Diabeetik 02.01.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 23aastane,põen suhkru haigust 16 aastast saadik ,olen sünnitanud lapse.Lapsel on kõik õnneks hästi.Aga mure on mul endal, et kui ma olen diabeetik ja ma vajan arsti abi kas ma pean tõesti kuuaega ootama arsti vastuvõttule.Kus juures olen nii mettõele kui ka registratuurist numbrit käind palumas ei anta,aga ma ise tunnen et järsu on mu tervis kuidagi halvenenud.Aegajalt ma tunnen et kurgus nagu häiriks mind midagi,kas see võib olla kilpnääre eriti siis tunnen kui pinges olen,siis on mul külm siis aga väga kohe väga palav,et üleni higine.Paha on olla iiveldab,pea on kogu aeg kuidagi uimane,joogi janu nagu ei ole nii väga,aga silmad löövad aeg ajalt uduseks mul on kerge hirm ,kuna ema mul ka suhkru haige ja ema mul on pime.Kuigi silmi püüan ikka iga aasta korragi kontrollida.Palun aidake, äkki saaks hea arsi juurde kes mind tõesti aitaks ja teeks kõik uuringud.
Head uut aastat teile.
AITÄH:)

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tundes süsteemi "seestpoolt" tean, et 1. tüüpi suhkruhaigena peaks teil olema oma endokrinoloog, kelle juures regulaarselt käite (kui kõik on hästi, kord poole aasta jooksul; kui on probleeme, 2-4 kuulise intervalliga). Loomulikult on Teil olemas ka perearst, kelle vastuvõtule saate 1-3 päeva jooksul. Kui tervis on järsult halvenenud, võib ka perearst teha esialgsed uuringud. Lõpuks on alati võimalik pöörduda haigla vastuvõtuosakonda või kutsuda kiirabi.
Kui soovite uut arsti, tuleb esmasele vastuvõtule paratamatult kuu aega oodata (nii pikad on Tallinnas ja Tartus järjekorrad endokrinoloogi vastuvõtule). Kiiremaks vastuvõtule pääsemiseks võib pöörduda endokrinoloogi era- või tasulisele vastuvõtule, kus järjekordi ei ole ja ka saatekirja ei nõuta (Tallinnas näiteks Südalinna Arstides dr. Jaanus Kerge, Viruplatsi arstides dr. Anu Ambos, Tartus on tasuline vastuvõtt endokrinoloogidel Tartu Ülikooli Kliinikumi Konsultatiivses polikliinikus).
See, et kord aastas silmi kontrollite, on väga õige (võib-olla peaksite seda sagedaminigi tegema). Olete juba staazikas diabeetik ja vähemalt kord aastas tuleb teha ka neeru-uuringud, külastada jalaravi kabinetti, vajadusel teha neuromüograafia. Tõenäoliselt hakkavad diabeetilised kaugtüsistused endast tasapisi märku andma ja tuleb hoolega jälgida, et suhkurtõve kompensatsioon oleks võimalikult hea (Teie kirjast ei selgu, kui sageli veresuhkrut mõõdate ja millised on väärtused, kas on probleeme insuliini annustamisega).
Seega, võtke ühendust oma endokrinoloogiga (kasvõi telefoni teel) või perearstiga. Kui soovite uut arsti, on kiireim tee pöörduda tasulisele vastuvõtule (kuna olete kindlustatud, jätkub ravi edaspidi tavalisel vastuvõtul).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kas mul on autoimmuune hepatiit kui Triglütseriide on 724mg/dl ning olen 2 astme Diabeetik?


Kas mul on autoimmuune hepatiit kui Triglütseriide on 724mg/dl ning olen 2 astme Diabeetik?
Kuidas saada normi NTFE Triglütseriidid halb kolesterool? Raviks on määratud Atorvastatini tabletid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kas Teil on autoimmuunne hepatiit või mõni muu hepatiit või üldse maks haige, teeb kindlaks gastroenteroloog (mao-soolearst). Triglütseriidide kõrge tase iseenesest veel maksahaigusele ei viita. ...

Loe edasi

Kas suhkruhaige tohib teha püsimeiki.

Kas tohib teha püsimeiki inimene kellel on suhkruhaigus ja kellel on vaja ennast süstida või on oht et tätoveering ei parane?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Püsimeiki võib diabeetik teha. Siiski tasub ennast jälgida ja mistahes põletiku või nahaärrituse nähte tuleks tõsiselt võtta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Parasiidid

Kas diabeetik võib võtta vermoxit?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võib küll.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

2. tüübi diabeet ja linaseemneõli

Tere. Olen juba 4 aastat 2 tüübi diabeetik. Võtan Metformini 1gx2. Küsiks sellist asja: kas linaseemneõli on kasulik mulle kui diabeetikule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkrut linaseemneõli ei langeta, seega diabeedi kompensatsioonile sel mõju ei ole. Võimalik on soodne mõju lipiididele ja ateroskleroosiprotsessile, kuid ka see on teaduslikult tõestamata.
Loe edasi

Beebipillid ja diabeet

Tere.
Olen diabeetik ning tahaksin teada, kas rasestumisvastased pillid mõjutavad kuidagi diabeeti?

Aitäh.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei mõjuta. 1. tüüpi suhkruhaiged võivad neid kasutada samadel alustel tervetega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Vastuvõtt

Tahaks Teie juurde aega panna. Olen diabeetik ja tahan ennast Teie juures arvele võtta. Millal oleks võimalik vastuvõtu aeg broneerida?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastuvõtule on võimalik ennast registreerida SA PERH endokrinoloogia sekretäri numbril 6171799 tööpäevadel 09.00-16.00
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Endokrinoloogi visiit

Tere, olen diabeetik ning pole rahul oma praeguse endokrinoloogiga. Ja olen kulnud Teist dr. Ambos. Kuid tahaksin teada, millised näevad välja Teie vastuvõtud diabeetikutele (Karelli arstikeskuses)?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minu põhitöökoht on SA PERH Mustamäe korpus, kus võtan vastu kolmel päeval nädalas (E,K,R). AS Karellis on vastuvõtt teisipäeviti 15.20-17.00. Mustamäe haiglas on samuti võimalik nn. tasuline ...

Loe edasi

veresuhkur

abikaasa on II tüübi diabeetik ning tal on glükomeeter. Uurisin ka enda verd ja üllatuseks leidsin, et veresuhkur hommikuti tühja kõhuga on 8-9. kas on põhjust pöörduda perearsti poole?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on põhjust küll. Kindlasti tuleks teha veresuhkru analüüs tühja kõhuga veeniverest ja vajadusel ka suhkrukoormustest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Antibeebipillid

Kas diabeetikud võivad kasutada rasestumisvastaseid vahendeid. Mina nt. kasutan täna esimest päeva Harmoneet pille. On see mulle üldse lubatud?
Olen diabeetik.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, diabeetikud võivad kasutada hormonaalseid rasestumisvastaseid vahendeid. Suhkurtõve kulg sellest ei muutu ja ka ravi pole tõenäoliselt vaja korrigeerida.
Tervitades,
...

Loe edasi

diabeet ja vererõhk

Tere!
Küsimus selline: kas diabeet ja vererõhk võivad omavahel kuidagi seotud olla? Olen 26 a, ülekaaluline, teist kuud diabeedi diagnoosiga naisterahvas. Kuna mul oli halb, mõõtsin vererõhku ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
2. tüüpi iabeet esineb sageli koos kõrgvererõhutõvega ja selles mõttes on nad seotud küll. Teie probleemiks tundub olevat hoopis madal vererõhk. Kas olete 1. või 2. tüüpi diabeetik? Kas süstite ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: