rasvumine 23.12.03 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 29 aastane naine (165cm pikk ja 133,4kg) ja võtsin pärast lapse sündi 25 kilo 2 aastaga juurde. Seoses suure kaalutõsuga otsustasin minna endokrinoloogi vastuvõtule. Diagnoosiks oli: liigsetest kaloritest tingitud rasvumus. Tegemist x-sündroomiga hüperinsulineemia, arteriaalse hüpertensiooni ja adipoossusega. Ravi sümtomaatiline, oluline kehakaalu vähendamine. Jälgimisele perearsti juurde.
Hetkel ei pidavat suhkruhaigust olema ja muud analüüsid olid ka korras.
Mida ma peaks edasi tegema? Arst käskis magusast loobuda, muid piiranguid esialgu ei seadnud. Samas pidavat mind ähvardama suhkruhaigus, rinna- ja emaka limaskesta vähk ja hüpertoonia. Igaljuhul olen väga ära hirmutatud.
Kui suured on võimalused, et kaalu langemisel mind eelpool toodud haigused ei ähvarda?
Veel soovitas arst tarvitada naisteajakirjades reklaamitud kroomi tablette, kuid ei lubanud tarvitada rasvade imendumist takistavaid preparaate.
Samas perearsti poolt tehtud analüüsid näitasid kerget lihet rasvade ainevahetuses. Kas ma võiks praegu tarvitada eelnevate teemade all tarvitatavaid tablette? Miks arst ei määrand mulle ravimeid rasvade ainevahetuse korrastamiseks?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Arst ei määranud Teile tablette rasvade ainevahruse korrastamiseks, sest selliseid tablette pole olemas. Rasvumine on Teie puhul tingitud pärilikust eelsoodumusest ja liigsest kalorite tarbimisest. Tablett siin ei aita.
Pärilikkust muuta ei saa, liigne kalorite tarbimine aga tuleb lõpetada. Kuna olete veel noor ja suhteliselt terve (kui rasvtõbi välja arvata), tuleb lisada ka füüsilist koormust (see aitab kaalulangusele kaasa).
Seega dieet, dieet ja veelkord dieet. Üksnes magusast loobumisest Teie puhul ei aita. Ööpäevane kaloraaz ei tohi ületada 1600 kcal. Tuleb õppida kaloreid lugema ja vastavalt sellele oma menüüd koostama. Toitumisõpikuid on raamatukauplustes piisavalt. Kui sealt selgust ei saa, ühinege mõneks ajaks kaalujälgijatega. Ja pidage meeles, et dieet kestab eluaeg. Nii kui kaloraaz suureneb, tulevad raske vaevaga kadunud kilod kiiresti tagasi.
See, mida arstid Teid ähvardavate haiguste kohta kõnelesid, vastab tõele. Rasvtõvega isikutel esineb tõepoolest normkaalulistest enam teatud vähivorme, rääkimata kõrgvererõhutõvest ja suhkruhaigusest. Eks tohtrid püüdsid selle jutuga suurendada Teie motiveeritust dieedipidamisel ja kehakaalu langetamisel.
Kroomitablette võite proovida, mõnel inimesel vähendavad need magusaisu tunduvalt (neid saab apteegist retseptita). Ka rasva imendumist takistavat xenicali või ajus isukeskust pärssivat reductili võite proovida (ravimeid saab kirjutada välja perearst). Nende ravimite puhul peate tasuma täismaksumuse ja seega maksab kuuajaline ravi u.1000 krooni. Samaaegselt tuleb siiski dieeti järgida ja ööpäevasest piirkaloraazist kinni pidada.
Soovitan hankida ujulapääsme ja 2 korda nädalas ujumas või vesivõimlemises käia. Selline füüsiline koormus ei koorma liigeseid, kuid rasva põletab suurepäraselt.
Pole põhjust paanikaks, kuid oma tervisega on aeg tõsiselt tegelema hakata. Olete noor ja kõik on veel võimalik. Kui kaotate aastaga 20kg (u.2kg kuus), on see suurepärane tulemus. Seadke enesele eesmärgiks saada 2 aastaga kaal 100kg peale. Kui selle saavutate, olete saledam kui enne sünnitust ja kõik kurjad tõved enesest oluliselt kaugemale lükanud. Kui siis veel 5 aasta jooksul 80kg-se kaaluni jõuate, pole rasvtõvest Teiega seoses enam põhjust rääkida.
Edu soovides,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Lp dr Anu Ambos!


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: