hirsutism 31.01.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen 20-aastane ja mind häirivad nö vurrud ülahuule kohal. Viimase poole aastaga on nad pisut intensiivsemaks muutunud. Karvakasv on väga tugev ka bikiiinipiirkonnas ja üksikuid karvu pean ma ära kitkuma nibu piirkonnast. Samas on mul helepruunid juuksed ja sellist karvakasvu ei eeldaks. Veel võib asjaga seotud olla ka see, et üheksandas klassis oli mul täpselt poole rohkem juukseid kui praegu ning näonahk on rasune, samas kui kogu kehal on väga kuiv nahk. Kogu lugu on mind tohutult ära tüüdanud ja mõjutab ka enesehinnangut. Mind huvitab, et kuivõrd võiks abi olla antibeebipillidest ning kas mul oleks alust pöörduda endokrinoloogi juurde (ja kui, siis kas saatekirja saab ainult perearstilt või ka günekoloogilt) ja palju tema mind aidata saaks (hormoonravi on päris hirmutav sõna ja ma olen kuulnud ka, et hormoonide määramine verest on väga kallis ja seda tehakse ainult kui on mõjuv põhjus)? Ei tahaks ootama jääda kuni pean hakkama habet ajama.

Ette tänades,
Katri

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui menstruaaltsükkel on regulaarne ja ovulatsioonid toimuvad, siis tõenäoliselt olulisi hormonaalseid häireid ei esine. Keskmisest suurem karvakasv on lihtsalt Teie iseärasus, näiteks karvanääpsu suure tundlikkuse tõttu meessuguhormoonidele. Tõenäoliselt on günekoloog see, keelega saate kõige paremini oma probleemist rääkida. Kui tema soovitab endokrinoloogile pöörduda, siis seda ka tehke. Endokrinoloog määrab kõigepealt meessuguhormoonide ja teiste karvakasvu mõjustavate hormoonide taseme Teie organismis. Ravitakse siis, kui ilmneb kõrvalekaldeid.
Antibeebipillidest võib abi olla küll. Peale kaitse soovimatu raseduse eest tõstavad nad organismis naissuguhormoonide taset ja mõjuvad meessuguhormoonide kontrolli all olevale karvakasvule pärssivalt. Günekoloog aitab valida selles suhtes sobivaimat pilli. Kiiresti ei muutu siiski midagi, tulemust võib oodata alles poole aasta möödudes.
Kui karvad ülahuulel väga häirivad, võib pöörduda kosmeetikakabinetti depilatsiooniks. Protseduur on üsna kallis ja aeganõudev, kui tulemus enamasti püsiv.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Lp dr Anu Ambos!


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: