Radiojoodravi? 09.10.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:


Tere. Olen 53 aastane naine, kuu aega tagasi avastati minul kilpnäärme ületalitus. TSH 0.04; FT4 40 ja FT 6. Kuu aega tarvitasin Merkosoliili 6 tabletti päevas. Nüüd on analüüsid samad, FT4 on 48 ja FT3 10; TSH 0,04, annust tõsteti 8 tbl. päevas. Kas ja millal on otstarbekas radiojoodravi? Olen kuulnud, et suur annus ravimit võib mõjuda vereloomele? Või on hirm asjata?
Tänan vastuse eest.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Nappide kirjas toodud andmete alusel on raske seletada, miks Teie kilpnäärme ületalitlus ravile ei reageeri. Võib-olla on ületalitlus tingitud kordarooni tarvitamisest või joodi sisaldavatest kontrastainetest, millega tehakse kompuuteruuringuid ja sondeerimisi? Või olete mõnel teisel viisil joodiga kokku puutunud? Kui tegemist on joodist indutseeritud ületalitlusega, ei pruugi see ka suuremale merkasoliili annusele reageerida. Samas ei saa sel juhul rakendada ka radiojoodravi. Tuleb lihtsalt oodata, kuni jood organismist ainevahetuse käigus eemaldub.
Kui ületalitlus ei ole joodiga seotud, võib merkasoliili annuse suurendamine olukorda siiski parandada. Merkasoliilil on tõepoolest kõrvaltoime pärssida vereloomet, kuid seda esineb äärmiselt harva ja kui võtate 30-40mg merkasoliili päevas lühikest aega, ei ole selle kõrvaltoime ilmsikstulek tõenäoline.
Soovitan küsida oma raviarstilt lisainfot ületalitluse konkreetsete põhjuste ja võimalike ravimeetodite kohta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Radioisotoopravi ja lapse saamine

Opereeriti kilpnäärmevähk ja määrati radioisotoopravi. Kas selline ravi võib kahjulikult mõjuda munasarjadele ja tulevikus lapse saamisele, lapse tervisele?
Raviarsti sõnul on pool aastat vajalik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Munarakkude külmutamist soovitatakse juhul, kui ravijärgne viljastumisvõime suure tõenäosusega puudub. Kilpnäärme radiojoodravi järgselt seda tavaliselt ei juhtu, samuti pole radiojoodravil ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: