TSH 0,08 02.03.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen 38a naisterahavas. On selline kerge kalduvus hüpertüeroosile. Arvestades enesetunnet, siis ilmselt juba aastaid, aga pole lihtsalt kontrollinud varem. 2008.a kevadel mõõdeti TSH-d 0,2, suvel 0,8, ja sügisel jälle 0,2-e peal. Vaba türoksiin on normis olnud. 2008.a sügisel tehti mulle kontrastuuringuga kompuutrit ja selle järgselt tekkis järgmisel päeval urtikaaria sarnane reaktsioon, millele tehti ka mingit hormoonsüsti. Lööve taandus alles kolmandal päeval. Päris ära polegi kadunud enam. Konrastaine süstimise ajal tundsin kuidas kõris läks väga kuumaks. Peale seda hakkas ka kõris oluliselt rohkem sikutama ja kõrisõlme pealt hakkas mõne aja pärast väga tugevalt suruma. See tunne on püsinud siiani ja lisaks sellele ka segab sügisest saati miski neelamist (paremalt poolt). Veebruari lõpus oli TSH-0,21. Kuu aega hiljem mõõdeti TSH-d ja see oli mul 0,08. Oli ka laproskoopia enne seda mõõtmist, mille käigus eemaldati üks tsüst kõhukoopast. Tõenäoliselt kasutati veel kord joodi. Kuivõrd võiks seostada neid sümptomeid sügisese joodiannusega ja kui see nii on, et joodist need reaktsioonid, kas on mingit lootust ka sellest liigsest joodist kuidagi vabaneda. Enesetunne on kohutav. Mäluhäired kohati, närvilisus, kaalulangus, peopead kuivad, välimised küljed lillakaskirjud, südames aegajalt klopib, aga seda olen ka varem tundnud aegajalt. Peavalud hakkasid nüüd paar päeva tagasi ja kohati on tunne, et kohe viskab pildi eest. Kirjutati rohtu merkasolil, aga see ajab südame veel eriti pahaks, kuigi ärevust vist pisut maandab. Teeb tuimaks vähemalt. FT-3 on olnud muutuseta, numbreid ei mäleta aga normis. FT-4 on pisut tõusnud, võrreldes eelmise korraga, aga siiski normis (vist oli 18). Kas on oluline seda rohtu võtta? Või on olemas mingeid teisi rohtusid ka mis et tekitaks sellist reaktsiooni. Kohati ei tunne oma nina enam peas. Minu enda arst läks puhkusele ja tuleb alles märtsi lõpus. Perearst ei julge ka midagi muud asemele kirjutada. Ka günek.-lt on probleemid- rinnad valutavad kogu aeg nagu oleks vaja kohe last sõõtma hakata ja tuleb ka mingit vedelikku. Günekoloog ütles küll, et hormoonid vaja korda saada, aga ühtegi proovi ei võtnud. HCGd kunagi sügisel mõõdeti kui kõhuvaluga emosse viidi. See oli 1e peal. Follikelid on pisut liiga suured ja emakas on ebameeldiv tunne pidevalt. Põletiku näitajad korras. Kas on olemas mingi võimalus, et teha kindlaks, et mis hormoonid valesti on ja proovida see asi paika saada. Kaalun juba eimidagi ja püsti seisan vaevu. Pean kahjuks ka töökohast ära ütlema, kuna ei jaksa tööd teha enam. Ja ikka loll loodan veel terveks saada. Jutt sai segane, aga selline ma viimasel ajal olengi vist. Vastust ootama jäädes...

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
TSH 0,2-0,8 mIU/l on normi piires ja kilpnäärme ületalitlusele ei viita. Seda enam, kui samaaegselt määratud FT4 samuti normis on. Kui TSH on langenud alla 0,1 mIU/l (k.a. veebruaris 0,08 mIU/l), viitab see tagasihoidlikule ületalitlusele, kuid enne ravi alustamist on vaja selgitada, milline kilpnäärmehaigus ületalitlust põhjustab. Tuleb teha kilpnäärme ultraheliuuring ja määrata kilpnäärmevastaste antikehade tiiter. Tagasihoidlik ületalitlus (TSH väike langus koos normis FT4-ga) võib olla tõepoolest põhjustatud ka suure joodikoguse organismi sattumisest (kontrastaine), kuid möödub sel juhul iseenesest ja ravi ei vaja. Samuti ei põhjusta see Teie poolt kirjeldatud vaevusi.
Kui Te kõhnumise tõttu enam püsti ei seisa ja 38-aastasena enam tööl käia ei saa, on lugu tõepoolest hull. Samas ei saa Teie kirjas toodud minimaalsed hormonaalsed nihked kuidagi olla selle põhjuseks. Pöörduge uuesti oma perearsti poole, tõenäoliselt on Teie halva tervise põhjused hoopis mujal.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärme alatalitus

perearst tegi anlüüsi, kus näitaja 1,99.
kuid alumine määr oli sedelil 3,75. see on vist tsh
kuidas hindate?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt TSH. 3,75 ei ole alumine, vaid ülemine määr (igaks juhuks võib perearst määrad siiski üle vaadata). TSH 1,99 mIU/l on normi piires.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme tsh ja rasestumine

2003 a on mul eemaldatud mõlemad kilpnäärme sagarad kuna ühelt poolt leiti pahaloomuline kasvaja, asendusraviks on määratud L-tyroksin 100. 2004 sain esimese lapse probleemiteta, tervisega probleeme ei ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna Teie põhidiagnoosiks on kilpnäärmevähk, kehtivad Teile asendusravi osas veidi teised ettekirjutused kui lihtsalt alatalitlusega patsientidel. Sagedamini esinevad kilpnäärmevähi vormid ...

Loe edasi

TSH näit

Kas peaksin panema aja endokrinoloogile??
TSH 0,28 mU/l
FT4 18,49 pmol/l
FT3 4,65 pmol/l

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras. TSH minimaalne supressioon kliinilist tähendust ei oma ja kilpnäärme ületalitluse retsidiivi sellest järeldada ei saa. Hetkel endokrinoloogile minema ...

Loe edasi

Tsh väärtused

haigestusin juunis,infektsionisti juures käies selgus,et kopsubakter on,võtsin antibiootikume, vereanalüüsis juunis oli TSH 1,42 ja T4 14,nüüd augustis võetud analüüsid temajuures näitas,et TSH on 0,5 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie mõlemad TSH väärtused on normi piires ja selline kõikumine on igati lubatav. Kopsubakter ja nisujahu vaba dieet ei ole Teie kilpnäärme talitlust mõjutanud.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärmehormoon

Tere!


Kas kilpnäärmehormooni tase (TSH) 0,69 on normipärane ning muretsemiseks pole põhjust? Kas seda näitu on võimalik seostada väsimusega. Milline on TSH normaalne vahemik (st millisest ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH normivahemik on 0,4-4,0 mIU/l. Niisiiis on Teie TSH täiesti korras ja seega kilpnäärme talitlus normis.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

TSH näit raseduse ajal

Tere, võtan iga päev 100 mg L-Thyroxini ja TSH on olnud normis. 23.mai oli TSH 1,105 ning viimanti 31. juuli oli TSH 1, 73. Nüüd 26. sept. oli mul rasedustest positiivne. Viimased päevad algasid 29.08. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH-d võiks kontrollida kohe, kui lähete ennat rasedusega arvele võtma. Tavaliselt soovitatakse L-türoksiini annust 25 mcg võrra suurendada kohe raseduse algusest peale. Kui analüüsid on korras, ...

Loe edasi

Norm-TSH raseduseks

Tere.
Milline on norm TSH tase rasestumiseks? Minu TSH mõõdeti 0,74. Internetist loen, et TSH peaks rasestumiseks olema vähemalt 1.
Ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtus on normaalne ja fertiilsusele mõju ei avalda. Soovitav TSH vahemik 1-2,5 mIU/l on USA-s läbiviidud populatsionnuuringutes saadud tervete mediaanväärtus (keskmine) ja seda ...

Loe edasi

TSH

Tere,

TSH näit on 0.397. Kas on muretsemiseks põhjust?

Ette tänades
N 31a

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks põhust ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH

Olen mures kilpnäärme pärast. Suvel tehtud analüüsid olid korras (TSH veidi üle 2), nüüd aasta algul TSH näit normist veidi kõrgem (4.8). Samas on ka pitsitustunne kaelal ja kõris ning pulss normist kõrgem. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH väärtused muutuvad ikka aja jooksul veidi. Minimaalselt suurenenud TSH väärtus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile ja kilpnäärmevastaste antikehade määramine oleks ...

Loe edasi

tsh

Tere!

Palun öelge kas tsh näitaja 2,4 näitab mingit kõrvalekallet kilpnäärme töös?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 2,4 mIU/l näitab, et kilpnäärme talitlus on normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: