sõlmed kilpnäärmel. 09.11.03 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 38a. naine. Kuna tablettide raviga pole kilpnäärme sõlmede ravi tulemuslik soovitas arst radioaktiise joodikapsli ravi. Kas see on piisavalt ohutu ja tulemuslik? Lõikamisele läheks viimase võimalalusena. Üle- ega alatalitust ei ole, vaid kolmekordselt suurenenud kilpnääre vasak pool sõlmede näol.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Sõlmelise kilpnäärme ravi pole tablettidega tõepoolest võimalik. Radioaktiivne jood on ohutu raviviis, mida on kilpnäärmehaigetel kasutatud kogu maailmas üle 50 aasta. Radioaktiivse kiirguse doos, mille selle puhul saavad Teie munasarjad, on võrdne kiirgusdoosiga sooleröntgeni puhul. Igaks juhuks palume siiski naistel peale radiojoodravi 6 kuu jooksul rasedusest hoiduda. Radiojoodil pole leitud ka mingit vähki tekitavat toimet.
Radiojoodravi eeliseks lõikuse ees on selle mugavus patsiendile. Jääb ära narkoos ja arm kaelal. Lõikuse puhul on võimalikud ka tüsistused: kõrvalkilpnäärmete ja häälepaelanärvi vigastus. Haruharva on siiski võimalik radiojoodi kahjustav toime luuüdile, kuid seda suurte dooside puhul, mida rakendatakse kilpnäärmevähiga haigetel.
Arutage oma arstiga veelkord läbi kõik mõlema raviviisi head ja vead. Ka Teil endal on õigus raviviisi valikul sõna sekka öelda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Muhk kilpnäärmel

Tere. Kui muhk kilpnäärmel sügeleb vahepeal, mis see nagu tähendab ja kas endokrinoloogile suunab perearst saatekirjaga? Ultrahelisse sain alles 17. mail. Muidu muhk ei valuta ja enesetunne on väga hea ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere taas!
Muhu sügelemine ei tähenda mitte midagi (vähemalt ei tähenda see midagi halba). Ultraheliuuringu 17.mail võite rahulikult ära oodata. Endokrinoloogile suunamiseks annab saatekirja perearst.
Loe edasi

Muhk kilpnäärmel

Paar päeva tagasi avastasin endal kaelal muhu. Perearsti ütles et see kilpnäärmel. Olen 29-aastane ja kahe väikse lapse ema. Olen meeleheitel ja väga mures. Sain saatekirja vereproovile ja ultrahelile. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Taas kord - küsimus on juba vastatud. Interneti teel ei saa kahjuks midagi oletada ja uuringud on tarvis ära teha (eelkõige ultraheliuuring). Siis saab ka selgust. Suure tõenäosusega on tegemist ...

Loe edasi

Kilpnääre ja tema sõlmed

Mul on olnud päritavalt kilpnääre suur juba 18-aastasest, aga võib-olla ka varem. 2009.a. käisin kontrollis ja siis öeldi, et olge õnnelik, et teil ei ole sõlmi kilpnäärmes. Käisin eile tegemas ultraheli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
"Sõlmed" kilpnäärmes on kas healoomulised adenoomid või tsüstid (vedelikusisaldusega sõlmekesed). Hulgisõlmeliste muutuste korral on pahaloomulisuse oht väike. Üle 50a. vanustel naistel esineb ...

Loe edasi

Sõlmeline kilpnääre

Tere !
Olen 52.a.naine. Mitmeid aastaid tagasi avastati kilpnäärmel väike tsüst, mida käin paari aasta järgi lihtsalt kontrollimas. Eelmine kontroll oli kevadel 2005. Nüüd käisin uuesti ja ultraheli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastan Teie küsimustele samas järjekorras.
1. Sõlmeliste muutuste tekkimise põhjused kilpnäärmes pole selged. Nende esinemissagedus suureneb eaga ja vanuses 50a. ja enam arvatakse sõlmelisi ...

Loe edasi

Kilpnäärme võimalik kasvaja.

Tere. Olen 36 aastane naine. Peres kaks last, noorem 2 kuune, toidan rinnaga. Minul tekkis paremal kilpnäärmel silmaga märgatav muhk. Käega katsudes valulik. Parem kaelapool valutas kuni kõrvani kümne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem kaldun arvama, et tegemist võib olla alaägeda kilpnäärmepõletikuga. Sellest ka valu ja palavik. Tegemist on viirushaigusega, mis algab nagu mistahes ülemiste hingamisteede viirusnakkus, ...

Loe edasi

sõlmed

Palun,kas te seletaksite,mida tähendab:suurenenud sõlmed kilpnäärmes.Kas on tegu mingisuguse kasvajaga,mis on millegi tulemus ja kas ravi on kirurgiline.
Nimelt käisin ultrahelis,kus mulle öeldi,et ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme sõlmeline suurenemine on sage nähtus ja selle täpsed põhjused teadmata (pärilikkusel on teatav roll). Sõlmed on enamasti kas kilpnäärmekoest lähtuvad healoomulised kasvajad (adenoomid) ...

Loe edasi

kilpnääre ja IVF

Tere,
Sooviksin teada, kas kilpnäärme sõlmed võivad ohustada kunstliku viljastumise õnnestumist? Kas sõlmesid on võimalik ravida ka looduslike ravimitega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlmed kilpnäärmes kunstliku viljastamise edukusele ei mõju. Kui kilpnäärmehormoonid on korras s.t. kilpnääre töötab normaalselt, on kõik OK ja võite loota õnnestumisele.
Looduslike ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!Minul avastati tsüstid,neid ei opereeritud vaid tehti hormonaalne uuring ja leiti,et on kilpnäärme alatalitlus,kas see võib takistada rasestumist?Kuidas saab kilpnäärmel olla seos rasestumisega?Tänan

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tsüstid kilpnäärmes rasestumiset ei takista. Kui aga on tegemist alatalitlusega, siis kilpnäärmehormoonide vaegus mõjustab kogu organismi. Kilpnäärme alatalitlus ehk hüpotüreoos võib tõepoolest ...

Loe edasi

kilpnääre

Kas võib olla nii,et mõningate söökide ja jookide tarbimise tagajärjel annab kilpnääre endast märku-tahaks koguaeg köhatada,nagu midagi oleks kurgus ees ja ümber kaela midagi panna ei taha,siis nagu pitsitab

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Söökide ja jookidega kilpnäärmel küll seost ei ole. Pigem võib siin oletada mao-või söögitoriprobleeme. Küsige nõu perearstilt, kes vajadusel teeb ka vastavad uuringud.
Tervitades,
Loe edasi

Tyroxidi ravi lõpp.

Olen 1,5 aastat tarvitanud L-Tyroxid 100 1,5 tapletti päevas. Nüüd valmistudes radioaktiivse joodi raviks jätsin tablettide tarvitamise ära, et puhastada veri uute analüüside tarvis 6 nädala pärast (Nimelt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie küsimusele vastata on lihtne - jätke türoksiin julgesti ära, mingeid terviseprobleeme see ei tekita! Teie ei võta ravimit mitte kilpnäärme alatalitluse tõttu võid lihtsalt kilpnäärmesõlmede ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: