alatalitus ja osteoporoos 24.04.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen 60 aastane, 165 cm pikk ja 64 kg kaaluv naine.
2 a eest avastati kilpnäärme alatalitus. Võtan väga korrapäraselt l-türoksiini, algul 0,5, nüüd 0,75 päevas. Jõuetus ja väsimus on kadunud. Tunnen end väga hästi. Nüüd aga - oh häda- selgus juhuslikult (sest ise palusin saatekirja luutiheduse mõõtmiseks), et olen osteoporoosis! Muid seda soodustavaid tegureid pole. Olen sportlik, käin ainult jala, luumurde pole olnud, pole kunagi suitsetanud ega joonud, perekonnas seda pole olnud. Võtan nüüd ka fosavance` ja calcigrani, sest luumass on vähenenud umbes aastaga 30% !!!
Küsimus oleks:kas ja kuidas oleks võimalik türoksiini osteoporoosi soodustavat mõju vältida või vähendada? Või tuleks teha valik; kas luud või kilpnääre?
Ette tänades, Mai

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Luumassi vähenemine aastaga 30% on küll väga suur langus ja paneb tulemuse õigsuses kahtlema. Kas aasta tagasi tehti uuring sama apratuuriga? Kas uuriti randmepiirkonda, lülisammast või mingit muud piirkonda?Osteoporoos on Teil tõenäoliselt siiski päriliku taustaga. Igaks juhuks soovitan kontrollida ka kõrvalkilpnäärmehormooni ja kaltsiumi sisaldust veres. Kilpnäärme alatalitlus erinevalt ületalitlusest luuhõrenemist ei põhjusta. Samuti ei põhjusta seda asendusravi L-türoksiiniga, sest tegemist on kilpnäärmehormooni asendusega kuni normiväärtuseni ja mitte enam. Kui kilpnäärmehormoonid on asendusravi foonil korras, ei ole L-türoksiinil ja osteoporoosil seost.
Soovitan veelkord aru pidada oma raviarstiga, et kõiges selgusele jõuda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Tere!
Aasta tagasi diagnoositud alatalitus. Pean perearsti juures kontrollis käima. Kas vereanalüüsi andes peab olema söömata,joomata ja rohtu ei tohi võtta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hoopiski mitte. Kilpnäärme hormoonanalüüsi võib anda ka peale sööki ja ära võib võtta ka sama päeva L-türoksiini tableti.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kas kilpnâârme alatalitus vôib pôhjustada, mitte rasestumist??

Kirjutas siis kûsimusega et kas kilpnâârme alatalitus vôib pôhjustada mitte rasestumist, võttan ka ravimit l-tyroksini, nûúdseks juba ûle aasta.
Aitâh ette âra.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hüpotüreoos on kompenseeritud s.t. L-türoksiini annus on piisav ja kilpnäärme hormoonanalüüsid korras, siis ei tohiks rasestumisega probleeme olla.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnääre ja osteoporoos

Tere!
Olen 60 aastane naine, 165 cm pikk, kaalun 64 kg.
2 a tagasi avastati kilpnäärme alatalitus ja sellest ajast võtan väga korrapäraselt l-türoksiini. Algul 50, hiljem 75 mg päevas. Väsimus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olen Teie küsimusele suures osas juba vastanud. Lisan üksnes kommentaari magneesiumipuuduse kui postmenopausaalse osteoporoosi põhjuse kohta. Magneesium mõjutab tõenäoliselt luutihedust nii ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

tere.. mul on kilpnäärme alatalitus ja ma tahtsin küsida,et kas see võib põhjustada nn "pahade päevade" ärajäämist..

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme alatalitlus on asendusraviga kompenseeritud, ei tohiks see olla tsüklihäirete põhjuseks. Raskekujuline ravimata kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada nii viljatust kui menstruaaltsükli ...

Loe edasi

solaariumis päevitamine

Mul on kilpnäärme alatalitus, kas ma tohin solaariumis päevitada?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, tohite küll. Kilpnäärme alatalitluse puhul ei ole päevitamine solaariumis või loodusliku päikese käes põrmugi vastu näidustatud.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Kas kilpnäärme alatalitusega võib kaasneda ka hääle muutus.(nagu oleks külmetuse tagajärel kähe hääl)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hääle muutus võib kaasneda raskekujulise kilpnäärme alatalitlusega. Adekvaatse asendusravi korral häälepaelte töö normaliseerub.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Tere!
Kas kilpnäärme alatalitus võib minna ületalituseks, kui asendusdoos adekvaatne ei ole? Mul on alatalitus, saan ravi, kuid viimasel ajal olen kaalust alla võtnud, tundnud südamekloppimist, öösiti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui alatalitluse korral on asendusravi annused liiga suured, võib tõepoolest tekkida ravimist põhjustatud ületalitlus koos vastavate vaevustega. Haigus ise oma olemust ei muuda. Vaja on korrigeerida ...

Loe edasi

juuksed

Tere!
Kas kilpnäärme alatalitus võib põhjustada juuste väljalangemist ning muuta õhemaks juuksestruktuuri?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib-küll. Eelkõige võib seda põhjustada autoimmuunsest türeoidiidist põhjustatud kilpnäärme alatalitlus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

mul on kilpnäärme alatalitus ning kraadides näitab kraadiklaas 35,4C ,see pole normaalne ja perearst ei oska ka midagi öelda,äkki teate kas see võib olla põhjustatud kilpnäärmest,kui jah kas seda on võimalik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on kilpnäärme alatalitlus, saate tõenäoliselt asendusravi L-türoksiiniga. Kui asendusravi annus on adekvaatne s.t. Teie kilpnäärmehormoonid on ravi foonil korras, ei ole kehatemperatuuri ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: