Kilpnäärme ületalitluse mõju organismile 02.08.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tervist, dr. Ambos!
Ma vabandan igaks juhuks ette, sest kõiki seniseid küsimusi-vastuseid ma lugeda ei jõudnud, neid on lihtsalt liiga palju, nii et ehk olete midagi taolist juba kirjutanud. Lugesin just äsja Teie vastust Marile 1. augustist, kus Te kirjeldate, mis toimub organismiga, kui kilpnäärme alatalitlust piisavalt ei kompenseerita. Mind huvitaks väga, mis toimub, kui ületalitlust ei piirata. Ma pean silmas, et ma enam vähem tean, mis toimuda võib, kuna olen selles seisundis viibinud, kuni ma enam liikumisvõimeline polnud, aga on ju palju muid tahke, mis ehk tähelepanuta jäid.
Olen hetkel probleemi ees, mida ma muidugi lahendada ei oska. Nimelt diagnoositi mul selle aasta märtsis ületalitlus, hakkasin võtma Tiotil'i algul 6 tbl, siis 5 tbl ja nüüdseks 4 tbl päevas. Seisund paranes koheselt, uskumatult kiiresti, aga paraku ei ole see nii jäänud. Samas vereanalüüsid on korras, ka kilpnäärme hormoonide oses ja nii-öelda "näitajate põhjal" peaks kõik korras olema. Kui räägin perearstile, et enesetunne pole ikkagi kuigi hea, üritatakse mulle (sisuliselt algusest peale!) ANTIDEPRESSANTE peale suruda. Asi on selles, et peagi saab täis mu 6 kuud haiguslehte ja seadus ei näe ette, et ma selleks ajaks kas siis veel täiesti terve või lõplikult invaliid ei ole.
Kas antidepressandid peaks mu ajule teatama, et ma olen nüüd "täiesti korras". mis sellest, et süda klopib, keha higistab iga liigutuse peale ja kaela ümber ja rinnal on nagu raske tomp, mis poob ja hingata ei lase?
Ma olen kolm päeva mõelnud ja Betamaxi kõrvaltoimeid (ja toimeid) lugenud ja ma ei ole kindel, kas ma tahan sellisel moel katsejänes olla - et vaatame, mis juhtub, sest nii just öeldi. Samuti öeldi mulle perearsti pool, et kilpnäärme puhul on "idioodistumine" praktiliselt vältimatu.
Kuna Te Marile vastates väitsite, et vaimne langus kaasub kilpnäärme alatalitlusega, siis tahaksin küsida, et kuidas on sellega ületalitluse puhul. Ehk, jah, teisisõnu, korrates - milline on ületalitluse mõju organismile.
Ma saan aru, et mitmed elundid-funktsioonid ilmsesti kiirenevad nagu püsiva ergutuse puhul, aga millega on seletatav lihaste tööjõudluse vähenemine kuni enam-vähem lakkamiseni? See ei tundu loogiline.
Ette tänades,
Kristin

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Türeotoksikoosi ehk kilpnäärme ületalitluse ravimisel on tulemuslikkuse näitajaks hormoonanalüüs. Kui see on raviga korda läinud, on ka ületalitlus taandunud ja sellega seotud vaevused oluliselt leevendunud. Ravida tuleb siiski edasi ja korduvate ägenemiste puhul kindlasti kaaluda ka radikaalse ravi (radiojood, operatiivne ravi) võimalust ja vajadust.
Normaalsete hormoonanalüüside puhul ei saa kilpnäärmest põhjustatud vaevused kuidagi olla töövõimetuse põhjuseks. Enamasti ei vajagi kilpnäärme ületalitlusega patsiendid haiguslehte. Eriti rasketel juhtudel või kui töö on füüsiliselt raske või kuumas tsehhis, saab patsient haiguslehe 2-4 nädalaks s.t. analüüside normaliseerumiseni. Kui olete vaatamata korras analüüsidele töövõimetu, on põhjus mujal ja tuleb välja selgitada. Kas tegemist võiks olla depressiooniga, aitab selgitada psühhiaater, kelle vastuvõtule pöördumiseks Te saatekirja ei vaja. Kilpnäärme ületalitlus võib tõepoolest esile kutsuda ka psüühikahäireid, kuid tavaliselt on need kergemat sorti (ärevus, paanikahood jne.) ja taanduvad hormoonnäitajate normaliseerudes. Intellektile kilpnäärme ületalitlus mõju ei avalda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus

Kas sõlmelise kilpnäärme puhul tablettravi suudab suurenenud kilpnääret väiksemaks teha?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei suuda. Tablettravi saab ületalitluse korral aidata kilpnäärme talitlust normaliseerida, kuid kilpnäärme mahulistele muutustele see ei mõju.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja alkoholi koosmõju

Tere

Alles äsja diagnoositi minu kilpnäärme ületalitlus. Alates tänasest hakkasin tarvitama tablette.
Tekkis aga küsimus alkoholi ja ravimite koosmõjule ning üleüldse kilpnäärme ületalitluse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitluse korral kohvitarbimise piirangut ei ole. Kui olete tavaliselt suur kohvitaja ja see Teie enesetunnet tavaliselt ei halvenda, võite nüüdki kohvi juua. Ka ületalitluse ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsid

Kui laps oli 4k.vana mul diagnoositi kilpnäärme ületalitust TSH-0,093, T3-12,14,T4-25,83. Arst kirjutas Tiotil 2 tbl päevas, 3 nädalat hiljem TSH-0,010, T3-13,34, T4-30,86. Arst kirjutas Thirozol 2 tbl ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunse kilpnäärmehaiguse ägenemine peale sünnitust on üsna tavapärane. Arst on korraldanud ületalitluse ravi üsna väikeses annuses (tõenäoliselt toidate rinnaga), mistõttu ravi mõju ...

Loe edasi

Dopamiin, türoksiin, jood

Tervist veelkord!
Oehh! Alustan siis otsast peale. Kas endokrinoloogia saab midagi teha vôi uurida, miks ma ei uinu? Kas probleem vôib olla näärmete töös? Kas on vastuseid-ideid-seletusi, miks 158 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Omalt poolt oehh! Ei ole kirjeldatud ühtegi endokriinhaigust, mille puhul põhivaevuseks oleks unetus. Unehäireid võib esineda kilpnäärme ületalitluse korral, kuid sel juhul peaks kilpnäärme ...

Loe edasi

Kas kilpnäärme põletik võib olla mitterasestumise põhjus?

Tere! Mul on selline küsimus, et kas kilpnäärme põletik võib olla põhjus, miks ei saa rasestuda? Käisin paar kuud tagasi arsti juures kahtlusega, et olen rase. Tuli välja, et ei ole rase. Läksin siis perearsti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme põletiku all mõeldakse tavaliselt kroonilist autoimmuunset türeoidiiti. See on päriliku eelsoodumusega kilpnäärmehaigus, mis suurendab kilpnäärme alatalitluse (veidi ka ületalitluse) ...

Loe edasi

foolhape ja kilp. alatalitlus

Tere lp Anu Ambos,
foolhapet soovitatakse võtta juba raseduse planeerimise etapis. Foolhape karbil on kirjas et seda soovitatakse võtta ka kilpnäärme ületalitluse puhul. Kuna mul on alatalitlus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Foolhape ei ole kilpnäärme alatalitluse puhul ohtlik ja Teie organismile halba ei tee.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnääre.

Tere, minul selline mure...käisin endokrinoloogi vastuvõtul ja ta pani diagnoosiks kilpnäärme ületalitus. Nimelt olen juba aastaid vaevlenud kaalu pärast.Nüüd olen 2. kuuga kaotanud 4,5 kilo. Oolin 51 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie TSH oli 8,99 mIU/l, viitab see pigem kilpnäärme ala-, mitte ületalitlusele. Milline siis ikkagi oli diagnoos?
Kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada kaalulangust. Ületalitluse ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus ja tervisesport

Tervist,
Minul diagnoositi hiljuti kilpnäärme ületalitus, mille järel alustasin ravi. Kuna haigusega kaasnes ka kõrge pulss, 130-140 lööki minutis, siis määrati mulle selle tarvis Propranoli. Enne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan alustada uuesti tervisespordiga tegelemist, kui kilpnäärmehormoonide väärtused on raviga enam-vähem normaliseerunud (see peaks juhtuma 1-1,5 kuuga). Koormuse suurendamisel olgu ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus lapsel

Tere,
minu 12 aastasel pojal diagnoositi kevadel kilpnäärme ületalitus (TSH 0,002 ; FT4 17,4) ja määrati Merkazolil ravi, mis tänaseks on poool tabletti päevas. Praegu on analüüsid korras ja ilmselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei ole kahjuks laste spetsialist ja ammendavaid selgitusi oma poja haiguse kohta paluge ikka poja raviarstilt. Loodan samuti nagu Teiegi, et türeostaatilise ravi efekt on olnud hea ja oodata ...

Loe edasi

Radiojoodravi

Tere!

2004 aasta juunis kadusid mul päevad (5-ks kuuks), sellele eelnesid pikaajalises vaevused: peavalu , väsimus, väike palavik,higistamine,südamepekslemine, vererõhk kõikus 120/70- 170/110-le,pulss ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võin Teid lohutada, Teie analüüside tulemused ei ole sugugi nii hullud - FT3 mõõdukalt üle normi, FT4 koguni normi ülemisel piiril. Ka kilpnäärme maht 32ml ei ole teab mis suur. Samas teeb ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: