anoreksia 24.03.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Kirjutan, kuna vajan infot, et oma sõbrannat psühhiaatri juurde suunata. Ta nimelt käib endokrinoloogi juures ja sööb peoga tablette, sest mingeid hormoone on tal puudu ( üks neist ka östrogeen). Miks tal neid puudu on, seda arstid nagu ei oska talle öelda. Ultrahelis öeldi talle aga, et ta vajaks psühhiaatri abi. Kui ta seda mulle rääkis, siis me veel ei elanud koos (jagame ühikas tuba) ja ma ei tundnud tema toitumisharjumusi. Ta küsis või õigemini väitis, et ta sööb normaalselt. Kuna me mõlemad olime uues kohas ja oli pingeline algus, siis ei saanud ma isegi normaalselt süüa, sest närv oli sees ja kogu aeg pidi kusagile jooksma. Arvasin, et alguse asi ja küll me mõlemad normaalselt sööma hakkame. Tähele panin ka tema suurt kaalu langust (umbes 10 kilo), kuna tundsin teda ka varem. Kõik kondid on tal väljas. Aga jälle arvasin ma, et see oli kevadistest gümnaasiumi lõpueksamitest. Niisiis ütlesin ma talle, et minu meelest ta toitub normaalselt. Kuid sügisest on palju aega möödas ja ma olen jõudnud arusaamale, et normaalsusest on asi kaugel. Kuna ta eriti ei kipu siiski isiklikest asjadest rääkima, ei tea ma täpselt kõike, kuid järeldan sellest, et kuna ta käib aeg-ajalt siiski arsti juures retspte võtmas, siis ta kaebused pole kadunud. Ka endokrinoloog avaldas arvamust, et ta sööb liiga vähe ja siis mu sõbranna koostas suure hoolega oma menüüde nimekirja, mida ta pidi arstile näitama, ainult et kui tema pani sinna, et sõi kaks SUURT kartulit, siis need kaks olid igal juhul nii väiksed kui võimalik ning kõik asjad on tal rasvata( kohupiim jmt), ja näiteks võid ta üldse ei kasuta. Ta küll sööb, ja nagu ta väitis rohkem pole alla võtnud (seda sellepärast, et pole mida alla võtta), kuid see pole siiski piisav. Olen küll püüdnud talle vihjeid teha ( et kolesterooli on KA vaja, et suguhormoonid moodustuksid jne), aga ta ei tee väljagi ja on näha, et ta ei kavatsegi oma toitumisharjumusi muuta. Kahjuks pole ta öelnud, mis probleem tal on, aga ma olen üsna kindel, et tal lõpes menstruatsioon ära. Üldse pole kogu see lugu minu asi, aga ma näen, et ta ema eriti sõna ei võta ja ....on jube vaadata kuidas ta enda tervist rikub. Mis mind huvitab, on see, et kas on võimalik, et kui ta neid rohte võtab, siis menstruatsioon hakkab jälle olema, aga kui nende tarvitamise lõpetab, siis lõppeb ka menstruatsioon. Asi on selles, et ta on tegelikult tark tüdruk, ja ma loodan, et kui ma saan selle talle kuidagi teaduslikult ära põhjendada, siis äkki ta läheb psühhiaatri juurde ja võtab mõistuse pähe. Kuna õppimine on meil vägagi pingeline, siis on ta paljalt sellepärast vaja sööma saada, et ta omadega läbi ei põleks.

Ette tänades,
murelik tudeng

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
On tänuväärne, et Te sõbratari tervise pärast muret tunnete. Kui süda valutab, pidage maha üks pikk ja avameelne jutuajamine. Siin on eelduseks, et teie vahel oleks usaldus. Kui sõbratar käib regulaarselt endokrinoloogi juures, peab selleks ka mingi põhjus olema. Teie kirjelduse järgi tundub, et tegemist on hormoonvaegusega, kuid milline on vaeguse ulatus ja mis on põhjus, ei tea.
Võib-olla on tõepoolest tegemist söömishäirega. See ei olegi endokriinhaigus, pigem psühhiaatriline probleem. Kui kehakaal on alla 45kg, lõpevad energeetiliste resursside puudumise tõttu tõepoolest menstruatsioonid ja tsükkel ei taastu enne kui kaal tõuseb. Hormonaalne asendusravi aitab küll tsüklit käigus hoida, kuid selline tsükkel pole ovulatoorne ja rasestuda pole võimalik.
Anorektik ei hinda oma seisundit tavaliselt adekvaatselt, ei muretse tulevase lapsesaamise ega elukaaslase leidmise pärast. Küll aga on sellised inimesed väga täpsed, kohusetundlikud, püüdlikud ja altid tunnustusele. Püüdke sõbratari kiita ja tunnustada, meelitage teda seltskonda, tehke koos süüa. Kui asi ei parane, otsige kontakti sõbratari ema, õdede-vendade või poissõbraga. Ehk aitab ühine nõu.
Tervitades ja jõudu soovides,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme analüüsi vastused

Tere!
Jaanuaris sain sellised kilpnäärme analüüsi vastused:
fT3 5.69 3.8 - 6 pmol/L
fT4 11.94 7.86 - 15.96 pmol/L
TPO IgG 161.8 <=8 kU/L
TSH 5.97 0.34 - 5.6 mU/L

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie analüüse kommenteerib ikka Teile analüüsid määranud arst, kes teab, millist ravi saate ja millist tulemust taotlete. Mina võin tehtud uuringute alusel väita vaid seda, et Teil on krooniline ...

Loe edasi

Harknääre

Tere!

Olen juba umbes 5 aastat hädas periooditi esineva veidra rindkerevaluga. Valuaisting on rohkem tunda rangluu all rinnakuluul, samuti ülemiste roiete piirkonnas. Vahel tunnen konkreetset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kopsuröntgenil ega vereproovi abil harknäärme kasvajat tavaliselt avastada ei õnnestu. Vajalik on rindkereorganite kompuuteruuring. Soovitangi kindlasti see uuring ära teha. Kas Teie vaevused ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere. Olen teie patsient üle aasta olnud. Nüüd on kilpnääre suurenenud ja soovitate teistsugust lõplikumat sekkumist. Infot on nii vähe, mis mõjuks hästi või halvasti, aga kindlasti ma saaksin ise ka palju ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete minu patsient, miks mulle siis niiviisi anonüümselt kirjutate? Võtke ikka otse ja oma nime all ühendust kas meili (anu.ambos@regionaalhaigla.ee) või telefoni teel. Siis saan ka Teile ...

Loe edasi

😕?????

Teisipäeval oli kolimine (edasi tagasi 3 korrusele kolimine,tundsin mitmel korral et kopsust võtab kinni) ja neljapäeva hommikul ei saanud enam käekottigi töstetud rinnus valu nagu krapp südames,iiveldus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks soovitan kontrollida ka kilpnäärme talitlust (seda võib teha perearst). Otseselt ühelegi endokriinhaigusele Teie vaevused ei viita.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme tsüst

Tere

Küsimus selline, et mul avastati kilpnäärme tsüst. Seda on näha kaelal, kui ka katsudes tunda. Neelamist see mul ei sega. Mind suunati edasisteks uuringuteks ultrahelisse ja endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme tsüst kehakaalu ei tõsta ja radiojoodravi ei vaja. Väiksemaid tsüste ei ravita, suuremate korral on ravi operatiivne. Endokrinoloogi juures kontrollitakse kilpnäärme talitlust (tehakse ...

Loe edasi

Operatsioonijärgne paranemine.

Tere! Kindel on neerupealse adenoomi operatsioon. Soovin teada kas peale oppi on aparaatide all olek. Kas tuakse välja ka uriinikott? Kui pikk on haiglas oleku aeg? Kui pikk paranemisperiood?Kaua ei või ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik need küsimused tuleks esitada oma raviarstile s.t. endokrinoloogile, kes Teid lõikusele suunas. Võimalik intensiivravi periood (ka kusepõie kateteriseerimise vajadus) ja haiglas viibimise ...

Loe edasi

Menstruatsioonitsükkel

Tere! Aastaid on olnud oligomenorrhea, kuid 9 kuud tagasi jäi tsükkel ära. KMI oli sel ajal 18, tegin palju trenni jooksmine jm). KMI kõigubki aastaid 18-20 vahel. 2 kuud tagasi suurendasin toidukoguseid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui tõepoolest soovite veel rasestuda, peaks see olema kindel lähiaastate projekt, mille heaks peaksite Te oma vanust ja probleeme arvestades koos günekoloogiga süsteemaatiliselt tööd tegema. ...

Loe edasi

Väga halb olla

Tere!

Juba ca pool aastat pole tervis päris korras. Nõrkus, isutus, iiveldus, jõuetus ja öised higistamised, eriti hulluks läheb menstruatsiooni ajal. Siis on väga suur nõrkus, iiveldus, kõhulahtisus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska midagi arvata. Soovitan tõepoolest väga halva enesetunde korral kasvõi EMO-sse pöörduda, et esmased uuringud kohe ära teha. Kui kilpnääre on korras, võiks vaevuste alusel ehk veel ka ...

Loe edasi

Hommikune kõrge veresuhkur

Hommikune veresuhkur glükomeetriga mõõtes on erinevatel päevadel 6,4-7,9. Detsembris tehtud veeviverest oli keskmine 6,4. arsti sõnul ravi ei vaja ja pean dieeti. Dieediga on langenud peale lõuna ja õhtusööki ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hommikune veresuhkur sõltub glükoosi tootmisest maksas. Just maks hoiab meie veresuhkrut piisavana pikema söögivahe korral. Selleks on maksas glükogeeni varu, millest glükoosi toodetakse. Teie ...

Loe edasi

Veresuhkur

Veresuhkur tihti kõrge, täna näiteks 15,6, väga halb olla, pea küb ringi ja kõnnin nagu vatis. Nii kõrge polegi olnud - on üle 10. Ei ole söönud midagi erilist, mitte rohkem ka magusat. Kui algab väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 15,6 mmol/l on väga kõrge! Palun pöörduge võimalikult kiiresti täiendavateks uuringuteks ja vajadusel ravi alustamiseks oma perearsti poole. Seni tuleb magusast täielikult loobuda.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: