tundlik näonahk 14.04.15 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

kuidas kaitsta ülitundlikku näonahka? Näkku tulevad punased laigud ja need sügelevad, hiljem kuivavad ära ja hakkavad nahka ajama. Peale pesu või tuulega kokkupuutes asi süveneb. laigud on terve näo ulatuses, õlavartele tulevad ka kuivad laigud, aga need ei sügele.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Hästi oluline on tundliku naha puhul kaitsekreemide kasutamine ja ärritajate vältimine. Apteegis on suur valik tundlikule nahale mõeldud kreeme ja neid oleks vaja kasutada regulaarselt. Väga hoolikas tuleb olla kosmeetikavahenditega, sest sageli tekib ärritus ka nende kasutamisel. Vaja oleks vältida, et juustehooldusvahendid ei satuks näonahale ja õlavartele. Seepi ei soovita näo pesemisel üldse kasutada, selle asemel oleks hea nahka puhastada vastavate geelidega, mis ikka jälle tundlikule nahale mõeldud. Põletikulise sügeleva naha raviks sobivad ägenemiste ajal retseptiga apteegist saadavad pimekrolimus (Elidel) ja ka nõrk hormoonkreem (Hüdrokortisoon).
Talvel külma ja tuulega ongi tavaliselt nahk tundlikum ja seepärast siis ka vaja rohkem kreemitada. Suvel oleks vaja päevitamisega ettevaatlik olla, liigse päevitamise tagajärjel võib nahk muutuda hiljem laiguliseks.
Heade soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Näonahal punetised

Tere,
18. detsember lõi minu näole lööve, (tol korral arvasin, et tegemist on allergiaga, kuna panin naole isepruunistavat toodet) mis kestis umbes neli päeva. Punased laigukesed, mis tekkisid paremale ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

ˇTere,

Olen päris kindel, et dermatoloog on sellise lööbe puhul kõige õigem nõuandja, ravimite ordineerija.
Allergiatestidega siin aidata ei saa.
Praegu on nahk äärmiselt tundlik ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: