kilpnääre ja jood ravi. 22.03.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Olen 24 aastane ja mul avastati kilpnäärme suurenemine kaks aastat tagasi, aasta peale sünnitust. Siiamaani olen seda ravinud tablettidega kuid iga poole aasta pärast tuleb haigus tagasi. Viimane kord st.märtsis sel aastal,anti valida,kas tabletid või joodravi. Otsustasin tablettide kasuks,kuna joodravist tean vähe. Olen kuulnud,et sellega võivad juuksed välja langeda. Kas pärast ravi lõppu on elu jälle normis ja juuksed kasvavad tagasi? Ja kui suur on võimalus,et haigas tagasi ei tule? Margit

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kas Teie puhul on tõepoolest tegemist üksnes kilpnäärme suurenemisega või lisandub sellele ka kilpnäärme ületalitlus? Kilpnäärme suurenemine (kui see on mõõdukas) olulisi vaevusi ei põhjusta ja radiojoodravi rakendatakse selle puhul harva.
Kui siiski on tegemist retsidiveeruva ületalitlusega, on lood hoopis teised. Esiteks peab püsivama remissiooni saavutamiseks tabletikuur kestma vähemalt aasta. Kuigi hormoonid normaliseeruvad ruttu, ei tohi tablettravi liialt ruttu lõpetada. Kui vaatamata pikkadele ravikuuridele püsivat remissiooni ei saavutata, tuleb otsustada radikaalse ravi (lõikuse või radiojoodi kasuks). Ületalitluse sage kordumine kahjustab südamelihast ja võib tuua kaasa rütmihäireid, tekkida võib silmakahjustus jne. Samuti on tablettravil oma kõrvaltoimed, mis ilmnevad sagedamini aastaid ravimeid tarvitanud patsientidel.
Mingit juuste väljalangust radiojoodravi kaasa ei too. Peale radiojoodravi ei tule ületalitlus tagasi enam kunagi. Kuid ka siin on omad probleemid. Tekib püsiv alatalitlus, mille tõttu peate edaspidi pidevalt tarvitama asendusravina L-türoksiini 1 tablett päevas.
Seega soovitan oma endokrinoloogiga põhjalikult nõu pidada. Eelkõige paluge arstil selgitada Teile Teie haiguse olemust ja sellest lähtuvalt ka võimaliku ravi plusse ja miinuseid. Parima võimaliku ravi suhtes jõuate otsusele ühiselt.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Külm higi, nõrkus, keha temp.35,2, aeglane pulss

Külm higi iga väiksema füüsilise pingutuse korral, aeglane pulss, suu kuivab öösel ja päeval, üldine jõuetus. Umbes 20 aastat tagasi diagnoositud mürgine kilpnääre. Raviks sain aasta otsa merkasolini ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie pulss on tõeliselt aeglane s.t. alla 60 lõõgi minutis ja löögisagedus ei suurene ka füüsilisel pingutusel, võibki siin peituda jõuetuse põhjus. Vajalik on teha ööpäevane südamerütmi ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja jood

Tere!
Mul on selline küsimus, kas vastab tõele, kui on kilpnäärme alatalitlus (saadakse L-Thyroxini ravi, 75 mcg päevas), siis tuleb välitida joodi nagu tuld ja ei tohi kasutada joodeeritud soola? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui tegemist on asendusravi vajava kilpnäärme alatalitlusega, pole joodi küll enam vaja karta. Teie kilpnääre ei tööta niikuinii, jood ei saa siin enam kuidagi rohkem kahju teha. Ka joodisisaldavat ...

Loe edasi

joodi kohta

Tere,
21.04.08 eemaldati mul täielikult kilpnääre. Kilpnäärme hormooni aaendusravi algab 30.04. alates. Küsimus oleks kas ma võin tarbida toiduaineid, millele on lisatud jodeeritud soola praegu ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite julgesti tarbida jodeeritud soola ja sellega valmistatud toite. Kilpnääret teil enam ei ole ja nii ei saa ka jood enam kilpnäärme talitlust mõjutada.
Tervitades,
...

Loe edasi

ületalitlus

Tere
umbes aasta tagasi avastati et mul on kilpnäärme ületalitlus ,kilpnääre on sõlmiline .tarbin preaegu tiotiili .mure on selles et sooviksin rasestuda aga arst ei olnud sellega päri ,need rohud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse planeerimisega soovitan oodata, kuni haigus jõuab vaibefaasi ja hormoonid on püsinud korras mõnda aega ilma ravita. Raseduse ajal haigus tavaliselt uut ägenemist ei anna, küll on ...

Loe edasi

kilpnääre

olen praegu 20 aastane neiu ja 5 aastat juba endokrinoloogi visiidil käinud.vahel tekib olukord,kus paremal pool asuvas kilpnäärmes tekib poomistunne ja kui käega katsuda siis nagu oleks kilpnääre paistes.paremal ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuna olete endokrinoloogi järelvalve all, on Teile kindlasti tehtud ka hormoonuuring ja oletan, et kilpnäärmehormoonid olid korras. L-türoksiini võtate tõenäoliselt selleks, et pidurdada sõlme ...

Loe edasi

jood

Tere!Kas võib kasutada jood aktiiv tablette(mis on aptekiis ilma retseptita) ja joodisoola söögivalmistamisel,kui mul on kilpnääre alatalitlus,(olen võtnud ennem L Tyroxin 50, hormoonid on praegu korras,on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul on kilpnäärme alatalitluse põhjuseks tõenäoliselt krooniline autoimmuunne türeoidiit. Jood sel juhul abiks ei ole ja jooditablette pole mõtet võtta. Jodeeritud soolas on joodi profülaktilises ...

Loe edasi

Radioaktiivne jood

Kas kilpnääre ületalitust tohib kaks korda ühe aasta jooksul radiojoodiga kiiritada (joodineeldumine 15 m.)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tohib küll ja ongi vaja, kui esimene kord osutus ebapiisavaks.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

vitaminid

Tere. Olen 25 aastane naine, tahaksin teada, milliseid vitamiine ma tohin võtta. Minul on ära oereeritud kilpnääre täielikult, ja ma võtan L-tyroksiini. Tavaliselt on vitamiinides juba joodi, kas ma peaksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Võite tarvitada julgesti kõiki vitamiinpreparaate, ka neid, mis sisaldavad joodi. Teie kilpnääre on eemaldatud ja jood ei saa seda enam kuidagi mõjutada.
Tervitades,
...

Loe edasi

Suur kilpnääre

Tere!
Minu 75 aastasel tädil on väga suur kilpnääre. Tal on sellest kael suureks ja jämedaks läinud, kuid valu see talle ei tee. Arstid ütlesid, et seda tuleb opereerida, aga tädi ütleb, et ta teab ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teie tädil suur sõlmeline struuma. Kui kilpnäärme maht ületab 50ml (Teie tädil see tõenäoliselt nii ka on), hakkab see avaldama mehhaanilist survet ümbritsevatele organitele ...

Loe edasi

sõlmed kilpnäärmel.

Olen 38a. naine. Kuna tablettide raviga pole kilpnäärme sõlmede ravi tulemuslik soovitas arst radioaktiise joodikapsli ravi. Kas see on piisavalt ohutu ja tulemuslik? Lõikamisele läheks viimase võimalalusena. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlmelise kilpnäärme ravi pole tablettidega tõepoolest võimalik. Radioaktiivne jood on ohutu raviviis, mida on kilpnäärmehaigetel kasutatud kogu maailmas üle 50 aasta. Radioaktiivse kiirguse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: