Murelik 17.08.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen siin lugenud,et inimesed kõhnuvad ja tunnevad end väsinuna, õhupuudus, isu kadu jne... tingitud kilpnäärme liigtalitlusest! Olen 21 a neiu ja kaalun vaiod 49 kg, pikkus 154, seda kaalu on vähe- näen kondine välja! Jätsin pool aastat tagasi suitsetamise maha ja nüüd jäin 24.st juunist rasedaks(soov sünnitada)! Varemgi olen tundnud väsimust, nüüd lisaks õhupuudus ja kehv isu ning peapööritused.Käisin kontrollisin kugrumandleid-olid korras, arst suunas minu kaebustega kilpnäärme kontrolli! Arstile saan alles 9.okt 2006. Tunnen et ei jõua enam elada norm elu ja tundub et kaal langeb, kuna süüa ka ei saa!Palun soovitage mida teha? Soovin sünnitada,kuid vajalikke uuringuid kilpnäärme ületalitluse tõestamiseks ei saa ju teha, kuna rasedatel keelatud rönhgenid...Tõesti ei oska midagi teha!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
154cm juures 49kg kaaluda on täiesti normaalne (KMI 20,5 jääb normi piiridesse). Et Te sealjuures endale kondine tundute, on maitseasi. Ka rasestumine (s.t. täisväärtuslik menstruaaltsükkel) räägib heast hormonaalsest seisundist.
Tõsi, kilpnäärme ületalitlus rasestumist enamasti ei takista. Kui perearstile tundub, et ületalitlus on võimalik, on kõige kergem selgust saada määrates veeniverest kilpnäärmehormoonide sisalduse. See uuring ei ole rasedatele vastunäidustatud. Mingeid röntgenuuringuid ei ole üldse vaja teha. Teie vaevused võivad olla ka lihtsalt rasedusega seotud (raseduse esimesel kolmel kuul tunnevad paljud naised iiveldust, ka oksendamist tuleb ette, kehakaal ei pruugi oluliselt tõusta).
Soovitan pöörduda uuesti perearstile ja teha hormoonanalüüs (kasvõi ainult üks hormoonnäitaja). Kui ületalitlus leiab kinnitust, võiks rasedust arvestades suunata endokrinoloogile nn. kiirkorras perearsti ja spetsialisti vahelisel kokkuleppel.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

murdeeas neiu

Tere,
olen veidi murelik. Mul on murdeeas tütar, kellel on üks rind varem kasvama kui teine ja on nüüd erineva suurusega, oleme käinud endokrinoloogi vastuvõtul, kes suunas igasugustele uuringutele, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Olete teinud kõik, mis vajalik ja õnneks pole tütrel mingit terviseriket leitud. Puberteediealistel tütarlastel pole rinnanäärmete ebaühtlane kasv kuigi haruldane. Oodake kannatlikult, küllap ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: