Allergia. Nahalööve 23.09.15 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Mul 9 kuune laps. Meil 2 kuust allergia, käisime arsti juures testi tegemas kui oli 6 kuune. Selgus et muna ja piima vastu allergia. Kasutasime hormoon kreemi kaks korda. Nägu enam punane ei ole aga siiani sügab ennast koguaeg. Olen proovinud niisutavaid kreeme et leevendada aga ei aita ja pesugeele ja vannigeele vahetanud ning annan neid toitaineid mille vastu tal allergiat pole, mille vastu ka test tehti. Arsti juurde saine alles aja detsembri kuus et uus test teha muna ja piima vastu. Olen perearstile pidevalt kurtnud et ta sügab ennast. Nüûd ta kirjutas tilgad välja aga need ei aita. Olen väsinud küsimast ja ütlemisest et ta sügab ennast ning küsin teilt. Kas on veel midagi mis võiks talle sügelemist tekitada? Kuna tal hetkel enamus aja kannab sukkasi ja täna panin tähele et tal tulnud sellised laigud mis ymbert punane ja keskelt nagu nahk maha tulnud ning sügab kõhtu ja kaela selja tagant. Ja kas see võib hoopis olla hammaste tulekuga? Kusagilt lugesin et võib tekkida lööve.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,
Tegemist on atoopilisele dermatiidile tüüpilise nahalööbe sügelemisega. Et lapsel on kindlaks tehtud ülitundlikkus piima ja muna suhtes, tuleb neid vältida kuni järgmiste uuringute põhjal otsustatakse, kas ülitundlikkus veel püsib või võib neid juba kasutama hakata. Naha kreemitamine on ülioluline. Igapäevaselt on vaja niisutavat kreemi, kuid ägenemisel nagu seda on praegune olukord, tuleb kindlasti kasutada ka hormoonkreemi. Kui Sibicort kui kõige nõrgem hormoonkreem ei ole praegu 2 korda päevas kasutades piisava toimega oleks õige lasta perearstil välja kirjutada tugevamat hormoonkreemi. Zyrtec tilkade andmisest võib abi olla, kuid mitte alati. Kindlasti ei teki selle toime kohe esimese-teise kasutamiskorra järel. Sibicorti kasutamist on vaja jätkata ka ägenemistevahelises perioodis vastavalt vajadusele kas ülepäeviti või võimalusel veelgi harvem. Alternatiiviks on mittehormonaalne Elidel kreem, mis on efektiivsem kui niisutav, kuid nõrgema toimega kui hormoonkreem ja mida on ka vaja kasutada pikema aja jooksul 2 korda päevas. Atoopiline dermatiit kulgebki ägenemiste ja vaibumistega. Hammaste lõikumine on üheks ägestavaks teguriks. Hammaste lõikumine ei ole otseselt lööbe põhjuseks. Sellel ajal tekivad immuunreaktsioonides mõningad muutused, võib tekkida kõhulahtisus ja seeläbi suureneda toiduallergeenide jõudmine organismi, suureneb vastuvõtlikkus infektsioonitekitajatele, lapsed on rahutumad sügelevate ja valulike igemete tõttu, võib olla vähene kehatemperatuuri tõus jne. Nahaärritajate vältimine on oluline (higistamine, pesuvahendid, sünteetilised ja villased kangad jm.) Ärge unustage tundlikule nahale mõeldud vanniõlide kasutamist. Kratsimine kahjustab nahka ja ei lase sellel paraneda ja seepärast on vaja nahk pidevalt korras või enamvähem korras hoida! Peategi arvestama sellega, et on kergemad ja raskemad perioodid ja ei ole ravimit, mis kohe terveks teeb. Toiduallergia vanusega reeglina taandub, kuid põletikulise naha kaudu võivad toimida ka õhuga levivad allergeenid ja seepärast on naha ravi edu pant.
Heade soovides, Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Allergia test

Tere!

Tundub, et olen teatud toiduainete suhtes tundlikum (nahalööve tekib näole, seedimisega teatud probleemid), kuid ei oska ise täpselt hinnata, seepärast sooviksin leida spetsialisti, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Usaldage arste. Allergoloog kindlasti valib kõige mõistlikuma võtte haiguse diagnoosimiseks ja raviks.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Lapsel allergia, kõht lahti

Olen mures oma lapselapse pärast. Lapsel sünnist saati kõht lahti.
Kolmandal elukuul tuli kõige pealt jalgadele ja nüüd on levinu üle keha allergiline ? lööve. Sügeleb kohutavalt. Eriti õhtul ja ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kirjelduse järgi on tegemist atoopilise dermatiidiga ja suure tõenäosusega on seotud nahalööve ja seedetrakti probleemid.
Kirjast ei selgu, kas allergiatestid näitasid ülitundlikkust. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: