põiepõletiku asemel suhkruhaigus? 17.03.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
suve keskpaigast alates on mul olnud pidevalt probleeme sagedaste pissihädadega. Uriiniproov on korras ja günekoloog (pärast mitmekordset tupepõletiku ja pärmseene ravi) leiab samuti, et kõik on korras. Sellegi poolest ei ole vaevused kadunud. U. 6 aastat tagasi kaotasin paari kuuga 7-8 kilo. Kas on võimalik, et tegemist on suhkruhaigusega?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Olge kena ja kurtke muret perearstile. Ei ole midagi lihtsamat, kui teha veresuhkru analüüs. Kui urineerimistung on tingitud suhkurtõvest, peaks ka uriin sisaldama suhkurt (Teie uriiniproov oli korras). Uriini peaks iga kord erituma palju ja kaasnema peaks janu ja suukuivus (organismist välja viidud vesi tuleb asendada). Kui urineerimine on küll sage, kuid iga kord tuleb üksnes väike kogus uriini, on tegemist pigem põiehädaga, mida tuleb kurta uroloogile.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Tablette võtan juba 1985. aastast 2x100 päevas. TSH on möödunud aasta mais 13,34 ,augustis 6,23 , detsembris 8,45. Perearst saatis Kohtla-Järvele endokrinoloogi juurde ja tablette määrati 250 ühikut päevas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jään oma seisukoha juurde - Teie vanuses on TSH 8,45 mIU/l täiesti rahuldav tase. Kehakaalu langetamine on Teie vanuses suur väljakutse - loodetavasti on tasapisi seda siiski võimalik teha.
Loe edasi

kr.türeoidiit ????

Endokrinoloog kirjutas välja L-Thyroxin 50 hommikul 30 min enne sööki. Kasutan Aromasin tbl 1x päevas veel 2.aastat. Kas need rohud sobivad omavahel. Ammendavat vastust arsti käest ei saanud.
TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite L-türoksiini julgesti võtta. Teiste ravimitega tal soovimatud koostoimed puuduvad ja analüüside alusel on tõepoolest tegemist algava kilpnäärme alatalitlusega, mille põhjuseks on autoimmuunne ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
2011 aastal eemaldati mul kilpnääre täielikult. Operatsiooni järgselt määrati thyronajod 50 mg. Mõne nädala jooksul tõusis kaal enam kui 7 kg. Seejärel suurendati doosi 150 mg, seejärel 225 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma kommenteerida väljaspool Eestit toimuvat meditsiinilist tegevust. Kaldun arvama, et tõenäoliselt on Teie jaoks sobiv L-türoksiini annus 150 mcg päevas, kuid annuse adekvaatsuse ...

Loe edasi

Kilpnäärme proovid

Tere,

Kirjutan, sest sünnitasin 35. nädalal enneagse lapse, kuna raseduse ajal tekkis hepatogestoos. Eelmisel nädalal pöördusin arstile, kuna tundsin, et keha on nõrk (lisaks higistamine, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on tõepoolest kilpnäärme ületalitlusega - mõõdukaga küll, kuid siiski selgelt ületalitlusega. Suure tõenäosusega on nõrkus ja higistamine sellega seotud. Kõrge antikehade tiiter näitab, ...

Loe edasi

Tere.Sain analüüsitulemuse ja P-TSH on 5.10ja sellele ravimiThyroxin25 mikrog orion oy j palun kas oskate selgitada mis kilpnäärmega toimub


Sain analüüsitulemuse ja P-TSH on 5.10ja sellele ravimiThyroxin25 mikrog orion oy j palun kas oskate selgitada mis kilpnäärmega toimub

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 5,1 mIU/l on normist minimaalselt kõrgem ja võib viidata autoimmuunsele kilpnäärmehaigusele. Enne L-türoksiini määramist oleksid olukorra selgitamiseks vajalikud lisauuringud - korduv TSH, ...

Loe edasi

Kõhuvalu

Tere!
Pöördun kõhuvalu tõttu. Umbes veebruari algusest olen täheldanud valulikkust ülakõhus parema roidekaarealusi, mis vahepeal kiirgab alakõhtu, viimasel ajal rohkem selga. Parema jala kõverdamisel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Saan Teile endokrinoloogina vastata üksnes seda, et Teie kõhuvalul ei ole suure tõenäosusega mingit seost autoimmuunse türeoidiidi või mistahes teise endokriinhaigusega. Soovitan lisaks vereproovile ...

Loe edasi

Kes ravimidoosi määrab?

Üle 3 kuu tagasi pöördusin perearsti poole, kuna väsimus ja kaalutõus. Tehti vereproov, mis näitas et TSH 10.45 mU/l [norm 0.40 - 4.00]. Suunati endokrinoloogi juurde, vaadati ultraheliga ja võeti uus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ma ei mõista hästi Teie perearsti, kes tema enda poolt määratud uuringu vastust Teile piisavalt ei kommenteerinud. TSH 3,28 mIU/l (N 0,4-4,0 mIU/l) on tõepoolest normi piires ja esialgu võiksite ...

Loe edasi

Beebipillid/juuste väljalangemine

Tere.
Kasutasin yasminelle beebipille 5 aastat. 2017 aasta oktoobris lõpetasin ning sellest ajast saati on juuksed hõrenenud ning jäänud märgatavalt õhemaks ja väljalangemine ei ole siiani peatunud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Beebipillide katkestamine juuste hõrenemise põhjusena on küll vähetõenäoline. Meessuguhormoonide liig peab juuste hõrenemise põhjustamiseks olema üsna oluline ja toob sel juhul enamasti kaasa ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalituse ravi Tiotiliga

Tere!
Mul on kilpnäärme ületalitus. Kasutasin Tiotili. Kas Tiotili on võimalik asendada mingi teise rohuga? Mul hakkas kõikjal külm (toas oli 30 C aga mina värisesin, isegi teki all oli külm) ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tiotiili kõrval on Eestis saadaval ka veel teine kilpnäärme ületalitluse ravim Thyrozol. Kuigi ka mul on raske uskuda, et Teie vaevused olid tiotiiliga seotud, võite igaks juhuks paluda oma ...

Loe edasi

kopsutromb

2 aastat tagasi oli mu mehel kopsutromb ja praegu saab ta korralikult ravimeid ja veel seoses trombiga tekkisid tal südamerütmihäired.Ja aastaid tagasi muidugi avastati tal diabeet II grupi. Ta on ka ülekaaluline. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et võite abikaasaga julgesti reisile minna. Igaks juhuks võiks perearst enne sügist abikaasa tervise veelkord üle kontrollida, kuid Teie kirjas toodu põhjal ma vastunäidustust ei näe.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: