Kilpnäärme alatalitlus ja lapse saamine 15.06.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Mul on lapse saamisega probleeme ja arst lasi analüüsid teha. FSH oli 11,20; TSH 2,760; FT4 14,9 ja TPO-Ak 479. Nende vastuste põhjal määras arst mulle 25 mikrogrammi L-Thyroxini päevas ja kahe kuu pärast pean uued analüüsid tegema. Olen ka aru saanud ,et rohtu peab elu lõpuni võtma kui juba alatalitlus on. Aga arst ütles ,et vastavalt analüüsi tulemustest võib ka juhtuda nii, et ma ei pea rohkem rohtu võtma. Ma ei saa nüüd hästi enam aru, kas mul on alatalitlus või mitte ja kuidas siis minuga lood on. Soov on last saada ja kas selle raviga suureneb ka tõenäosus, et loode jääb pidama .

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kilpnäärme alatalitlust Teil ei ole. Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga (TPO-AK tiitri tõus). Kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga naistel on teataval määral madalamad viljakuse näitajad kui terve kilpnäärmega naistel ja oletatakse, et väike annus L-türoksiini, mille mõjul TSH langeks allapoole 2,5 mIU/l, võiks soodsalt mõjuda. Samas ei anna see ravi küll mingit viljakuse või heidendi vältimise garantiid. Viljatuse põhjused võivad siiski olla hoopis teised.
Kui rasestute ja sünnitate, kontrollitakse Teie kilpnäärme talitlust ka peale sünnitust. Ja kui analüüsid on korras (näiteks sellised nagu praegu), ei pea Te L-türoksiini pidevalt tarvitama. Küll on aga vaja kord aastas kilpnääret kontrollida, sest alatalitluse tekkimine edaspidi pole välistatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Radioisotoopravi ja lapse saamine

Opereeriti kilpnäärmevähk ja määrati radioisotoopravi. Kas selline ravi võib kahjulikult mõjuda munasarjadele ja tulevikus lapse saamisele, lapse tervisele?
Raviarsti sõnul on pool aastat vajalik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Munarakkude külmutamist soovitatakse juhul, kui ravijärgne viljastumisvõime suure tõenäosusega puudub. Kilpnäärme radiojoodravi järgselt seda tavaliselt ei juhtu, samuti pole radiojoodravil ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere! Mure selles, et diagnoosiks on kilpnäärme alatalitlus (vaegused algasid peale lapse sündi-sünnitus oli 21.09.2009) ja raviks määrati L-Thyroxin. Kõige rohkem teeb muret aeglane pulss ( minutis 42-51 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui türoksiinravi foonil on hormoonanalüüs korras, on kilpnäärme alatalitlus kompenseeritud, ega tohiks põhjustada südame löögisageduse vähenemist ega kaalutõusu.
Soovitan "aeglase ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus .


Tere !


Kas kilpnäärme alatalitluse puhul võib solaariumis päevitada
ja suvel päikest võtta ?


Lugupidamisega
Asty



Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Sünnitusjärgne türeoidiit

Tere,

Olen 26 aastane ja sünnitasin pool aastat tagasi teise lapse. Varem kilpnäärmehaigusi pole olnud. Nüüd selgus, et mul on kilpnäärme alatalitlus. Lugesin kuskilt, et selle põhjuseks võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse põhjuseks võib Teil tõepoolest olla sünnitusjärgne türeoidiit. Tegemist on autoimmuunse türeoidiidiga, mis ägeneb sünnituse järel ja võib siis põhjustada ka kilpnäärme ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere. Olen 34 aastane ja mõned aastas tagasi otsustanud lapse saada kuid tulutult. Kuna uuringute järgi on kõik OK soovitati kannatlik olla. Pool aastat tagasi avastati kilpnäärme suurenemine ja praeguseks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme suurenemine on üks asi, talitlushäired teine asi. Suurusega kilpnääre viljatust põhjustada ei saa. Kui aga suurenemisele kaasnes alatalitlus, võis see tõepoolest mõju avaldada. ...

Loe edasi

ülekaalulisus- kas võib olla seotud kilpnäärmega

Tere!
Probleem hakkas tekkima jaanuari kuust kui kehakaal hakkas pidevalt tõusma. Nelja kuuga 15 kilo. Ja selle maha saamine on väga raske.Higistamine on peaaegu kadunud ja on tekkinud apaatia kõige ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaalutõusu võib seostada kilpnäärme alatalitlusega. Tavaliselt pole kaalutõus sel juhul küll nii kiire ja drastiline. Kaalutõus tekib alguses pigem vedelikupeetuse arvel ja on seotud tursetega. ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus ja lapse saamine

Tere,

hiljuti käisin günekoloogi juures ja ta soovitas konsulteerida endokrinoloogiga kuna analüüside põhjal on põhjust arvata et on kilpnäärme alatalitusele viitavad probleemid, olen ülekaaluline, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan Teil ennast tõepoolest endokrinoloogi vastuvõtule kirja panna ja Teile tehtud uuringute vastused kaasa võtta. Siis selgub ka, kas Teil tõepoolest on kilpnäärme alatalitlus, millest ...

Loe edasi

ülekaal

Kas ülekaal on seotud kilpnäärme alatalitusega.Mul oli TSH -14,6,teisel kontrollil aga juba 10,2.Ultraheli on ka tehtud ja seal öeldi et on krooniline kilpnäärme alatalitus.Kas sellega peaks pöörduma endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on tõepoolest kilpnäärme alatalitlus, mis on tõenäoliselt tingitud kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist. Vajate asendusravi L-türoksiiniga ja peate pöörduma täiendavateks uuringuteks ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere! Kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib põhjustada raseduse peetumist ja katkemist? Kui tõenäoline raseduse lõpuni kandmine paralleelselt kilpnäärme raviga?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ravimata kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada viljatust, samuti ka raseduse katkemist. Ületalitluse puhul seda tavaliselt ei juhtu. Samas ei ole adekvaatse asendusravi foonil, kui hormoonid ...

Loe edasi

rasedus ja kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Olen rase( 9 nädal) ja mul avastati kilpnäärme alatalitlus(2,8). Kuidas ja kas see vöib tulevase lapse tervisele möjuda? Kas ravi alustamine nyyd on ohutu?

Ette tänades

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Huvitav, mida tähendab Teie kirjas 2,8? Kas see on TSH väärtus?. Kui nii, siis on see normis ja alatalitlust ei olegi.
Kui siiski on tegemist alatalitlusega, on võimalikult kiire asendusravi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: