kolesterooliravimi valik 26.09.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 60-aastane. Kõrge kolesteroolitase (7 ümber) avstati kui olin 30. Dieedi ja liikumisega ei ole kolesteroolitase normi läinud (ei suitseta) - parim tulemus 5,5 ja halvim 8,5. Pool aastat tagasi avastati juhuslikult kilpnäärme alatalitus ja kirjutati Thyroxin 50 mg - 2 kuuga läks normi ja ravi jätkub.
Kuna kolesteroolitase jäi ikka kõrgeks määrati nüüd ka kolesterooliravi. Ravimiks Lescol XL 80 mg päevas, mida ma veel pole võtma hakanud, sest ei ole sisemiselt kindel, kas just see rohi ja kohe selline maksimaalne annus on ikka õigesti määratud?

Muu info minu tervise kohta: vererõhk madal või normaalne, südameprobleeme pole. maksanäitajad korras, verepilt korras, jala veenilaiendid opereeritud, probleemid liigestega (põlved), peres esinenud lihashaigusi (müasteenia, multiplex), mõlemil vanaemal oli ajuinsult - arvan, et võis olla ka kõrge kolesterool.

Palun - millist kolesteroolitaset alandavat ravimit teie soovitaksite? Või kui see on sobiv, siis kas võiksin alustada ravi 40 mg-st? Kõik mu tuttavad kellel on kolesterooli probleem - kasutavad Crestorit? Mis oleks õige otsus mille peaksin vastu võtma?
Aitäh.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie puhul on tegemist tõenäoliselt päriliku kolesteroolitaseme kõrgenemisega ja kilpnäärme mõõdukas alatalitlus selle põhjuseks ei olnud. Teie südame-veresoonkonna haiguse riski tõstavad vanus, vanemate surm insuldi tagajärjel ja kõrge kolesterool. Kuigi olete mittesuitsetaja, Teie vererõhk on korras ja tõenäoliselt pole Teil ka suhkurtõbe, olete siiski kõrge südamehaiguse riskiga ja kolesterooli langetava ravimi määramine oli õigustatud.
Ei oska kommenteerida, mis kaalutlustel valis Teie raviarst küllalt suurest kolesteroolivastaste ravimite valikust just Lescoli XL, kuid võin öelda, et tegemist on hea ja ohutu ravimiga. Kõige olulisem ravimi juures on see, kas ta täidab oma ülesande s.t. suudab normaliseerida Teie kõrged kolesterooli väärtused. Seda saate kontrollida vereanalüüsiga 2-3 kuud peale ravi alustamist.
Lescoli 40mg-st annust tänapäeval peaaegu enam ei kasutata ja kogu ööpäeva ühtlaselt toimivat XL varianti loetakse paremaks, tugevamalt toimivaks ja sama ohutuks. Lisaks näitavad uuringud, et kolesterooli väärtust on peaaegu võimatu liiga palju langetada, eriti kõrgete lähteväärtuste juures nagu Teil.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Lp dr Anu Ambos!


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: