Kaua kestab rohtude kõrvalmõju? 25.05.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

mul selline mure, et peale teise lapse sündi avastatii kilpnäärme alatalitlus, kirjutati rohi Thyrozol 10 mg ning pidin võtma 2 tab.päevas(hommikul ja õhtul), pakis on 50 tab, neist sain võtta ära aint 46, kuna tekkisid nahalööbed (sügelus, nagu nõgeskõrvetuse kublad, läksin üleni punaseks), liigesevalud (kätes, jalgades nõrkus, valulikkus, et ei saanud õieti käiagi ega tõsta midagi)...Siis rääkisin sellest oma endr.arstile ja ta vahetas mul rohtu, uueks rohuks oli Tiotil 50mg ja seda pean võtma 2hommikul+2 õhtul. Küsimus, et kunas ma nüüd tean, et esimese rohu sümptomid on kadunud, et käed ja jalad normaalseks muutuvad st.liiguvad nii nagu varem? Kuna lugedes seda teist rohtu, siis seal samad asjad, nii et ma ei teagi, äkki see ka ei sobi. Kas on mingeid muid võimalusi ka seda kuidagi ohjeldada, kui need viimased, mis arst kirjutas, ei sobi? Kaua on see aeg, kui need kaebused esimesest rohust peaks kaduma? Kui nii edasi läheb, ei suuda ma enam liikuda...aga mul on vaja liikuda, kuna väike laps on ja vaja temaga tegeleda, samas ka suuremaga...Mida teha?

Ette tänades,Teid
Terv.T.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui ravimil on ravitoime, on tal kindlasti ka kõrvaltoimed. Kõrvaloimed puuduvad täielikult ainult täiesti toimeta ravimil. Põhimõtteliselt iga ravim võib esile kutsuda allergilist nahalöövet, mis on kõige levinum ravimite kõrvaltoime üldse. Õnneks ei ole see ohtlik ja möödub tavaliselt ruttu ravi katkestamisel. Nii tiotiil kui thyrozol, mis on tegelikult sarnase keemilise ehitusega, võivad lisaks põhjustada liigesvalusid (õnneks siiski mitte tõsisemat liigeste kahjustust), mis samuti ravi katkestamisel möödub jälgi jätmata.
Teie haigus ei ole mitte kilpnäärme ala- vaid ületalitlus. Tõenäoliselt on tegemist sünnituse järel ägenenud autoimmuunse haigusega - kroonilise türeoidiidi või difuusse toksilise struumaga. Esimesel juhul ei pea ületalitlust tingimata ravima, see möödub paari kuu jooksul iseenesest. Järgneb samuti 2-6 kuud testev alatalitluse periood. Difuusne toksiline struuma põhjustab türeoidiidist tugevamat ja kestvamat ületalitlust, mida ilma ravita taluda on patsiendile enamasti liiga raske ja mis võib rasketel juhtudel kaasa tuua südamerütmihäireid ja põhjustada rasket kurnatust. Arutage oma raviarstiga, millise konkreetse haigusvormiga on Teie puhul tegemist. Kui ravi ärajätmine kõne alla ei tule, võib kõrvalnähtude leevendamiseks lisada allergiavastaseid ravimeid, glükokortikoidhormoone, äärmisel juhul kaaluda radiojoodravi või kilpnäärme operatiivset eemaldamist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Raske neelata

Umbes paar nädalat on juba raske neelatada. Pikali olles pole mingeid raskusi. Millega on tegu?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Lühike vastus on EI TEA. Nii kahjuks asjad ei käi, et arst internetis ühe vaevuse alusel ilma Sind nägemata-küsitlemata või kurku vaatamata kohe õige põhjuse ütleb. Soovitan kõigepealt oma ...

Loe edasi

Meessuguhormoonid ja kolesterool

Tere

pikemat aega on mul mure näole tekkivate tumedate karvadega, mida on viimase aastaga tekkima hakanud. Kosmeetiline probleem see ei ole, sest olen selel murega juba laserdepilatsioonis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie testosterooni näit on küll normi ülemise piiri lähedal, kuid siiski normis. Selline testosteroon ei tohiks ei kolesterooli taset tõsta ega karvu kasvatada. Kahjuks nii lihtsalt meessuguhormoonide ...

Loe edasi

Kasv

Tere!Olen 12 aastane(2 nädala pärast 13).Olen ainult 148cm pikk.Mida teha et kasvada pikemaks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt on vaja kasvu soodustamiseks hästi süüa, mõõdukalt sportida ja piisavalt magada. Igaks juhuks võiks probleemi ema-isaga arutada ja ka perearstiga nõu pidada. Oodatav pikkuskasv on ...

Loe edasi

Kilpäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.

Tere.

Palun lühiülevaadet minu peennõela biopsia tulemusest.Milline oleks teie poolene soovitatav ravi antud olukorras.

Ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ülevaate Teie peennõelabiopsia tulemustest annab Teie raviarst, kes biopsia määras. Aga kuna tulemus on tõsine ja seotud tõsiste raviotsustega ning uuring on tehtud välismaal ning võõrkeelne ...

Loe edasi

Vereanalüüsis TSH 31,42

Määratud tabletid L-THYROXIN BERLIN-CHEMIE tekitasid ägeda allergilise reaktsiooni (diagnoositi nõgestõbi). Praegu tablette ei võta, ootan eriarsti konsultatsiooni.
Probleemiks on, et üleöö tekkisid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui jäikus ja valu jalgades tekkisid tõepoolest üleöö, pole need seotud kilpnäärme alatalitlusega. Kilpnäärme alatalitlus kujuneb väga aeglaselt, kuude ja isegi aastatega. Üleöö saab see tekkida ...

Loe edasi

kasv

Olen 13 tüdruk ja juba umbes 175 cm pikk.Ei taha enam üldse kasvada.Olen juba emast ka pikem.Kas on mingi võimalus kasvu peatada?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui tütarlapsel algab menstruatsioon, siis ka kasv enamasti peatub. Nii läheb tõenäoliselt üsna pea ka Sinuga. Paljud tüdrukud saavutavad 13-15. eluaastaks oma lõpliku pikkuse ega kasva hiljem ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Tere,

Olen juba viimased 10 a tarvitanud L-Thyroxini, kogused on varieerunud vastavalt analüüsi vastustele. Nüüd jäin rasedaks ja analüüsi vastused on sellised: Kilpnääret stimuleeriv hormoon ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini vähene üleannustamine tavaliselt lootele ohtlik ei ole. Siiski kui vähegi võimalust on analüüsi teha, tuleks pigem saadud tulemusest lähtuda. Seega võiks esialgu jätkata L-türoksiini ...

Loe edasi

TSH ja prolaktiin üle normi

Tere,
Kaebusteks olnud tsükli häired ja günekoloog määras hormoonide analüüsi (tsükli 3. päeval), kus TSH näit oli 5.83 ja prolaaktin 774 (makroprolaktiin 656.6), mille järel günekoloog määras mulle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete noor fertiilses eas naine, soovitaksin ma Teil pigem siiski L-türoksiiniga asendusravi alustada, kuigi Te hetkel rasestuda ei soovi. Prolaktiiniga on lood keerulisemad. Üldprolaktiini ...

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Tere. Mul on kaebusteks tüki tunne kõris ja suurenenud/punnis/väljaulatuv rangluu rinnaku poolne osa, valusid ei ole. Kahtlustasin sõlme teket kilpnäärmes. Vereanalüüsis oli türeotropiini näitaja 2,63 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on vaatamata sõlmelisusele normaalse suurusega ja ei lükka kindlasti rangluu otsa ettepoole. Taolist "lükkamist" pole ma näinud ka neil, kelle kilpnääre on 10 korda suurem kui ...

Loe edasi

Rasedus ja diabeet

Tere

Mul on küsimus kui palju võib olla suhkru tase raseduse ajal normaalne, olen lugenud et normaalne on 3-8. Ma tahaks väga teada

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkru taseme määramiseks tehakse raseduse ajal glükoosi koormuskats. Enamasti tehakse see 24. rasedusnädala paiku eelkõige neile, kellel on uriinianalüüsides ilmunud uriini suhkur või ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: