ühe silma all turse? 08.01.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Mul on turse ühe silma all, juba 2 kuud. Olen käinud sellega perearstil, aga pole selgust saanud, millest see võiks olla tekkinud. Mul on kilpnäärme alatalitus ja ma tahaksin teada kas sellest võib tekkida tursed? Teise silmaga on kõik korras. Kompressid ja kreemid ei aita, aga tekkepõhjust ei saa ma eemaldada, kuna ma ei tea seda.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kompenseerimata kilpnäärme alatalitlus võib põhjustada näopiirkonna turset, kuid sel juhul peaks turses olema mõlemad silmaalused. Alatalitluse puhul peaksite saama asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin) annuses, mis tagab kilpnäärmehormoonide normaalse sisalduse veres. Kui see nii on ja vereproov on korras, on alatalitlus kompenseeritud ja turse põhjus on teine.
Autoimmuunsete kilpnäärmehaiguste puhul võib esineda autoimmuunne silmakahjustus (oftalmopaatia), mis võib olla ka ühepoolne. Sel juhul on turses mõlemad laud, kahjustatud silm on veidi pungis, silmavalge võib olla punetav. Võivad esineda pisaravoolus ja "liivatunne" kahjustatud silmas. Kui kilpnäärme alatalitluse põhjuseks Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, on selline silmakahjustus ka Teie puhul võimalik (kilpnäärme talitlus polegi siin määrav). Soovitan pöörduda silmaarstile (saatekirja pole vaja) ja küsida nõu või konsulteerida oma endokrinoloogiga, kes kilpnäärmega seotud silmakahjustuse kindlasti ära tunneb.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH näit ja rasedus

Tere, lp. doktor!
Olen 41-aastane rase, raseduse kestus on 10+3. Täna tegin kõik vereproovid ning sain ka kilpnäärme vastused. Need on: TSH 0,51; FT3 5,6 ja FT4 19,5. Mul on diagnoositud pärast esimese ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras. L-türoksiini annust pole vaja muuta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

autoimmuune türeoidiit

Tere
Jäi küsimata , et kas sellega on võimalik rasestuda , kui antikehad kõrged, kas mõjub kuidagi lootele ka ?
Kuna olen veel noor (ühe lapsega vanus 2,5 aastat) sooviks vähemalt üht veel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Spermatogeneesile kõrgenenud kilpnäärmevastaste antikehade tiiter ei mõju. Probleem võib tekkida, kui peaks kujunema kilpnäärme üle- või alatalitlus. Selleks soovitataksegi kord aastas perearsti ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit

Tere

Mina käisin perearstil oma kohutava väsimuse, peavalu, käte ja jalgade külmuse pärast , küll liiga kuum siis liiga külm. Vahest selline tunne nagu sipelgad jooksesid üle keha. Klaar nägu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO-AK tiitri tõus viitab autoimmuunsele türeoidiidile. Tõenäoliselt viitavad sellele ka ultraheliuuringul leitud muutused kilpnäärme koes (kuigi midagi ei ole seal laiali valgunud ega keegi ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Vereproov näitas TSH 15,68
fT4 8,6
LDL 6.03
Kui tõsine kõrvalekalle see on? Viimasel ajal on silmades pinge ja valged laigud kehal-vitiliigo. kas need sümptomid on kilpnäärme talitusega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on mõõduka kilpnäärme alatalitlusega. Vajalik on asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga.
LDL-kolesterooli tõus võib olla osaliselt põhjustatud kilpnäärme alatalitlusest. ...

Loe edasi

Kilpnäärme hormoonid

Tere
Selline küsimus, sooviksin teha kilpnäärme talitust hindavat testi. Kuna alates 10. eluaastast kõrgenenud kehatemperatuur (enamik ajast temp. vahemikus 37.4-37.8), probleemid naha ja seedimisega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Beebipillid ja migreeniravimid kilpnäärme hormoonanalüüside tulemust ei mõjuta. Vereproovi ei pea andma tühja kõhuga, ka menstruaaltsükli faasil pole tähtsust. Väike nohu-köha ei mõjuta samuti ...

Loe edasi

Kergelt kilpnäärme ületalitlusele viitav leid TSH 0,25

Kas on võimalik midagi ennetavat teha, et näit normaliseeruks?
Mis võib põhjustada ületalituse? millest peaks hoiduma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pereõe soovitus on igati asjakohane. Ühekordne piiripealne TSH väärtus ei tähenda kohe kilpnäärme ületalitlust, seda enam, et vaevused puuduvad. Kilpnäärme ületalitlus ei ole elustiilihaigus ...

Loe edasi

Insuliinisõltumatu suhkrutõbi

Palun seletada lahti,mida tähendab insuliinisõltumatu suhkrutõbi!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on suhkurtõvega, mida võib ravida ka teiste ravimitega peale insuliini (insuliinsõltuvat suhkurtõbe saab ravida ainult insuliiniga). See suhkurtõve vorm on tavaliselt pärilik, seotud ...

Loe edasi

Lantuse säilitamine

Ema unustas sügisel Lantuse süstelahused pen-süstaldes terveks talveks autopagaažnikusse. Pen-süstlad on küll terved ja lahus tundub läbipaistev, kuid hoolimata kehtivast säilivusajast ei julge me neid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib muuta. Ei soovita Teie emal selliselt säilinud insuliini kasutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

Palun Teie kommentaari:

Kilpnäärme ja kaela pehmete kudede ultraheli uuring:Kilpnääre: istmus 4-7 mm; parem sagar 36x12x12 mm; maht 2,6 ml; vasem sagar 27x27x53 mm; maht 19,3 ml; parema sagara ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on sõlmelise kilpnäärmega. Kui varem pole seda tehtud, tuleks konglomeraati vasakus sagaras punkteerida, et välistada halvaloomuline kasvaja.
Tervitades,
...

Loe edasi

bromokriptiin ja progesteroon

Võtan Bromocriptini, sest enne IVF protseduuri tuvastati normist kõrgem prolaktiin. Bromokriptiin viis selle ruttu normi ja nüüd olen oma IVF-ga seal maal, et on aeg juurde võtta progesterooni. Gepretix ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tulebki oma arstilt küsida. Mina IVF-iga ei tegele ja vastust ei tea. Imendumise häire bromokriptiini mõjul tundub vähetõenäoline, kuid milles mõju seisneb, pole kursis.
Tervitades,
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: