ülekaal ja rasvaimu 18.01.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tervist!
Olen 185 cm pikkune mees ja kaalun 130 kg. Vanust 36 a. Ülekaalu on päris palju. Igati olen püüdnud oma kehakaalu vähendada. Valin hoolega, mida ja kui palju söön. Paraku kehakaal ei vähene. Mis teie arvate, kas oleks mõtet lasta teha rasvaimu. Kuidas see mõjub edasisele enesetundele?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Rasvaimu vähendab Teie kehakaalu kindlasti. Kuid kui Te dieeti ei pea ja füüsiliselt aktiivne ei ole, koguneb rasv paari aasta jooksul uuesti.
Rasvaimu pole ka täiesti ohutu protseduur, nagu operatsiooni puhul alati, on siin võimalikud tüsistused. Samuti ei pruugi kosmeetiline tulemus väga hea olla. Tõenäoliselt ei paikne Teil rasvkude mitte niivõrd nahaalusi, vaid pigem kõhuõõnes põllena soolte peal ja vahel (nn. meestüüpi rasvumine). Sealt seda imuga kätte ei saagi. Soovitan enne rasvaimu tegemist (see pole odav ja seda jõuate alati) siiski püüda dieedi ja füüsilise aktiivsusega vähemalt 10kg kaalus alla võtta. Kui seda suudate, saate kätte elurütmi, mida tuleb jätkata ka peale rasvaimu. Olete veel noor mees ja tõenäoliselt suhteliselt terve. Kui rasvaimu on Teile taskukohane, on seda ka ujulapääse. Samas ärgu ületagu ööpäevane kalorite hulk 1400-1600 kcal. Magusast loobuge! Peale trenni ärge paari tunni jooksul sööge, jooge lihtsalt mineraalvett.
Edu soovides,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme hormoonid

Tere
Selline küsimus, sooviksin teha kilpnäärme talitust hindavat testi. Kuna alates 10. eluaastast kõrgenenud kehatemperatuur (enamik ajast temp. vahemikus 37.4-37.8), probleemid naha ja seedimisega, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Beebipillid ja migreeniravimid kilpnäärme hormoonanalüüside tulemust ei mõjuta. Vereproovi ei pea andma tühja kõhuga, ka menstruaaltsükli faasil pole tähtsust. Väike nohu-köha ei mõjuta samuti ...

Loe edasi

Kergelt kilpnäärme ületalitlusele viitav leid TSH 0,25

Kas on võimalik midagi ennetavat teha, et näit normaliseeruks?
Mis võib põhjustada ületalituse? millest peaks hoiduma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pereõe soovitus on igati asjakohane. Ühekordne piiripealne TSH väärtus ei tähenda kohe kilpnäärme ületalitlust, seda enam, et vaevused puuduvad. Kilpnäärme ületalitlus ei ole elustiilihaigus ...

Loe edasi

Insuliinisõltumatu suhkrutõbi

Palun seletada lahti,mida tähendab insuliinisõltumatu suhkrutõbi!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on suhkurtõvega, mida võib ravida ka teiste ravimitega peale insuliini (insuliinsõltuvat suhkurtõbe saab ravida ainult insuliiniga). See suhkurtõve vorm on tavaliselt pärilik, seotud ...

Loe edasi

Lantuse säilitamine

Ema unustas sügisel Lantuse süstelahused pen-süstaldes terveks talveks autopagaažnikusse. Pen-süstlad on küll terved ja lahus tundub läbipaistev, kuid hoolimata kehtivast säilivusajast ei julge me neid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, võib muuta. Ei soovita Teie emal selliselt säilinud insuliini kasutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

Palun Teie kommentaari:

Kilpnäärme ja kaela pehmete kudede ultraheli uuring:Kilpnääre: istmus 4-7 mm; parem sagar 36x12x12 mm; maht 2,6 ml; vasem sagar 27x27x53 mm; maht 19,3 ml; parema sagara ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on sõlmelise kilpnäärmega. Kui varem pole seda tehtud, tuleks konglomeraati vasakus sagaras punkteerida, et välistada halvaloomuline kasvaja.
Tervitades,
...

Loe edasi

bromokriptiin ja progesteroon

Võtan Bromocriptini, sest enne IVF protseduuri tuvastati normist kõrgem prolaktiin. Bromokriptiin viis selle ruttu normi ja nüüd olen oma IVF-ga seal maal, et on aeg juurde võtta progesterooni. Gepretix ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tulebki oma arstilt küsida. Mina IVF-iga ei tegele ja vastust ei tea. Imendumise häire bromokriptiini mõjul tundub vähetõenäoline, kuid milles mõju seisneb, pole kursis.
Tervitades,
Loe edasi

TSH 0,02

Tere.
Minu Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH on 0.02 mIU/l
Arstile pääsen alles maikuus.
Küsimusteks on: mis mind ootab,kui see veel langeb?
Kas saan seni ise midagi teha enda ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on TSH mõõduka langusega ja paanikaks pole põhjust. Võite rahulikult oma vastuvõtuaja ära oodata. TSH langus viitab kilpnäärme ületalitlusele, kuid muutus on vähene ja ei pruugi põhjustada ...

Loe edasi

kilpnaarme alatalitlus ja L-Thyroxini kogus

Olen juba aasta aega votnud 150mg L-thyroxini ja tsh naitu pole 9 pealt allapoole saanud. Olen proovinud votta ohtul, peale viimast soogikorda 3h kui ka hommikul ning jatnud tableti votmise ja soomise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
150 mcg on naisterahva jaoks tavaliselt piisav annus, kuid ka minul on mitmeid naispatsiente, kes
peavad võtma 200 mcg päevas. Ehk olete Teiegi nende seast? Kindlasti tuleks taolistel ...

Loe edasi

TSH 34 ja tabletid?

Tervitus!

Ei taha eluaeg hommikuti esimese asjana tablette süüa. Olen looduseinimene.

Kui ma tablette ei võta, kas elan vähem ja jään raskelt mõnesse haigusesse?
Kas looduses ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on autoimmuunsest türeoidiidist põhjustatud kilpnäärme alatalitlusega. TPO-AK ja Tg-AK on kilpnäärmevastased antikehad ja nende kõrge tiiter on autoimmuunse kilpnäärmehaiguse markeriks. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus

Tablette võtan juba 1985. aastast 2x100 päevas. TSH on möödunud aasta mais 13,34 ,augustis 6,23 , detsembris 8,45. Perearst saatis Kohtla-Järvele endokrinoloogi juurde ja tablette määrati 250 ühikut päevas. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jään oma seisukoha juurde - Teie vanuses on TSH 8,45 mIU/l täiesti rahuldav tase. Kehakaalu langetamine on Teie vanuses suur väljakutse - loodetavasti on tasapisi seda siiski võimalik teha.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: