kilpnääre ja hormoonasendusravi 15.11.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Käisin kilpnäärme sonograafias, kus pandi järgmine diagnoos:parem sagar - 21,1x17,5x47,8mm. Paremas sagaras on hüpoehhogeenne sõlm 15,8x9,6 mm. Vasak sagar - 21,0x16,0x46,0 mm. Kilpnäärme maht 19,2 kuupsentimeetrit. Arvamus: tunnused Thyreorditis chr, sõlm paremas sagaras. vereproovinäidud olid T3 - 1,50; T4 - 95,5; TSH - 1,65. Perearst ütles vereproovi kohta, et see on korras, pole vaja muretseda. Üldiselt ma ei tunne end halvasti, kuid kaelal on küll selline "poomistunne" või et midagi on nagu kurgus kinni. Kaelal on näha visuaalselt paksem osa, mida pani ka perearst tähele, kuid ütles, et see on ilmselt seotud üleminekueaga.
Olen 51 a naine, veres on naissuguhormooni tase langenud (muud verenäitajad olevat korras) ning günekoloog soovitas mulle hormoonasendusravi preparaadiga Activelle. Seda ka sellepärast, et mul langevad juuksed välja, eriti pea pesemise ajal. Mind huvitab, kas sellise sõlme olemasolu korral võib võtta hormioontablette. Olen kuulnud, et hormoonravi tablette ei tohiks võtta, kui on tekkinud nn sõlmed.
Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on tõepoolest korras. Ultraheliuuringul on kilpnäärme suurus normi ülemisel piiril. Paremas sagaras väike sõlm, mida võiks igaks juhuks punkteerida. Kui vastus tuleb healoomuline, pole muretsemiseks mingit põhjust.
Hormoonasendus, mida soovitab günekoloog, puudutab naissuguhormoone. Kilpnääret see ei mõjuta ja sõlmed kilpnäärmes pole vastunäidustuseks. Seega võite vabalt proovida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme hormoonasendusravi

Tere, minu küsimus on:
Kui operatsiooni käigus eemaldatakse kogu kilpnääre (olen praegu operatsiooni järjekorras) ja määratakse asendus ravi.Kas L-türoksiiniga (sünteetilise kilpnäärmehormooni preparaadiga) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Päriselt välistatud L-türoksiini talumatus ei ole. Minu 20-aastase praktika jooksul on paar juhtu ette tulnud. Siiski on ülitundlikkus L-türoksiini suhtes üliharv ja ka koostoimeid teiste ravimitega ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Emal diagnoositi ületalitus u. 20 a. tagasi. Sai hormoonasendusravi ja kiiritust. Hiljem oli õrn alatalitus. 7 a. tagasi diag. ja op. kõhunäärme pahaloomuline kasvaja. Aasta tagasi metastaas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüside vastused on üsna vastukäivad - FT4 veidi üle normi, TSH oluliselt üle normi. Tegelikult peaksid need kaks liikuma vastassuunas - kui FT4 langeb, siis TSH tõuseb ja vastupidi. Hetkel ...

Loe edasi

Kilpnääre ja pea uimasus

Kas kilpnääre võib tekitata pea uimasust otsa eest, nagu võtab tuikuma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et kilpnääre sellist tunnet tekitab, on küll vähetõenäoline. Pigem soovitaksin silmas pidada vererõhku, vajadusel uurida lülisamba kaelaosa või unarterite läbitavust. Perearst aitab kindlasti ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem?

13 aastat tagasi opereeriti mul kilpnäärme sagarad. Edasist ravi ei ole saanud.
Viimasel ajal on tekkinud närvilisus, tasakaaluhäired, mäluga on probleeme, tugev ärrituvus, kehamassi tõus, kõhukinnisus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitan pöörduda oma perearsti poole, kes teeb vajadusel hormoonanalüüsid ja kilpnäärme ultraheliuuringu jääkoe mahu hindamiseks. Kui Teil oleks kilpnääre täielikult eemaldatud, ...

Loe edasi

kilpnääre

Kas kilpnääre võib alatalituse korral ka mitte minna suuremaks või väiksemaks? Mille järgi saab aru, et kilpnääre on läinud väiksemaks kas kilpnääre saab mõõtmetelt olla alla normi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnääre võib alatalitluse puhul minna nii suuremaks kui väiksemaks. Kilpnäärme mahuliseks hindamiseks kasutavad arstid ultraheliuuringut, kogenud arst võib kilpnäärme suurenemist või vähenemist ...

Loe edasi

kilpnärme ületalitlus?

Tere!
teeb muret kilpnääre. 6kuud tagasi olevat abikaasa sõnul mu kael hakanud "paksuks minema".Ise tunnen kaelal aeg-ajalt ebamugavustunnet, mõnikord nagu "pistaks" ka. Minu vanaemal oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt muretsemiseks põhjust ei ole.
Ultraheliuuring on kindlasti objektiivsem sõrmega katsumisest ja kui ultrahelis oli kilpnääre normisuurune, siis seda ta ka on. Korduvalt tehtud ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: