Nahka ajav nägu ja kõrvalestad 25.05.11 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere, probleemiks siis näonahk, tugev kõõm ja kõrvalestad.
Juba aastaid on olnud probleeme, kuna näonahk kestendab kogu aeg. Sai käidud nahaarsti juures, kus siis alguses tuvastati psoriaas, mille leevendamiseks kirjutati Elocon 01% line kreem mida kasutasin 3 aastat. Tulemused ei muutunud, korduval visiidil kirjutati tuimalt jälle sama kreemi suuremas koguses. Lõpuks pöördusin nahaarsti erakliinikusse, kus siis naerdi eelmine arst välja ja öeldi et tegu on allergiaga. Alguses sain siis 10 süsti ja hiljem kirjutati välja Aerius 5 mg tabletid ja lisaks Carsil. Küsimus, mis võiks sellist allergiat tekitada, mida ma võiksin oma menüüst proovimise mõttes eemaldada. Mainin ära ka, et majapidamises on ka kass, võib-olla võib tema olla asjaga seotud.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Kroonilised nahaprobleemid on tavaliselt pikka ravi ja kannatust nõudvad. Kirjeldatu põhjal on võimatu öelda, kas tegemist psoriaasi või allergiaprobleemidega. Psoriaasi diagnoosi kinnitab histoloogiline uuring, allergia /ekseemi põhjuse täpsustamiseks tehakse nii nahateste kui verest IgE antikehade määramist (võivad jääda ka negatiivseks). Kui lisaks nahalööbele on ka hingamisteede poolt korduvalt kaebusi (vesist nohu/köha/raskendatud hingamist...), lähisugulastel on allergia probleeme, toetaks see allergia võimalikku olemasolu (kass?). Kirjeldatud sümptomite puudumine samas ei välista ülitundlikkust kassi suhtes ja teste oleks ikkagi mõtet teha.
Psoriaasi esinemine suguvõsas toetab psoriaasi tõenäosust.
Hormoonkreeme kasutatakse nii ekseemi kui psoriaasi raviks.
Lõplikku diagnoosi saab panna nahaleiu hindamise, täiendavate uuringute (allergiatestid, nahabiopsia), raviefektiivsuse hindamise alusel. Allergeenid võivad olukorda halvendada ka psoriaasi esinemisel, seega soovitaksin alustada allergia uuringutega.
Parimate soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

päikeseallergia?

Sain tugeva päikesepõletuse. Lõpuks see taandus, kuid npüüd koorub nahka natuke näo pealt maha, lisaks sellele on terve nägu täis pisikesi sügelevaid punne. Kuidas sellist nähtust ravida ja millega on ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!

Arvate, et on tegemist päikesepõletusega. See on kõige tuntum ja sagedasem liiga tugeva päikese toime tagajärg. Päikesepõletuse või päevituse teke sõltub nahatüübist. Päikesepõletuse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: