pidev söömine 02.07.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 22-aastane neiu ja harjunud lapsest saati palju sööma. Kui pidevalt midagi ei näksi, läheb tuju kehvaks, olen väga närviline ja kipun kaaslastega tülli minema, langeb töövõime ja tekib üldine halb enesetunne, võiks isegi öelda, et reaalsustaju muutub. Täis kõhuga paraneb töö- ja õppimisvõime, tuju jne märgatavalt. Kuna nii ülikooliaeg kui ka tuleviku töö tingib istuva eluviisi, siis on üsna nähtavalt probleemiks ka ülekaal (164 cm, ca 65 kg). Kusjuures kui olen aktiivselt pikamaajooksuga tegelenud, aga samas koguses toitu tarbinud, siis kaal veidi langeb.

Iga 2 tunni järel (vahel isegi sagedamini) tunnen vajadust söömise/näksimise järele. Tulevikus tööl olles ei ole võimalik pidevalt näksida´- ei saa ju büroos pidevalt võileva või jogurtiga ringi käia, samas ei suuda näljatundest põhjustatud halva enesetundega nö ajuga tööd teha. Seega häirib toitumisstiil tõsiselt minu nö muud elu. Seega oleks vaja söömisharjumusega midagi ette võtta, et tulevikus näljatunne töötamist ei segaks ning et normaalkaal saavutada. Kusjuures mainima peab, et toitun tegelikult üsna tervislikult, vähemalt püüan seda teha - lihtsalt toidukoguse vajadus on suur ja väga sage.

Sellega seoses minu küsimused:
1. Milles selline pidev näljatunne võiks tingitud olla (arvestades, et selline söömisstiil on olnud kogu teadliku elu)?
2. Kuna pidev söömis/näksimisvajadus segab muud elu ja soodustab ülekaalu, siis mida peaks ette võtma? Kas on olemas mingigi võimalus, et saavutaksin - rumal öelda küll, aga... - normaalse toitumisharjumuse, nii nagu teistel minuvanustel neiudel?
3. Kui ohtlik selline ülesöömine organismile on? St seedimine pidevalt töös jne...

Tänan vastamise eest ette!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Siin minu vastused:
1. Ei tea. Endokriinhaigusest tõenäoliselt mitte. On küll olemas äärmiselt harva esinev insuliini tootev kasvaja, mille toodetud ülehulgas insuliin langetab veresuhkrut ja tingib pideva söömisvajaduse. Sellised patsiendid söövad paaritunniliste intervallidega ka öösiti ja võtavad lühikese aja jooksul kaalus tublisti juurde. Söömisvaheaja pikenemine võib neil põhjustada teadvuse häireid ja krampe.
Sage söömine võib olla tingitud ka mao ülehappesusest, mille puhul sagedase valgurikka toidu söömine seob hapet ja aitab ära hoida kõrvetisi ja ebameeldivaid aistinguid ülakõhus.
Lõpuks, mis Teie puhul on ehk kõige tõenäolisem, võib see lihtsalt olla lapseeast päritud halb harjumus.
2. Kui leiate, et pidev söömine segab Teie elu, püüdke seda ohjeldada. Seadke endale kindlad söögiiajad 4 korda päevas, millest püüdke ka kinni pidada. Söögiajal võtke söömiseks pool tundi aega ja sööge rahulikult ja kiirustamata. Söögi vaheaegadel olgu käeulatuses kõigest pudel mineraalveega. Juhuks kui nälg väga liiga teeb, leidugu sahtlipõhjas või käekotis üks õun.
Oma harjumusi muuta pole lihtne, paari nädalaga ei muutu siin midagi. Kui tundub, et vajate siiski nõuannet, võib pöörduda Tartu Või Tallinna Psühhiaatriahaiglasse söömishäirete spetsialisti poole.
3. Ohtu momendil ei näe. Olete normaalkaalus, toitute tervislikult, teete sporti. Jätkake nii ka tulevikus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kõrge veresuhkur või maoprobleem?

Mitu korda nädalas on probleeme iiveldustundega, vahel järgeb see mõnele loogilisemale asjale (pikem söömata olek, autosõitu ei kannata järsku enam üldse, mõnikord söömine), vahel ei suuda mingit loogilist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie vaevused on väga ebaspetsiifilised ja võivad viidata millele iganes - aneemiast alates ja ärevushäirega lõpetades. Ja võib-olla kliinilist probleemi ei olegi. Viiteid ühelegi endokriinhaigusele ...

Loe edasi

Pidev tühja kõhu tunne maos, eriti öösiti

Tere!
Nimelt on mul pidev tühja kõhu tunne maos, eriti tekib see just öösiti kuskil 3-6 ajal, seega jääb mul und väheseks. Ja kui olen ära söönud, siis see tunne ei kao kahjuks kuhugi, on nagu pidev ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõige tõenäolisemaks põhjuseks Teie vaevustele on mao ülehappesus ja võimalik, et ka reflukshaigus. Soovitan pöörduda oma perearsti poole, kes suunab vajadusel edasi mao endoskoopilisele uuringule. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: