kilpnääre! 07.08.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tahtsin küsida kas 5,2 TSH on väga kõrge. Arst ütles mulle, et ravi ei vaja aga pean kontrollis käima. Kas ma ise peaksin muretsema? Minu arst eriti nagu ei rääkinud midagi.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH väärtus 5,2 mIU/l on minimaalselt üle normi (norm 0,4-4,0 mIU/l). Selline väärtus viitab suure tõenäosusega kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja sellest tingitud minimaalsele kilpnäärme alatalitlusele. Teie asendusravi vajadus sõltub Teie vanusest, kaasuvatest haigustest, kilpnäärmehormoonide (FT4 ja FT3) väärtustest. Kindlasti on vaja korrata hormoonanalüüsi vähemalt 1 aastase intervalliga, et alatalitluse süvenemisel õigeaegselt asendusravi määrata. Mingeid piiranguid dieedi või elureziimi osas krooniline autoimmuunne türeoidiit Teile ei sea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Intersex / no medecaments anymore

Good day,

I am German and recently migrated from France to Estonia tp build up a Bio Farm in 46706 Miila.

Normaly I should have gone back in August, but the french autorities ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Dear Michelle,
In Estonia there are several endocrinologists specialized in intersex disorders, but I am not one of them. You should contact my colleague dr. Ülle Jakovlev in East Tallinn Central ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus

Tere!
Käisin endokrinoloogi juures. Varem tehtud TSH 0,01. Ultrahelis: kilpnäärme struktuur ebaühtlane, sõlmi ei leitud, parema sagara maht 4,6 ml ja vasak 4,8 ml, istmus on 5mm. Veres fT4 28,1 (ref ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme autoimmuunse haigusega ja sellest põhjustatud mõõduka ületalitlusega. Ravi on põhimõtteliselt õige. Oleks vaja teha kordusanalüüsid ja tiotiili annust vastavalt tulemustele ...

Loe edasi

Selline punane laik suus

Minul selline punane laik suus. Markasin laupaeval 2 detsembril millega tegi,olen paris hirmul.Ei valuta ei tunneb kah et oleks suus.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nagu lisatud pildilt näen on tõenäoliselt tegu väikese limaskestaaluse verevalumiga pehme suulae piirkonnas. Ühelegi endokriinhaigusele see küll ei viita. Soovitan pöörduda täpsemate selgituste ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere, palun öelge, kas väsimus, jõuetus, rõhumistunne, kõhulahtisus võib olla põhjustatud kilpnäärme haigusest? Uuringu tulemus näitab TSH kilpnääret stimuleeriv hormoon 10,090. Perearst sellele eriti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult ongi Teie eas vererõhu kontrolli all hoidmine olulisem kui mõõduka kilpnäärme alatalitluse kompenseerimine ja on hea, et vererõhu osas on ravi olnud mõjus. Oletan, et perearst korraldas ...

Loe edasi

Tere,mul krooniline kilpnäärme põletik,kirjutati rohud ja enesetunne paranes,aga kuu hiljem hakkasid jalalabad paistetama nüüdseks juba kaks nädalat mis oleks võimalik ravi, et paistetus kaoks!?

Jalgade paistetus juba 2nädalat?

Tere,mul krooniline kilpnäärme põletik,kirjutati rohud ja enesetunne paranes,aga kuu hiljem hakkasid jalalabad paistetama nüüdseks juba kaks nädalat mis oleks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ma ei tea, millist ravi Teile kilpnäärme osas määrati. Kroonilist kilpnäärme põletikku tavaliselt ei ravita. Ravitakse kroonilise autoimmuunse põletiku poolt põhjustatud ala- või ületalitlust. ...

Loe edasi

kilpnääre

Kas kilpnäärme alatalitusega kaasnevad väsimus ,ärritatavus,jõuetus.Ma ei jaksa kõndida süda puperdab nagu oleks tal rinnus ruumi vähe raske on kohe.süda uuriti seal viga ei leitud.vereproovid on tehtud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks enesetunde halvenemisest ei piisa "kilpnäärme tablettide" annuse muutmiseks. Ikka hormoonanalüüs tuleb teha ja siis on näha, kas ravi on adekvaatne või tuleb halva enesetunde põhjusi ...

Loe edasi

Hemoglobiin

Tere, mul on olnud lapseeast alates rauaga probleeme, krooniline aneemia, arst muudkui kirjutas Ferrum Lekki ja Ferritiini, midagi ei aidanud, muud näitajad korras Selle aasta jaanuaris läks enesetunne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mõistan Teie muret ja arvan, et hemoglobiini tõus 24t jooksul 141g/l väärtusele on vähetõenäoline ja pigem labori viga. Siiski pole endokrinoloog õige arst Teie küsimusele vastama. Küsimuse ...

Loe edasi

Pearinglushood

Tere! Ma ei oska oma murega enam kuhu pöörduda, aga ma loodan, et ehk Te saate mind kuidagi aidata.
Mind on juba viimased 4 aastat vaevanud pearinglushood, pidev minestamise tunne ja mingid imelikud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega on Teie kilpnäärme ja neerupealiste talitlus kontrollitud ja leitud korras olevat. Endokrinoloogia valdkonnas on veel mõned haruldased haigused, mis võivad tekitada nn. hoosümptomaatikat, ...

Loe edasi

Segane lugu

Tere.
Diagnoositud on Gravesi tõbi. Tablettide abil on kilpnäärme näidud normis. Umbes nädal enam Thyrozol tablette ei võta. Raviarst on Ingrid Reppo. Kuna olid ka rütmihäired, siis kirjutati ka ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti tuleks madala pulsisageduse ja vererõhu korral betaloci kasutamisest loobuda. See ravim aeglustab südame tööd ja langetab seeläbi ka vererõhku. Suure tõenäosusega Teil kilpnäärme ...

Loe edasi

Laktoositalumatuse sümptomite leevendus

Tere! Küll arsti poolt diagnoosimata, kuid arvan endal olema juba mitu aastat laktoositalumatus. Õnneks küll mitte väga raskeloomuline ning nt juustutoodete puhul seda alati ei märkagi. Siiski armastan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie küsimus peaks olema adresseeritud gastroenteroloogile (mao-soolearstile), kes on just see arst, kelle poole võiksitegi pöörduda, et laktoosi talumatust korrektselt diagnoosida. Tema käest ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: