dieet ja kilpnääre 18.09.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Öelge palun, kas dieedi pidamisest võib tekkida kilnäärme ületalitus? Selline küsimus on tekkinud, kas neil kahel asjal on seost. On teie praktikas seda ette tulnud? Raske on uskuda, et maiustustest loobumine ja taimetoit võiks kuidagi kahjulik olla ...

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Ei, dieedipidamisest kilpnäärme talitlus ei muutu. Maiustustest loobumine ei ole kindlasti kahjulik. Pikaajaline äärmuslik taimetoitlus võib organismis siiski mõningaid probleeme tekitada (rauavaegus jne.), kuid kilpnäärme talitlusele see mõju ei avalda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere.Mul diagnoositi alles kilpnääre alatalitlus, kas see tähendab kohe seda, et hakkangi kaalus juurde võtma ja mingi dieet ja liikumine enam ei aita.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil tõepoolest on kilpnäärme alatalitlus, tähendab see seda, et tuleb hakata võtma asendusravi preparaati - sünteetilist kilpnäärmehormooni. Kelpmaxist abi ei ole (Eestis ei ole alatalitluse ...

Loe edasi

Sapikivid ja ketogeenne dieet

Tere
Kas sapikivide olemasolu korral tohib üldse pidada ketogeenset dieeti? Ei ole seda veel teinud aga kuna ülekaal on suur, siis on soov hakata sööma ketogeense dieedi eeskujul.
Ette tänades

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei ole kahjuks dieedispetsialist ja kuna diabeetikutele "ketogeenne dieet" ei sobi, pole mul sellega mingit kogemust. Ehk oskab gastroenteroloog (mao-soolearst), kelle kompetentsi kuulub ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus olnud, nüüd kehakaal tõuseb

Olen aastatel 1997-1999 ravinud kilpnäärme alatalitlust, mis oli tekkinud vahetult peale sünnitust. Tol korral sain muuhulgas korda ka oma kaalu, mis ei tahtnud kuidagi pärast sünnitust normaliseeruda. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuidas saada kaalu kontrolli alla - see on miljoni dollari küsimus. Kui oskaksin anda ammendava vastuse, oleksin ammu miljonär. Ikka need vanad nõksud - dieet ja liikumine, dieet ja liikumine. ...

Loe edasi

Diabeet ja kilpnäärme ületalitlus

Tere.
Olen 46-aastane naine, ülekaalus ja viimase kuu jooksul hädas vererõhuga. Sai tehtud veenivere analüüsid, kus ilmnes, et veresuhkur on 7,9, kilpnääre töötab üle..kahe kuu pärast saan endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vererõhu, 2. tüüpi suhkurtõve ja kliimaksi probleemidega pole Teil üldse põhjust endokrinoloogile pöörduda. Vererõhu ja diabeedi ravi korraldab perearst, samuti annab ta Teile tasuta veresuhkru ...

Loe edasi

Kilpnääre?

Viimasel ajal on tekkinud imelikud tuimad valud kõri piirkonnas, mistõttu on kohati ka raske hingata. Vererõhk on pidevalt kõrgem kui vaja ja südamepekslemist tuleb tihti peale, millega kaasnevad ka nn. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Interneti teel ja ainult vaevuste põhjal küll kilpnäärmehaiguse olemasolu või puudumise üle otsustada ei saa.
Struuma tähendab kilpnäärme suurenemist ja selleks, et kilpnäärme suurust ...

Loe edasi

Seoses kilpnäärme alatalitlusega.

Tervist. Aastaid 3 tagasi diagnoositi mul kilpnäärme alatalitlus, määrati tabletid, opist ega millegist ei räägitud. See polegi oluline. Küsimus on nimelt selles, et ma olen oma vanuse ja kasvu kohta väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada mõõdukat kaalutõusu. Alatalitluse korral määratakse asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin). L-türoksiini annus tiitritakse parajaks ...

Loe edasi

recuctil tabletid

Perearst kirjutas mulle välja recuctili tabletid. KMI on üle 40-ne. Aga infolehelt mis oli kaasas on kirjas, et teatud tervisehäiretega seda kasutada ei tohiks. Probleem on kõrgvererõhutõbi ja südamerütmihäired. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti on kõige ohutumaks kaalualandamise vahendiks dieet ja piisav füüsiline koormus. Soovitan seda Teilegi.
Reduktiili võiksite siiski proovida, kuna tehtud uuringutes on selgunud, ...

Loe edasi

kilpnääre

TSH 12,4, TPO- ANTIKEHAD 54, NAISTERAHVAS 40A.RAVI VEEL EI OLE.MIDA ARVATE? OLEN VÄSINUD, HIGISTAN RAHUOLEKUS.GLÜCOHEMOGLOBIIN 6,8. GTT 6,1-II 8,4.DIEET 6 KUUD. NÄITAJAD SAMAD.HARJUTAN METFORMINIGA 850X2 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on piisavalt kõrge, et diagnooside kilpnäärme alatalitlust, mille tõenäoliseks põhjuseks on krooniline türeoidiit (TPO tiitri tõus siiski tagasihoidlik). Vajate ka asendusravi L-türoksiiniga, ...

Loe edasi

kilpnääre

Kas kilpnääre võib alatalituse korral ka mitte minna suuremaks või väiksemaks? Mille järgi saab aru, et kilpnääre on läinud väiksemaks kas kilpnääre saab mõõtmetelt olla alla normi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre võib alatalitluse puhul minna nii suuremaks kui väiksemaks. Kilpnäärme mahuliseks hindamiseks kasutavad arstid ultraheliuuringut, kogenud arst võib kilpnäärme suurenemist või vähenemist ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere, lugupeetud doktor.
Olen 66 aastane naine ja juba 1,5-2 kuud on mul väike palavik 37,3-37,6 o.
vereanalüüsid näisid korras olevat:
sete 12, hemoglobiin 149.
veresuhkur ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tõus on minimaalne ja L-türoksiini tarvitamiseks mingit vajadust ei näe. Võib soovitada korrata TSH aasta möödudes ja määrata siis ka kilpnäärmevastased antikehad (TPO-AK), et välistada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: