diabeet ja ülekaal 17.07.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:


Tere dr. Ambos!

Olen 47-aastane naine. Noorena olin sale inimene. Kaal hakkas tasapisi tõusma pärast sünnitust 20 aastat tagasi. Praeguseks kaalun juba peaaegu 100 kg.
Kuna kahtlustan ainevahetushäiret, külastasin endokrinoloogi. Määrati veresuhkru näidud, mis olid järgmised: tühja kõhuga 6,5, tund pärast glükoosi 7,8, veel tund hiljem 5,7.
Määrati metformiini kuni 2 tbl päevas ja reductili 1 kapsel päevas. Unustasin seal ütlemata, et kasutan hetkel seroxati. Küsimus ongi nüüd selline, et kas need ravimid sobivad kokku?
Mulle tundub, et reductil mulle vist üldse ei sobi, sest mõjub und häirivalt ja üldse kuidagi imelikult, samas võtab jälle ära söögiisu ja kui saaksin seda kasutada, siis vist kaal langeks küll, ongi juba mõned kilod läinud.
Samas tunnen end tõesti halvasti ja kui veel arvestada, et seda rohtu tuleks võtta vähemalt 3 kuud, siis küll ei tea, kas suudan nii kaua vastu pidada. Ja võib olla tuleb kaalgi pärast jälle tagasi, siis on ju kogu ettevõtmine olnud päris asjatu, ainult raha on läinud ja ehk ka tervis veel kehvemaks nende kõrvalmõjude tõttu.
Mida küll teha, kas jätkata seda ravi või lõpetada ära? Palun Teilt vastust kui teiselt spetsialistilt, minu arst on praegu puhkusel, talt ei saagi küsida.
Ja metformiin, on sedagi selliste näitude puhul veel vaja? Pean ma seda nüüd terve elu jääma võtma? Kuidas teie soovitaksite mul kaalu langetada?

Kiri tuli pikk ja küsimusi palju, kuid oleksin Teile väga tänulik, kui saaksite vastata.
Toredat jätkuvat suve soovides Endla.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Glükoosikoormuskatsu järgi Teil suhkurtõbe veel ei ole (tegemist on tühjakõhu veresuhkru häirega s.t. eeldiabeediga). Teiseks probleemiks on rasvumine. Kui suudate kehakaalu langetada 5-10% (5-10kg), võite pikkadeks aastateks suhkurtõve eest "ära joosta". Seega peaks motivatsiooni olema küllaga ja kuna olete veel suhteliselt noor, ei tohiks ka üldine tervislik seisund olla takistuseks. Seega, kui küsite, mida soovitan, siis ikka dieeti ja liikumist. Teeb tuju heaks ja kõrvaltoimed puuduvad. Kepikõnd on praegu moes, isegi president teeb kaasa. Üleminekuaastatel kipub naine keskeltläbi veel 10kg juurde võtma. Mida varem end kätte võtate, seda parem. Ja uskuge mind, ilma eluviisi muutuseta ei aita Teid ükski tablett.
Mis puutub reduktiili sobivusse meeleoluhäiretega patsiendile, soovitan nõu pidada psühhiaatriga. Ise ma küll antidepressante võtvale patsiendile reduktiili ei määraks. Metformiin on küll selles suhtes ohutu ravim, kuid kui suudaksite oma elustiili muuta, poleks selle võtmiseks vajadust.
Tervitades ja jõudu soovides,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Lapse saamine diabeetikul

Kas diabeet võib olla segav tegur, kui 49a. mees soovib saada last?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui diabeet on halvas kompensatsioonis ja tüsistunud, siis võib. Selles vanuses võib juba ka lihtsalt vanus või teised kroonilised haigused probleemiks osutuda. Selgust aitab saada spermaanalüüs.
Loe edasi

Diabeet?

Tere, tahtsin teada, kas see võib olla diabeet, kui ma olen hakanud viimasel ajal palju vett jooma, mul on palav kogu aeg, kui keegi tuleb mu tuppa ja ütleb, et siin on nii külm, siis minul on väga palav ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem mitte. Aga milleks mõistatada, veresuhkru kontroll perearsti juures võtab aega 30 sekundit! See, et vanaema on diabeetik, suurendab Sinu diabeediriski vanemas eas, mitte veel praegu.
Loe edasi

Beebipillid ja diabeet

Tere.
Olen diabeetik ning tahaksin teada, kas rasestumisvastased pillid mõjutavad kuidagi diabeeti?

Aitäh.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei mõjuta. 1. tüüpi suhkruhaiged võivad neid kasutada samadel alustel tervetega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

II tüübi diabeet ja rasedus

Tere, olen 28a naine.
Diabeedi kahtlus tekkis 2008a mai kuus, aug 2008 sai kinnitust II tüübi diabeet. Algul tarvitasin Metforal 850-t, kuid algul pidasin ravimite kõrvalmõjuks halba enesetunnet ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas toodud andmete alusel on 2. tüüpi suhkurtõve diagnoos tõenäoline (tühjakõhu veresuhkur 7,0-8,6 mmol/l). Suhkurtõve täpseid põhjuseid ja kujunemismehhanisme pole seni ammendavalt ...

Loe edasi

Ülekaal jt probleemid

Tere,

Olen 29aastane kahe lapse ema (4a, 1a) ja kõvasti ülekaaluline 103 kg, 175 cm. Kaal hakkas tõusma, kui esimene laps oli ca 1aastane. Varemalt kaalusin ca 70-80 kg, aga ka siis võitlesin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie eluaegsel kaaluprobleemil on kindlasti pistmist pärilikkusega. Ja kahjuks ei lähe kaalu langetamise ja hoidmise mured aastatega väiksemaks, vaid aina suuremaks. Seda olete ka omal nahal ...

Loe edasi

diabeet

tahaks teada kas diabeet ikka vöib käia tavas lasteaias ja ka koolis.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik suhkurtõbe põdevad lapsed käivad tavalasteaias ja tavakoolis.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

diabeet

Kas diabeet ja kõrvade sügelemine on seotud ?Veresuhkur on kontrolli all tablettidega, kuid aeg-ajalt kõrvad sügelevad, siis aitab vesinikulahus .

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nahasügelust esineb mõnedel 2. tüüpi suhkruhaigetel eelkõige haiguse algul või halva kompensatsiooni puhul. Nahk võib sügeleda ka kõrvalestal või isegi välises kuulmekäigus. Kui suhkurtõbi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: