Joodimyrgitus? 23.06.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 38 aastane, siiamaani terve olnud naine (palavik oli viimati 17 aastat tagasi, synnituse järgne rinnapoletik).
Selle aasta mai algul hakkas imelik kurguvalu, ilma köha ja nohuta. Sain 2X antiboodi ravi, aga tervislik seisund pahenes. Juuni algul tousis palavik ja kogu kael oli tules. Leiti subakuutne tyreoidiit, mida kinnitas ultra, vereproovid ja biopsia.
Kurguvalu liigub pidevalt yhelt poolt teisele ja kestab umbes 3 päeva, mille järgi natukese kergeneb.Kergenenud perioodil kurgus kilpnäärme piirkonnas hästi moru myrgi maitse(see ei ole sapivedelik, ega mäda),vajutades kilpnäärmele, maitse on tugevam. Hypertyreoosin symptoomid on olnud hästi rajud ja raviks määrati Prednisolon 6 nädalat/alates 40mg/päev, poletikuvastased valuvaigistid ja Propral 40mg 3Xpäevas.Elan soomes ja ravi olen saanud siin.
Kuna myrgi maitset suus arstid pole osanud mulle selgitada, käisin raamatukogus lugemas endokrinoloogia raamatut.Seal oli haiguse yheks tekkepohjuseks mainitud loodustoodete yletarvitamine, nendel kellel on sooduvus kilpnäärme yletoodanguks.
Olen 2004 augustist- 2005 maini söönud iga päev vitaaminikapsleid mille joodi
sisaldus on 150 mikrogrammi(+veel noormalselt soolatud toit). Kas on voimalik, et jood on kogunenud minu kilpnäärmesse ja olen ennast vaikselt myrgitanud?
Ma ei tea milline kilpnäärme toodang mul on varem olnud. Olen 167cm ja kaalun 53kg.Olen alati söönud hästi palju ja koike(magusat, soolast ja rasvast).
Synnituste(1987 ja1989) järgi kaal langes suurest söömisest hoolimata 46kiloni, väsimus oli loputu ja juuksed langesid välja. Arsti juures ei käinud kuna avasin,et see on synnituse järgne seiseund. Käte värinat, sydame pekslemist, närvilist olemist ja kummalist väsimust on ka alati olnud. Olen arvanud, et ma lihtsalt olen selline.
Neid vitamiine soin kuna tegin palju sporti ja motlesin,et toidust koike vajalike aineid ei saa.
Loodetavasti tekst on arusaadav. Ette tänades ja päikesepaisetelist suve soovides! Katrin.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Alaägeda kilpnäärmepõletiku täpset põhjust ei teata, kuid seda seostatakse enamasti hingamisteede viirusnakkustega. Loodustooteid ja vitamiinpreparaate, milles joodisisaldus on minimaalne (profülaktiline) küll selle haigusega seostada ei tasu. Tegelikult on Teie haiguse kulg tüüpiline ja diagnoos tõenäoliselt õige. Seega võime loota, et ka ravi mõjub.
Alaäge türeoidiit pole krooniline haigus, seega varasemat väsimust ja juuste väljalangemist sünnituste järgselt sellega põhjendada ei saa. Haigus võib kesta kuid (kuni pool aastat), kuid möödub enamasti jälgi jätmata ja korduvalt ei tülita. On üsna tüüpiline, et haiguse esimestel nädalatel ilmneb kergekujuline ületalitlus, mis on tingitud kilpnäärmekoe lagunemisest ja sealsete hormoonivarude jõudmisest vereringesse. Ületalitlusele järgneb lühike alatalitluse periood, kui algab paranemisprotsess, ja seejärel normaliseerub talitlus iseenesest.
Mõru maitset suus esneb aeg-ajalt viirusinfektsiooniga patsientidel paranemisperioodi alguses, kui palavik langeb ja organismi puhastub viirusnakkuse poolt tekitatud mürgistest jääkainetest. Tavaliselt kestab selline vaevus küll ainult paar päeva ja möödub iseenesest. Teine võimalik põhjus võib olla Prednisolonist tingitud seedetrakti ärritus. Seda ravimit tuleb kindlasti võtta (alati peale sööki), sest ainult see kõrvaldab valu kilpnäärmes. Kuid kui mõrule maitsele suus peaks lisanduma kõrvetised, iiveldus, kõhulahtisus või valu kõhus, tuleb uuesti arsti poole pöörduda ja paluda ravi korrigeerida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja tsüstiline sõlm

Tere, detsembris 2017 avastasin enda kaelalt muna ja pöördusin EMOsse, tehti analüüsid, mis näitasid kilpnäärme ületalitust. Ultraheli näitas tsüstilist sõlme 2,5cm läbimõõduga. Punkteerimine tehtud, aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, Teie juhul on tõepoolest vaja teha radiojoodravi või lõikus. Tablettravi suudab pidurdada toksilises sõlmes hormoonide tootmist ainult niikaua, kui tabletti võtate. Püsivat mõju tablettravil ...

Loe edasi

Nolvadex ja hormonaalne tase

Tere!

Oligozoospermia raviks määrati tamoksifeeni kuur pooleks aastaks. Nüüd ca 4 kuud hiljem on kõik hormonaalsed näitajad tõusnud ca 2x. Testosterooni tase on tõusnud 24 pealt 45 nmol/l ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selle küsimuse oleksite võinud pigem meestearstile esitada. Arvan siiski, et vaatamata kõigile hormonaalsetele nihetele (mis on selle ravimi puhul ootuspärased), otsustab ravi otstarbekuse ...

Loe edasi

Juuste väljalangemine ja karvakasv

Tere! Ei oskagi kust otsast alustada oma murega. Mure on siis juuste väljalangemine. Olen selle all küll pidevalt kannatanud aga nüüd viimane üle poole aasta on see järjest hullemaks läinud. Väga palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma tõesti ei ole karvakasvu spetsialist - kõigest niivõrd kuivõrd see võib kaasneda endokriinprobleemidega. Kas AD-d juuste väljalangust võiksid põhjustada - minu kliinilise praktika kogemus ...

Loe edasi

Kas hormoonide tasakaal on ohtlik?

Tere!

Olen 18.a neiu, kellel on probleeme menstruatsiooniga. Need on ära jäänud juba üle aasta, varasemalt on olnud samasugune probleem üks kord - kui kaotasin kolme kuuga 12kg. Nüüd olen ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ilma ühegi uuringu vastuseta ja lihtsalt Teie lühikese pöördumise alusel, võib tsüklihärel olla põhjuseks kas alakaal või liiga suur füüsiline koormus. Kui naise keha rasvasisaldus langeb alla ...

Loe edasi

THS näit raseduse ajal ja joodi kasutamine

Olen rase 14. nädalat. Kilpnäärme näitajad on kuni raseduseni alati korras olnud (olen spetsiaalselt lasknud kontrollida, kuna on soodumus ületalituseks, mis esineb peres emal ja vanaemal). THS näit on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasedate TSH normväärtused on mitterasedatest veidi madalamad, esimesel trimestril 0,1-2,5 mIU/l. Teie TSH väärtused on normi ülemisel piiril, mis peaks viitama võimalikule alatalitlusele. ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus ja rasestumine

Tere,

Möödunud aasta oktoobris diagnoositi mul kilpnäärme ületalitus. Novembri lõpus kirjutati välja Thyrozoli, algselt 10mg 3 korda päevas, tegelikkuses võtsin aga 10mg 2 korda päevas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina küll ei arva, et abort oleks näidustatud. Soovitan praegu thyrozoli mitte võtta ja 3-4 nädala möödudes uued analüüsid teha. Kilpnäärme ületalitlus loodet tavaliselt ei kahjusta ja raseduse ...

Loe edasi

Kas ja kuhu pöörduda?

Tere!

Peale pühi on olnud mul üllatus - suurte söömispühade järgselt võtsin 5 kilo alla! Nüüd nädalaga on kadunud veel 2kg.
Oleme kaasaga planeerinud peret suurendada ja möödunud nädalal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kelle muu poole ikka pöörduda kui günekoloogi poole - põhjuseks tsüklihäire. Eriti, kui valud alakõhus peaksid korduma. Igaks juhuks võiks kas perearsti või günekoloogi abiga ka kilpnäärme ...

Loe edasi

Kas kilpnääre ?

Tere!
>Juba nädal aega ei ole saanud laulda (kuna olen muusikaõpetaja ja laulmine hädavajalik), siis käisin täna kurguarstijuures. Ta vaatas häälepaelu ja ta ei näinud, et j-paelad haiged oleks, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme suurenemine on siin põhjusena küll vähetõenäoline, pigem hääle "väsimine", mida häälega töötavatel inimestel mõnikord ette tuleb. Igaks juhuks võib kilpnäärme ultraheliuuringu siiski ...

Loe edasi

Higistamine

Tere! 2017 aasta novembri lõpus tekkis mul mingi imelik( enda arvates mingi haigus või lihtsalt mõtetes kinni mingi asi) Algul tekkis halb enesetunne, pea käis ringi ning pulss muutus väga kiireks, samuti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita. Igaks juhuks võiks kilpnäärme talitlust kontrollida, eriti kui perekonnas on esinenud kilpnäärmehaigusi (seda saab teha perearst). Jäsemete ...

Loe edasi

Rase ja kilpnääre

Tere!

Olen 9. Nädalat rase, varasemalt avastatud autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis ravi ei vajanud. Nüüd tehti uus test ja TSH- 0,009 ja ST4 -15. Kas ravi on vaja?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud analüüsides on TSH oluliselt suprimeeritud, kuid FT4 normis. Tõenäoliselt Te ravi ei vaja, kuid 3-4 nädala möödudes tuleks teha kordusanalüüs.
Tervitades,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: