2,5 nädalat ei saa tervist korda, soovin uuringuid 27.02.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere dr. Ambos.

Kahjuks ei õnnestu telefonile peale signaali teadet jätta. On jonnakalt faksi tooni peal. Faksi kasutaminse võimalus hetkel puudub.

Olen 42.a. naine Tallinnast. Minu tervislik seisund on juba 2,5 nädalat halb. Pidevalt tükitunne kurgus, sellest tulenevalt hingamisraskused, südamekloppimine, pulss kõrge. Keskendumisvõime kadunud-ei suuda eanam tööülesandeid täita-pingetaluvus kadunud. Muidu mõistus korras. Nõrkushood, pearinglus, kehakaal on alanenud kuna on tekkinud ka toitumishäired. Söögiisu on küll, aga tahke toit ei taha kurgust alla minna. On hetki kui saan süüa, kuid sellele järgneb tükitunne, liigne limateke kurgus ja sellest tingitud hingamisraskused. Kui midagi toetub vastu kurku, siis sageli poomistunne kurgus.
Juba 3,5 aastat tagasi soovitas töötervishoiu arst Medicoverist mul teha kilpnäärmeuuringud. Olen kahjuks üks sellistest inimestest kes enne arsti juurde ei jõua kui "viiakse". Nüüdseks on mul ravitud 1,5 aastat depressiooni ja paanikahäireid. Esimese tõsise tagasilöögi sain umbes 1 kuuga antidepressentide abil kontrolli alla ja nii elasin rõõmsalt siiani enam-vähem normaalselt.
2,5 nädalat tagasi aga läks tervis äkki nii hulluks, et ei oska enam nutta ega naerda. Mingit välist tõuketegurit selleks olnud ei ole. Näiliselt depressiooni, paanikahoo nähud, kuid nii perearst kui kiirabiarstid on viidanud samuti kilpnäärmele (olen 2,5 n jooksul 3 korda kiirabilt abi otsinud). 1,5 aastat sain ideaalselt ilma eriabita hakkama. Psühhhiaatrit külastan regulaarselt. Ka tema ei eita praeguses olukorras võimalikku kõrvalekallet kilpnäärme talituses.
Eelpool mainitud meditsiinitöötajate sõnul pidavat korrast ära olev klipnääre olema tugev närvisüsteemile negatiivse mõju avaldaja ja võivatki paanikahooge ja depressiooni täie rauaga ja topelt laksuga välja lüüa (kiirabitöötaja sõnad).
Perearsti saatekiri on mul olemas. Mul on küll aeg Ehitajate tee perearstikeskuses 9.märtsiks, aga kuna olukord ei taha kuidagi stabiliseeruda, siis palun kas on võimalik saada Teie juurde kiirendatud korras uuringutele?

Tänan Teid ette vastuse eest.
Lugupidamisega,
Eve

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kahjuks ei saanud Teile varem vastata (olin täiendusel) ja nüüd ongi Teie planeeritud vastuvõtule pääsemine juba ülehomme s.t. 09.03.06. Käige vastuvõtul ära. Kilpnäärme osa Teie vaevustes on võimalik kindlaks määrata üheainsa vereproovi abil. Teie kaebustest lugedes arvan pigem, et kilpnäärmehaigusega siin tegemist ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus!

Tere!
Kolm aastat tagasi sain diagnoosiks autoimmuunne türeoidiit. Ravi ei vajanud, olin jälgimisel. Aprillis pöördusin endokrinoloogi poole, sest planeerisin rasedust. Tsh oli 2,56 ja dr. Podar ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan esialgu jätkata L-türoksiiniga 50 mcg päevas ja järgmisel korral võiks TSH-d kontrollida septembris (augusti lõpus) - TSH muutub väga aeglaselt ja mõnenädalase intervalliga kontrollides ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus raseduse aeg

Tervist! Soovin teilt küsida mis on normaalne kilpnäärme näit... Mul mingeid kaebusi selles osas ei ole kunagi olnud! Minul oli enne rasedust 3.6 ning arstid ütlesid et see on hästi, nüüd raseduse keskpaigas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mitterasedatel täiskasvanutel on TSH normiväärtused 0,4-4,0 mIU/l. Rasedatel on vastavalt trimestrile veidi erinevad normiväärtused (veidi madalamad, kui mitterasedatel). Mõned kolleegid lähtuvad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: