Re: "diabeet ja rasedus" 30.11.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Kõige pealt palju tänu Teile vastuse eest (28.11 "diabeet ja rasedus").
Aga natuke selgitusteks veel...
Ega ma ei tahakski rabeleda, aga ma lihtsalt soovin, et mu suhkrud oleksid kogu aeg sellised nagu tervel inimesel ja ma annan selleks endast kõik, vahendeid valimata. Tegelikult see asi nüüd nii hull ka ei ole ja tavalises situatsioonis ma ka nii äärmuslikult ei tegutse, et 12Ü insuliini asemel julgelt 20Ü manustaksin. Hetkel aga on beebi meie peresse väga oodatud ja et ma kindel ei ole, kas see õnnelik sündmus on meid tabanud, et ma last ootan või mitte, siis tegin ma tõesti igaks juhuks kõik selleks, et suhkru alla saada. Ja sain ka :-).
Selleni jõudsin ma ise ka, et ilmselt oleks siiski vaja ka Lantuse doosi muuta, sest hommikused näidud olid ka kõrgeks läinud (8,2). Suurendasin Lantust kõige pealt 2Ü võrra (st 10-lt 12-le) ja sain hommikuseks näiduks 7, siis suurendasin veel 2Ü võrra, kuid nüüd on juba hommikused suhkrud liiga madalad (3,9 ja 3,8), seega lähen nüüd 12Ü peale tagasi ja vaatan, mis tulemuse saan. Lühikesed Humalogi kogused on siis nüüdseks 11Ü + 16Ü + 16Ü (ja vastavad süsivesikud siis 35g + 60g + 60g). Hommikune 11Ü on nagunii veidi ebaloogiline (st teistega võrreldes proportsioonist väljas), 9Ü oleks nagu teistega võrreldes ka ok. Aga eilne päev ja tänane hommik on ka näidanud, et peaksin Humalogi veidi veel vähendama, sest suhkrud kipuvad liiga madalaks.
Üldise tausta osas veel nii palju, et olen 25-aastane ja kaalun ~ 56 kg ja diabeeti jäin 2001. aasta kevadel. Kuskilt raamatust mäeltan, et minu kaalu juures peaks süsivesikud ja insuliin toimima umbes nii, et 10g sv tõstab 2Ü ja 1Ü isnuliini langetab 2Ü võrra. Aga see pidas paika ainult esimestel aastatel ja nüüd on insuliini vaja 2 kuni 2,5 korda rohkem, aga ju see siis sellest, et enda organismis on isnuliin lõplikult otsa saanud.
Soovitasite mul ka oma arsti poole pöörduda. Seda ma teeksin hea meelega ja teie oletegi minu arst :-), aga sain registratuurist aja alles 13. jaanuariks (jaanuaris pidin ka nagunii tulema). Kui nüüd näidud kõik stabiliseeruvad, siis ei ole ka vast vaja varem tulla...
Insuliini jaoks saab ju vajadusel ka perearst retsepti kirjutada.

Igal juhul kõike paremat ja loodame, et mul ei ole põhjust enne jaanuari tulla.

K.F.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere-tere!
Oleksite kirjale juba esimesel korral nime alla võinud panna, oleks ka vastus adekvaatsem saanud.
Vahendeid tuleb ikka valida, olgu eesmärk milline tahes. Oletan, et praeguseks on juba selgunud, kas ootate last või mitte. Kui ootate, soovin õnne, ja siis jätkab Teiega tegelemist tõenäoliselt dr. Jakovlev Ida-Tallinna Keskhaiglas. Kui mitte, olete jaanuaris oodatud vastuvõtule. Kui polegi õnnestunud veel rasestuda, ärge kaotage kannatust! Stressis ja paine all ei pruugi soov täituda. Lihtsalt elage ja olge, nautige lähenevaid pühi ja armastage oma kõige kallimat.
Teie raviskeemist niipalju, et Humalogi annused 16 TÜ on siiski suurevõitu. Võimalik, et Lantus mõjub küll öösel, kuid ei kata hästi päeva. Sel juhul võiks mõelda Lantuse süsteaja muutmisele, selle tõstmisele õhtult hommikule. Võite minuga tööpäevadel 9.00-16.00 ühendust võtta telefonil 5254213.
Olete diabeetik olnud kõigest 3 aastat, Teil pole ühtegi tüsistust ja olete heas kompensatsioonis. Mida veel soovida!
Mõnusaid jõulupühi ja kõigi soovide täitumist uuel aastal!

dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Paha lõhn suus

Tere!
Mul on juba pikemat aega, 2-3a paha lõhn suus. Endal on selline tunne, et veidi peale selle tekkimist on läinud suu kuivemaks. Täna võrdlesin 18a tütrega keelesid, mul oli veidi valgem kui ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mirena spiraal, mis on Teil olnud 5 aastat ei põhjusta kindlasti halba suulõhna, mis on olnud 2-3 astat ega punne seljal, mis tekkisid hiljuti. Suulõhna põhjus võib peituda hammastes (hambaarst ...

Loe edasi

Kilpnääre, sõlm, TSH (↑), Kasvajamarker Ca 9-19 (↑)

Tere,

Viimati olin endokrinoloogi juures jaanuari kuus 2017 (see arst, kelle juurde käisin varem regulaarselt). Ma lisasin pilti, kus on näha mu analüüsid.
TSH oli 00,6.
Arst ütles ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt rahunege maha ja jätke jooksmine ühe arsti juurest teise juurde. Valige välja endokrinoloog, keda usaldate ja toimige tema nõuannete järgi. Kilpnäärme juures on olulised kaks asjaolu ...

Loe edasi

Kõrge östradiool

Tervist,

Mõned aastad tagasi tundsin märgatavat elukvaliteedi langust. Pidev väsimus, libiido langus, suurenev unevajadus, muutuvad tujud. Üritasin ise olukorda lahendada ja tegin elus palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge östradiooli tase meestel võib olla tingitud munandite või neerupealiste kasvajatest, maksahaigustest, alkoholi liigtarbimisest, kilpnäärme ületalitlusest, rasvumisest. Loodetavasti on ...

Loe edasi

Suurenenud kilpnääre

Tere!

Viimase pooleteise aasta jooksul on mul kilpnäärme piirkond suurenenud, samuti on mul olnud umbes sama kaua või veidi rohkem krooniline köha (olen olnud ca 9 aastat ka suitsetaja). Viimasel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme suurust ei määrata pealevaatamisega. Kõige lihtsam viis on palpatsioon (katsumine) kogenud arsti poolt, tänapäeval tehakse siiski suurenemise või sõlmeliste muutuste kahtlusel ikkagi ...

Loe edasi

Kilpnäärme analüüsi vastused

Tere!
Jaanuaris sain sellised kilpnäärme analüüsi vastused:
fT3 5.69 3.8 - 6 pmol/L
fT4 11.94 7.86 - 15.96 pmol/L
TPO IgG 161.8 <=8 kU/L
TSH 5.97 0.34 - 5.6 mU/L

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüse kommenteerib ikka Teile analüüsid määranud arst, kes teab, millist ravi saate ja millist tulemust taotlete. Mina võin tehtud uuringute alusel väita vaid seda, et Teil on krooniline ...

Loe edasi

Harknääre

Tere!

Olen juba umbes 5 aastat hädas periooditi esineva veidra rindkerevaluga. Valuaisting on rohkem tunda rangluu all rinnakuluul, samuti ülemiste roiete piirkonnas. Vahel tunnen konkreetset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kopsuröntgenil ega vereproovi abil harknäärme kasvajat tavaliselt avastada ei õnnestu. Vajalik on rindkereorganite kompuuteruuring. Soovitangi kindlasti see uuring ära teha. Kas Teie vaevused ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere. Olen teie patsient üle aasta olnud. Nüüd on kilpnääre suurenenud ja soovitate teistsugust lõplikumat sekkumist. Infot on nii vähe, mis mõjuks hästi või halvasti, aga kindlasti ma saaksin ise ka palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete minu patsient, miks mulle siis niiviisi anonüümselt kirjutate? Võtke ikka otse ja oma nime all ühendust kas meili (anu.ambos@regionaalhaigla.ee) või telefoni teel. Siis saan ka Teile ...

Loe edasi

😕?????

Teisipäeval oli kolimine (edasi tagasi 3 korrusele kolimine,tundsin mitmel korral et kopsust võtab kinni) ja neljapäeva hommikul ei saanud enam käekottigi töstetud rinnus valu nagu krapp südames,iiveldus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks soovitan kontrollida ka kilpnäärme talitlust (seda võib teha perearst). Otseselt ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme tsüst

Tere

Küsimus selline, et mul avastati kilpnäärme tsüst. Seda on näha kaelal, kui ka katsudes tunda. Neelamist see mul ei sega. Mind suunati edasisteks uuringuteks ultrahelisse ja endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme tsüst kehakaalu ei tõsta ja radiojoodravi ei vaja. Väiksemaid tsüste ei ravita, suuremate korral on ravi operatiivne. Endokrinoloogi juures kontrollitakse kilpnäärme talitlust (tehakse ...

Loe edasi

Operatsioonijärgne paranemine.

Tere! Kindel on neerupealse adenoomi operatsioon. Soovin teada kas peale oppi on aparaatide all olek. Kas tuakse välja ka uriinikott? Kui pikk on haiglas oleku aeg? Kui pikk paranemisperiood?Kaua ei või ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik need küsimused tuleks esitada oma raviarstile s.t. endokrinoloogile, kes Teid lõikusele suunas. Võimalik intensiivravi periood (ka kusepõie kateteriseerimise vajadus) ja haiglas viibimise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: