kilpnääre ja lastetus 08.04.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere
Kui on tugev kilpnäärme alatalitus siis see ilmselgelt mõjutab laste saamist. Kas oleks mõtekas hakkata kaaluma kunstliku viljastamist?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
RAVIMATA kilpnäärme alatalitlus mõjutab tõepoolest viljakust. Kõigepealt on vaja adekvaatse asendusravi abil kilpnäärmehormoonid korda saada ja kui see ei aita, tuleks viljatuse põhjusi otsida ka mujalt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre ja pea uimasus

Kas kilpnääre võib tekitata pea uimasust otsa eest, nagu võtab tuikuma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et kilpnääre sellist tunnet tekitab, on küll vähetõenäoline. Pigem soovitaksin silmas pidada vererõhku, vajadusel uurida lülisamba kaelaosa või unarterite läbitavust. Perearst aitab kindlasti ...

Loe edasi

lastetus

Tehtud mitu ebaõnnestud kunstlikku viljastamist. Millegipärast ebaõnnestumise põhjusi ei uurita. Kas saaks ise pöörduda endokrinoloogi juurde hormoonide ja kilpnäärme uuringuteks. Kas on vaja saatekirja?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska Teie konkreetset juhtumit kommenteerida, kuid tavaliselt eelnevad kunstlikule viljastamisele põhjalikud uuringud, mille käigus määratakse ka kilpnäärme- ja suguhormoonide taset.
Loe edasi

kilpnääre

Kas kilpnääre võib alatalituse korral ka mitte minna suuremaks või väiksemaks? Mille järgi saab aru, et kilpnääre on läinud väiksemaks kas kilpnääre saab mõõtmetelt olla alla normi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre võib alatalitluse puhul minna nii suuremaks kui väiksemaks. Kilpnäärme mahuliseks hindamiseks kasutavad arstid ultraheliuuringut, kogenud arst võib kilpnäärme suurenemist või vähenemist ...

Loe edasi

Küsimus!

Lp. Anu Ambos!

Minu probleemiks on lastetus. Tehti hormonaaluuringud ja tulemused olid jörgmised (kahjuks naistearsti juurde ei õnnestu väga kiiresti pääseda):
türeotropiin - 2,29

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärmehormoonid on korras ja seega on kilpnäärmetalitlus normi piires. Kilpnäärme juurest Teie lastetuse põhjusi otsida ei saa.
Tõenäoliselt vajaksid Teie probleemi puhul kontrollimist ...

Loe edasi

Kilpnäärme talitluse häire ja lastetus

Tere, lgp. dr. Ambos. Kuivõrd võib mõjutada kilpnäärme seisukord naise viljakust? Kas progesterooni vähesus organismis võib olla seotud kilpnäärme talitluse häiretega? Mul on kilpnääre silmaga vaadates ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre võib suguorganite tegevust mõjutada üksnes hormoonide kaudu. Kui hormoonanalüüs on korras, ei ole viljatusprobleem kilpnäärmega kuidagi seotud. Kilpnäärme suurus on teine probleem ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: