Kilpnäärme põletik 18.11.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
Minu mure järgnev - Algas kõik kusagil 2 kuud tagasi peale grippi haigestumist, kui viirusesümptomid kadusid nädalaga. Palavik aga jäi alles, kogu aeg selline 37,0 ja 37,1. Perearst söötis sisse erinevaid antibiootikume 2 kuuri, ei aidanud need. Kuna on pidev nohu arvas perearst et järsku on põskkoopa põletik ja seega kirjutas antibiootikumid. Alles hiljem tegi vereproovi ja röntgeni ninast, selgus et kõik on korras, ei ole põletikku ega ka veres midagi. Enesetunne oli endiselt kehv, oli palavik, samuti tohtutu nõrkus kehas. Pärast kuu aega palaviku kannatamist otsustasin minna kardioloogi juurde. Perearst andis minu vereproovi tulemused kaasa ja kardioloog otsustas teha kõik need analüüsid, mida perearst ei olnud mingil põhjusel teinud. Järgmisel päeval peale arstil käiku, sain telefonikõne, kus kardioloog ütles et mul on kilpnäärme põletik. Üllatus oli suur, kuna perearst midagi sellist ei leidnud. Kardioloog ütles et seda põletikku ravida ei ole võimalik, peab ise üle minema ja pani uue aja veebruarisse. Minul on aga peale seda kõnet segadus hinges, mida see minu jaoks tähendab? Kas pean oma elus mingeid ümberkorraldusi tegema, kas tohin üldse sporti teha? Olen väga tänulik, kui saate anda nõu minu murele ja võibolla ka soovitusi, mida peaksin tegema?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kahjuks on Teie kirjas liiga vähe teavet, et seda ammendavalt kommenteerida. Kilpnäärme põletiku all võis kardioloog silmas pidada kahte erinevat haigust:
1. Kroonilist autoimmuunset türeoidiiti - päriliku eelsoodumusega kilpnäärme autoimmuunset haigust, mis enamasti ei põhjusta mingeid vaevusi (kindlasti ei põhjusta see palavikku) ja mida ei ravita, kui pole tekkinud muutusi kilpnäärme hormoonides.
2. Alaägedat türeoidiiti - viisusliku põhjusega kilpnäärme põletikku, mis võib järgneda ülemiste hingamisteede viirusnakkusele ja põhjustab tugevat valu kaela piirkonnas, mõnikord ka palavikku. Seda põletikku ravitakse glükokortikoidhormoonidega, mis paari päeva jooksul valu ja palaviku ära võtavad. Sellest haigusest paraneb patsient paari kuu jooksul täielikult.
Teil tuleb kardioloogi käest täpsemalt üle küsida, millega ikkagi on tegemist. Kui on tegemist kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga, ei olnud kilpnäärmel Teie palavikuhaiguses ja halvas enesetundes mingit osa. Kui hormoonanalüüs on korras, ei vaja Te mingit ravi. Oma harjumusi ja elureziimi Te muutma ei pea. Arukas oleks 1-2 aastase intervalliga kilpnäärmehormoone kontrollida.
Kui tegemist on alaägeda türeoidiidiga, vajate ravi, kuid saate peatselt terveks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: