Vahetasin mitu arsti, kuid kõik püüdsid mind viisakalt koju saata. Samuti ei saanud ma absoluutselt vastuseid. 5 a jooksul tehti ultraheli 2 korda
( arvestades seda, et käisin 3 korda aastas arsti juures, siis seda ikka väga vähe). Hiljem keegi tark arst ütles, et põletik on läinud üle alatalitluseks, kuid rohtusid ei kirjutatud. Viimasel korral öeldi, et ma tuleks 5 aasta pärast. Oleks võinud siis öelda ju, et neiu, tulge 80selt taas.
Tundus imelik, aga ega noor inimene vaidlema ei hakka ju. Tundsin muret ning palusin perearstil TSH võtta, aga mulle jäi mulje, et ta ei osanud tulemusi lugeda, kuna ta arvas analüüside põhjal, et mul on ületalitlus. Kui mainisin, et mul on hoopis alatalitlus, siis oli öelnud, et ma üldse imekombel tervenenud. Igatahes sellise tsirkuse peale lõin ma käega, kuid nüüd ma mõtlen, et ei tea, kas peaks ikkagi jälgima haiguse kulgu ja, mida Teie soovitate?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit on päriliku eelsoodumusega kilpnäärmehaigus, mida ravida pole võimalik. Sekkutakse ainult juhul, kui tekivad kilpnäärme talitlushäired - üle- või sagedamini alatalitlus. Õnneks enamusel kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga patsientidest ei teki neid kunagi ja nii ei vaja nad kunagi ka mingit ravi. Siiski soovitatakse kord aastas hormoonanalüüs teha, kuna alagav talitlushäire, et pruugi anda selgelt äratuntavaid vaevusi. Ultraheliuuringut on vaja teha üksnes siis, kui kilpnäärme palpatsioonil (katsumisel) tekib arstil kahtlus, et kilpnääre on suurenenud või on tuntav sõlmelisus. Teid on 5 aasta jooksul 2 korda ultraheliga uuritud, mis on täiesti piisav ja kui olulist leidu ei olnud, pole seda tulevikus enam teha vaja.
Kui hormoonanalüüsiga on tuvastatud talitlushäire (üle- või alatalitlus), tuleb seda kindlasti ravida. Tekkinud alatalitlus on tavaliselt pöördumatu ja patsient vajab pidavat asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga kogu edaspidise elu vältel. Ületalitlus on autoimmuunse türeoidiidi puhul episoodiline ja võib mööduda kergematel juhtudel ka ravita. Tõsisemaltel juhtudel tuleb aga ka seda normtalitluse taastamiseks ravida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüperparatüreoidism ja operatsioon

Tere

Küsimus on, et milliste analüüside väärtuste juures on näidustus kõrvalkilpnäärme operatsiooniks?
Mui on aasta jooksul PTH olnud üle normi 9-12 pmol/l
Ca ja iCa on kõikunud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Teie kaltsiumi ja parathormooni väärtused lubavad esialgu lõikusest hoiduda. Loomulikult peate olema endokrinoloogi jälgimisel ja tegema analüüse vähemalt 2 korda aastas. Kui kaltsiumi tase on tulevikus ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: