Lapse pikkus 08.10.03 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere dr.Ambos! Usun, et pöördun Teie poole ikka õige asjaga.
Sooviksin teada kui pikk peaks olema viieaastane laps(tüdruk). Laps saab okt.kuu lõpus viieaastaseks ja tema pikkus on 103 ja kehakaal 17 kg. Minu enda pikkus on 163 ja mehe oma 183. Oma eakaaslastega võrreldes on ta lühem, teised lapsed jäävad vahemikku 106-110. Kas on põhjust muretsemiseks, et kasvamisega võib olla probleeme või kasvab ta järgi lihtsalt hiljem kui teised temavanused lapsed? Või on vaja täpsemalt kontrollida ja uurida lasta neid asju, et kas nende kasvuhormoonide asjus on kõik korras? Muidu on laps heatujuline, käib lasteaias, kus võtab osa ka ujumisest ja iluvõimlemisest, söömisega on tegelikult kuidas kunagi. Olen mõelnud, et võib-olla toitub laps valesti või ei saa kõiki toitaineid ja vitamiine kätte. Olen mures ja jään ootama vastust!
Ette tänades Merike.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kahjuks pole ma lasteendokrinoloog ja igapäevases töös lastega ei tegele. Kasutades 1998a. välja antud metoodilist juhendit laste füüsilise arengu hindamiseks (autoriks Heli Grünberg jt.) võin öelda, et Teie lapse kehapikkus jääb normi alumisele piirile. Kehapikkus ja kehamass on omavahel normaalses vastavuses.
Vähese söögiisu tõttu küll ükski laps kasvus kängu ei jää, ei usu ka, et põhjuseks oleks vale toitumine. Võib esineda haigusi, mille puhul kõik toitained ei imendu normaalselt, tavaliselt on siis aga kasvupeetuse kõrval ka teisi sümptomeid (kõhukinnisus või kõhulahtisus jne.).
Soovitan siiski pöörduda lasteendokrinoloogile (Tallinnas Kesklinna Lastepolikliinikus või Tartu Lastekliinikus). Omab suurt tähtsust, kas laps sündis ajalisena või enneaegsena, mis oli sünnikaal ja pikkus, kas ta jäi kasvus teistest maha juba esimesel eluaastal või alles hiljem, kõik põetud haigused jne.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: