Koorikloomade allergia 05.02.18 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Allergoloogi juures saadi mul 2015.a. tehtud naha torketestidega positiivne tulemus järgnevates valdkondades:

- Heintaimede segu
-Rohttaimede segu (11/20)
-Lepp (5/25)
-Sarapuu (4/15)
-Kask (8/15)
-Kastan (2)
-Harilik võilill (6/15)
-Harilik timut (2)
-Harilik puju (7/20)
-Dermat. pteronyssinus 6/25
-Dermat. farinae 7/25

Lisaks varasemast tean, et mul on allergia ka kassi epiteelile.


Kirjeldatud allergiate osas subjektiivselt enim häirib toatolmulesta allergia. Saan aru, et toatolmulestal on ka ristallergia koorikloomadega. Kas ma saan õigesti aru, et lisaks vähilistele, krevettidele ja krabidele kuuluvad koorikloomade alla ka mere-, jõe-, kammkarbid ning austrid? Kas aga nt kaheksajalgu võib süüa?
Kui aga juhtub, et söödud toidus on koorikloomi või nende jääke (millest ise ei pruugi teadlik olla), kas aitab allergiatabletist (nt Yosqiero) või vajab see teistsugust sekkumist, millist?

Esimest korda koorikloomade allergiaga puutusin kokku u 14.-15.a. tagasi, kui esimest korda sõin krevette, millejärgselt tekkis üle keha sügelevaid punaseid punne (nagu putukahammustused, mis tugevalt sügelesid, tekkisid kublad). Seetõttu pöördusin toona EMOsse, kus vastavad süstid tehti (siis sain ka teada, et koorikloomade allergia üldse on). Sügelus ja punnide teke levisid kiiresti üle keha, kuum hakkas, hingamisraskust ma ei mäleta, et oleks tekkinud. Pärast seda pole ma julgenud peale kala muid mereande enam süüa. Kuid et tulemas on reis Aasiasse, kus palju erinevaid mereande söögiks pakutakse (lisaks keeleline barjäär, mis raskendab menüüst arusaamist), tahaksin enne kindel olla, millised mereannid on minu allergiate puhul kindlasti vastunäidustatud/millised mitte?

Tänan tagasiside eest.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Tere,

Minu soovitus on vältida kõiki koorikloomi ja olla äärmiselt ettevaatlik ka teiste mereandidega k.a. kaheksajalad. Kui on olnud tugev reaktsioon st ülitundlikkus on suur, siis soovitan vältida erinevaid mereande seoses kontaminatsiooni võimalusega - töötlemisel võib tekkida kokkupuude/saastus reaktsiooni tekitava koorikloomaga.

Kindlasti tuleks muretseda adrenaliini (epinefriini ) süstal EpiPen 0,3 mg ja õppida selgeks (lasta õpetada) selle kasutamine. Allergiatabletid peavad alati käepärast olema, kuid kiiresti ja ägedalt tekkiva reaktsiooni korral on anafülaksia ohu tõttu esmaseks ravivahendiks ikkagi EpiPen! Neid kirjutavad näidustuse olemasolul välja lisaks allergoloogidele, allergoloog-immunoloogidele ka perearstid ja teiste erialade arstid. Kindlasti on oluline seda kaasas kanda ja osata vajadusel kasutada!

Meeldivat ja ohutut reisi!

Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Esmaabivahendid allergia puhul

Tervist,
3 aastat tagasi tekkis mul krevetisalati söömise järel tugev allergiline reaktsioon: nõgeslööve kätel ja jalgadel, huuled ja silmad paistes, vererõhk oli 60/40. See juhtus teises Euroopa ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Koorikloomade söömist tuleks ka edaspidi vältida, sest allergia nende suhtes jääb enamasti püsima. Prednisoloni süstist on abi, kui saate süstimisega ise hakkama või keegi teiega kaasas ...

Loe edasi

nõutu

kas võib olla allergiline nohu, turse?
Nina kaudu midagi välja ei tule, vaid hommikuti ja vahel ka päeva jooksul valgub kurku klomp, aga pidev surumistunne ninas ja nagu mingi takistus ees.Mul on ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui oleks allergia, siis peaks Avamysi mõne nädala jooksul kasutamisest abi olema. Kui kogu aeg olnud kontakt kassidega, siis vaevalt et nüüd alles allergia tekkinud. Allergia uuringuid ...

Loe edasi

Kassiallergia

Tere
Küsimus ei ole minu enda kohta, aga oleks vaja hädasti nõu. Nimelt huvitab, kas ninna kogunev veri raseduse ajal võib näidata kassiallergia sümptomeid? Ja kas seda saab avastada perearsti kaudu? ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tavameetodiks allergia diagnoosimisel on nahatestid, kuid neid ei tehta raseduse ajal. Allergiauuringuid saab teha ka veenist võetud verest ja seda otsustavad tavaliselt allergoloogid. Tavaline kliiniline ...

Loe edasi

allergia

kas on võimalik et allergia ilmub umbes16 eluaastal ja kas sellest saab ka lahti st. terveneda
nimelt maal ,vanas talumajas lööb hinge kinni.ma tarvitan ravimeid -see leevendab aga ei aitta

Vastas dr Maire Vasar

Tere!

Allergia võib ilmneda igas vanuses, ka 16.eluaastal. Kas sellest terveneda saab, sõltub, mille suhtes te allergiline olete ja kuidas õnnestub põhjusliku allergeeniga kokkupuudet vältida. ...

Loe edasi

ALLERGIA

Kas allergiline astma on väiksel lapsel (2.5aastat) ravitav? Allergia on munavalge, kassi vastu. Munavalge on aastaga kadunud ja kas ta võib hiljem välja lüüa? Samas on kassi vastu allergia hullemaks läinud. ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Teie laps on ülitundlik kassile ja oli varem ka munavalgele. Seega, nagu arstid nimetavad, on teie laps atoopik ja atoopikutel ongi nende immuunsüsteemi iseärasuste tõttu kalduvus, et muutuvad ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: